İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni asıllı teröriste hapis cezası

Ohio’nun Cleveland kentinde bugün TSİ 16.00’da başlayan ve yaklaşık 6 saat süren mahkemede, bölge yargıcı Ann Aldrich, silah ve patlayıcı madde bulundurma suçlarından yargılanan Topalyan’ı, verebileceği en yüksek ceza olan 37 ay hapse çarptırdı.

Yargıç Aldrich, Ermeni terörist Topalyan’ı aynı zamanda 6 bin dolar para cezası ve 300 saat toplum hizmeti görme cezasına mahkum etti.

Topalyan’ın avukatları, yargıç Aldrich’ten, “gönüllü teslim” imkanı tanınmasını ve Topalyan’ın, hapis cezasını çekmeden önce evine giderek çocuklarını görmesini talep ettiler. Ancak yargıç, bu isteği reddetti.

Adli kaynaklar, yargıcın bu isteği reddetmesinin Topalyan için küçük düşürücü olduğu yorumunu yaptılar.

Murad Topalyan, 37 ay hapis cezası çektikten sonra, yargıcın belirleyeceği bir süre boyunca şartlı tahliye altında olacak ve herhangi bir suç işlediğinde hapse girecek. Bunun dışında, hapisten çıktıktan sonra, 300 saat kadar toplum hizmetlerinde çalışmaya mecbur edilecek.

Adli kaynaklar, yargıç Aldrich’in kararının, temyiz edilmesine imkan bulunmadığını da belirttiler. Çünkü Topalyan, silah ve patlayıcı depolama suçlarını kabul etmesi karşılığında, 1981 yılında New York’taki Türkevi’nin önünde bir arabaya bomba konulması suçunun da bulunduğu çeşitli suçlarından yargılanmamak üzere savcılık makamıyla anlaşmaya oturmuştu. Bu çerçevede kararı temyiz edemeyecek.

“KİMSE KANUNDAN ÜSTÜN DEĞİL”

İddia makamının 2.5 saat, savunmanın da 2.5 saat süreyle dinlenildiği mahkemede, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi üyesi, avukat Bruce Fein da 20 dakikalık bir konuşma yaptı. Fein, Ermeni terörünün Türk toplumunda yarattığı psikolojik etkileri anlatarak, Topalyan’ın maksimum cezaya çarptırılmasını istedi.

Yargıç, 7 yaşındaki kan kanseri kızını öne sürerek beraatini isteyen Topalyan için verdiği kararda, “hiçkimse kanundan daha üstün değildir. Motivasyonu ne olursa olsun, suç ABD’de işlendi. Cezasız kalamaz” ifadelerini kullandı.

Mahkemeye eşi ve kızıyla gelen Topalyan, 1999 yılı Ekim ayında, bir depoda bulunan silah ve patlayıcıların kendisine ait olduğunun tespit edilmesi üzerine Cleveland’da tutuklanmıştı.

Topalyan, New York’taki Türkevi’nin 1981’de bombalanması, terörist yetiştirmek, bomba ve silah depolamaktan suçlanıyordu. Ermeni terörist, Mayıs ayında savcılık makamıyla yaptığı anlaşma sonucu, en hafif 2 suçu olan bomba ve silah depolamayı üstlenerek diğer suçlamalardan ceza almamayı garantilemişti.

ERMENİLERDEN EYLEM

Bu arada, mahkeme salonunun önünde yaklaşık 200 kadar Ermeni, Türkiye aleyhinde pankartlı gösteri yaptı. Ancak polis tarafından alınan sıkı önlemler, taşkınlık yapılmasına imkan tanımadı.

TÜRKLER SEVİNÇLİ

Karar, Türk toplumu temsilcileri arasında büyük sevinç yarattı. A.A’ya konuşan Türk toplumu temsilcileri, kararın, “terörizmin hiçbir zaman cezasız kalmaması bakımından” çok önemli olduğunu ifade ettiler. Türk diplomatik kaynakları da bu görüşe katıldıklarını belirttiler.

Yorumlar kapatıldı.