İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler için sıra ABD’de

Fransa ve İngiltere’deki gelişmelerin ardından ABD’deki Ermeni lobisi, yeni Başkan George W. Bush’tan, sözde Ermeni soykırımının Washington tarafından da resmen tanınmasını talep etti. Ermeni lobisi, Bush’a seçim kampanyası sırasındaki vaadini hatırlatırken, lobiye mensup iki milletvekili, yeni bir Ermeni tasarısını Kongre’ye sunmak için kolları sıvadı.

ABD’de son Ermeni tasarısının geçen Ekim ayında özellikle dönemin başkanı Bill Clinton’ın girişimiyle Temsilciler Meclisi’nde başarısızlığa uğratılmasının ardından köprünün altından çok sular geçti.

Son aylarda sözde Ermeni soykırımı tasarıları, ardı ardına İtalya, Avrupa Parlamentosu ve Fransa’da kabul edildi, İngiltere’de de Türkiye açısından olumsuz belirtiler görülmeye başladı.

İşte bu durumdan umutlanan Amerika’daki Ermeni lobisi, sözde soykırımın Amerikan Kongresi’nce de resmen tanınması amacıyla, görevini daha sadece Pazar günü üstlenen Başkan Bush nezdinde bir kampanya başlattı.

Amerika’daki Ermeni kuruluşlarını biraraya getiren Amerikan Ermeni Ulusal Kongresi’nce yayınlanan duyuruda, Ermeniler’in Bush’a oy verdiği belirtilerek, yeni başkandan, seçim kampanyası sırasında verdiği sözü tutması talep edildi.

Duyuruda, Ermeni kökenli Amerikalılar’dan bu konuda Bush’u mesaj bombardımanına tutmaları istendi.

Bush, kampanya çerçevesinde bir yıl önce yaptığı açıklamada, başkan seçildiği takdirde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarındaki Ermeni olaylarını gerektiği şekilde tanıma vaadinde bulunmuştu.

Ermeni lobisi milletvekilleri George Radanovich ve Adam Schiff de, yeni bir Ermeni tasarısını Kongre’ye sunma hazırlığı içinde olduklarını açıkladılar.

Demokrat Partili California milletvekili Schiff, “ABD’deki Türk lobisi de güçlü, Türkiye ile şiddetli bir mücadeleye gireceğiz” dedi.

Gözlemcilere göre Türkiye açısından yaşamsal önem taşıyan ABD’deki bu yeni Ermeni girişimi konusunda Ankara ve Ermeniler’in belirli avantajları var.

Türkiye’nin avantajlarından başlanacak olursa, seçim kampanyasındaki vaade karşın Bush yönetiminin, yeni bir seçimin söz konusu bulunmadığı bir ortamda, sözde Ermeni soykırımını tanıma ve Ankara ile ilişkileri bozma yönünde bir niyeti yok.

Ayrıca Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ilgili komitelerinin yöneticileri, Ermeni lobisine yakın isimler değil. Ermeni lobisinin önemli avantajı ise, Kongre’nin iki parti arasında bölündüğü bir ortamda, Ermeni tasarısının diğer konularda Bush’a destek karşılığında pazarlık unsuru şeklinde kullanılabilecek olması.

Yorumlar kapatıldı.