İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AK, ‘azınlıklar’ sözleşmesine imza istedi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından bugün kabul edilen bir tavsiye kararında, Türkiye, Fransa, Belçika ve Andorra`dan azınlık haklarının korunmasıyla ilgili insan hakları sözleşmesine imza atmaları istendi.

AKPM`de kabul edilen tavsiye kararında, adı geçen ülkelerde çok sayıda azınlık mensubu bulunduğu savunularak, azınlık haklarının tanınmasıyla, azınlıkların daha fazla korunacağı belirtildi ve bu ülkelerden anayasa ve diğer yasal mevzuatlarını, Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirmeleri istendi.

Tavsiye kararında, Gürcistan, Yunanistan, İzlanda, Letonya, Lüksemburg, Hollanda ve Portekiz`in de sözleşmeyi imzalamalarına karşın, şu ana kadar onaylamadıkları hatırlatıldı.

AKPM tavsiye kararında, azınlık haklarının korunmasına verilecek önemin etnik gerginlikleri düşüreceği belirtildi ve Avrupa Konseyi`ne üye bazı ülkelerde azınlıkların varlıklarının ve haklarının tanınmaması kınandı.

Kararda, azınlık haklarının korunmasıyla ilgili insan hakları sözleşmesine yapılacak bir protokolla azınlık haklarının tanımına açıklık getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Görüşme sırasında söz alan AKPM üyesi Türk parlamenterler, azınlık haklarının ideolojik temellere dayandırılmasına yönelik girişimlerin yaratacağı tehlikelere dikkat çektiler.

Yorumlar kapatıldı.