İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiltere Yahudileri kızdırdı

Yahudi Soykırımı kurbanlarını anmak amacıyla İngiltere’de düzenlenen , ancak Ermeni lobisinin “bizi de dahil edin” ısrarları üzerine tam bir skandala dönüşen törenin içeriğinin değiştirilmesi, Türkiye gibi İngiltere’deki Yahudi cemaatini de öfkelendirdi. Başbakan Tony Blair ve Prens Charles’ın da katılacağı Cumartesi günkü tören, İçişleri Bakanlığı tarafından “Yahudilerin yanısıra tüm etnik toplulukların, çingenelerin, homoseksüellerin ve diğerlerinin, siyasi tutukluların uğradığı zulmün de dahil edilmesi” nedeniyle amacından uzaklaşınca, gerek Yahudi temsilcilerin gerekse Ermeni iddialarının dile getirilmesine tepki gösteren Türkiye Büyükelçiliği’nin katılması tehlikeye girdi.

İngiltere Hükümeti, Nazi toplama kamplarının 27 Ocak 1945’te ele geçirilişinin yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bu toplantıya Ermenilerin sözde soykırım iddialarını da dahil etme talebine önce olumsuz yanıt vermiş, baskıların artması üzerine boyun eğme işaretleri vermişti. Geçtiğimiz haftalar boyunca Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu konudaki uyarılarını dikkate alır görünen İngiltere İçişleri Bakanlığı, Pazartesi günü akşam saatlerinde yayınladığı bir bildiride bakan Jack Straw’un ağzından aynen şu ifadeyi kullandı :

“Soykırım Anma Günü, soykırım sonucunda mağdur olan sadece Yahudileri değil, çingeleri, Slavları, homoseksüelleri, siyasi tutukluları ve düzinelerle etnik ve diğer azınlıkları da kapsayacak şekilde, geniş çerçeveli olarak anılacaktır..”

Bu gelişmelerin, Türkiye Büyükelçiliği tarafından sert bir tepkiyle karşılandığı ve Bakanlık nezdinde itirazların yoğunlaştığı bildirilirken, toplantının en baştaki “asıl konusu” olan Yahudiler de, İngiltere Hükümeti’nin tavrını “hakaretamiz” bulduklarını dile getiriyorlar. İngiltere Yahudi Cemaati’nin şemsiye örgütü Yahudiler Konseyi Başkanı tarafından kaleme alınan bildiride, özetle şu ifadelerin yeraldığı öğrenildi :

“Bize en başta verilen program çerçevesi aşılarak, toplantı amacından saptırılmaktadır. İkinci Dünya Savaşı ve sonrası esas alınacağı belirtilirken gerilere gidilme yolu seçilmiştir. Bu durumda ne kadar geriye gidilecek ? 15’nci 16’ncı yüzyıllara kadar mı ? Nereye ve kimlere kadar ? Bu durumda, katılıp katılmama kararımızı gözden geçirmemiz gündeme gelebilir. ”

Yahudileri bile öfkelendiren bu aymazlığın müsebbibi İngiltere Hükümeti’nin, Ermeni lobisinin etkisiyle attığı adımdan geri dönüp dönmeyeceği, Başbakan ve Veliaht Prens ile tümm diplomatik misyon şeflerinin davetli olduğu Soykırımı Anma Günü’nün gerçek Soykırım kurbanı Yahudiler olmadan nasıl yapılabileceği de merak konusu oluyor.

Yorumlar kapatıldı.