İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız firmasının ihalesine iptal

İhale ile ilgili olarak Fransız Alcatel firması ile ön sözleşmenin yapıldığını belirten Çakmakoğlu, ihalenin iptal edildiğini duyurdu.

Çakmakoğlu, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Fransa Meclisi’nde alınan sözde Ermeni soykırımına ilişkin kararın temelinde yerel seçimlere yönelik oy kaygısının yattığını, ancak bu durumun tarihi geçmişi bulunan Türk-Fransız ilişkilerine zarar vereceğini söyledi.

İki ülke arasında savunma sanayi ve silah projeleri konusunda işbirliği imkanı bulunduğunu anlatan Çakmakoğlu, son kararın ilişkileri ciddi biçimde etkileyeceğini dile getirdi. Çakmakoğlu, şöyle konuştu:

“İstihbarat uydusu projesine ilişkin ihaleyi iptal etmiş bulunuyoruz. Fransz Alcatell firması 149 milyon dolarlık bu ihaleyi kazanmıştı. Yakında 250 tankın alımına ilişkin ihale yapılacak. Burada aralarında bir Fransız firmasının da bulunduğu dört kuruluş çekişiyor. Bu ihalede, Fransız Locker tankının değerlendirme kapsamı dışında tutulmasını da düşüneceğiz.” Çakmakoğlu, Fransa Meclisi’nde alınan kararın tarihi gerçeklerin saptırılması olduğunu da belirterek, “Türkiye ve Türk Milleti, son yıllarda hak etmediği ithamlarla karşı karşıyadır” diye konuştu.

10 PROJEYE İPTAL SİNYALİ

Gündemde 10 proje bulunduğunu ve bu projelerde de Fransız firmaların yer aldığını belirten Savunma Bakanı Çakmakoğlu, bunlarla ilgili değerlendirmenin daha sonra yapılacağını söyledi.

Böylece, Türkiye, Fransız ulusal meclisinin sözde Ermeni soykırımı yasasını kabul etmesinden sonra bu ülkeye karşı aldığı misilleme önlemlerini uygulamaya başladı.

Fransa’ya karşı alınacak önlemler dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu’unda görüşülmüş ve Ermeni yasasının ikili ilişkilere zarar verceği bir bildiriyle duyurulmuştu.

Başbakan Bülent Ecevit de alınan önlemlerin, “bazı sorumsuz Fransız politikacıları ve Fransız firmalarına karşı olduğunu” ifade ederek, özellikle Fransız halkının hedef alınmadığını vurgulamıştı.

Yorumlar kapatıldı.