İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde soykırım tasarısının dünyada yankıları

Fransız basınında çıkan haberlerde Türkiye-Fransa ilişkilerine oluşacak soğukluk ve Türkiye’den gelen tepkiler vurgulandı. Ermenistan gazeteleri sözde soykırım tasarısının kabulünü sevinçle karşılarken, Haykakan Jamanak adlı gazetenin tasarıyı eleştirmesi dikkat çekti. Tasarı, Yunanistan ve Belçika basınında da yankı buldu.

Sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının Fransız Meclisi’nde kabul edilmesi, çeşitli ülke basınlarında yer aldı. Gazeteler, Türkiye’den gelen tepkilere geniş yer verdi.

FRANSIZ BASINI

Le Figaro gazetesi, “Ankara ve Paris arasında soğukluk“ başlığı ile verdiği haberde, mecliste kabul edilen yasa tasarısının Türkiye ve Fransa arasında hemen diplomatik krize neden olduğu belirtilerek, Başbakan Bülent Ecevit‘in açıklamalarına yer verdi. Le Figaro Türkiye‘de, ABD‘de Clinton yönetiminin yaptığı gibi, Fransa‘da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Lionel Jospin‘ın devreye girmemesinden de kızgınlık duyulduğu ifade edildi. Le Figaro gazetesinde başmakale olarak kaleme alınan yazıda, Fransa‘nın tarihinde yaşadıklarına işaret edilerek, meclisin bu tasarıyı kabul ederek, bir çeşit hakem rolü oynamak istemesi ve tarihi sorgulamaya çalışması eleştirildi.

Liberation gazetesi ise “Ankara ve Paris arasında soğukluk“ başlığı ile verdiği haberde, tasarının kabul edilmesinden sonra Türkiye‘nin derhal Paris‘teki büyükelçisini Ankara‘ya çağırdığını ve Fransa‘ya ekonomik ilişkileri askıya alma tehditinde bulunduğunu söyledi. Haberde, AB‘nin büyük ülkelerinden Fransa‘nın yasa tasarısını kabul etmesinden sonra Ankara‘nın en önemli endişesinin sorunun uluslararası hale gelmesi olduğu iddia edildi.

Le Monde gazetesi, “Fransa Meclisi, Ermeni soykırımını kabul etti“ başlığı ile verdiği haberde, Türkiye‘den gelen sert tepkilere geniş yer verdi. Le Monde gazetesi, bugün başmakalesini de tasarının kabul edilmesine ayırdı. Başmakalede, meclisin bu tür bir tasarıyı kabul etmesinin yasallığının tartışılabilir olduğu ve uzmanlar arasında da hala tartışmalar bulunduğu kaydedildi. Le Monde, bununla birlikte, Anadolu‘da yaşayan Ermenilerin sınırdışı edildiği ve katliama uğradıklarının da gerçek olduğunu öne sürdü. Başmakalade, “Türkiye, AB‘ye katılmak istiyorsa kendi tarihi ile barışmak zorunda“ şeklinde ifadelere yer verildi.

France Soir gazetesi ise konuyla ilgili haberini, “Türkiye, Fransız mallarını boykot etmek istiyor“ başlıği ile verdi.

ERMENİ GAZETESİNDEN TASARIYA TEPKİ

Ermenistan basını tasarının kabulünü bir diplomasi zaferi diye nitelendirip sevinçle karşılarken, bir Ermeni gazetesinin tasarı aleyhine yaptığı yorum dikkatleri çekti. Haykakan Jamanak isimli gazete, kararın, Ermenilerin gerçek çıkarlarına katkısı olmadığını ve süper güçlerin ermeni sorununu kendi çıkarları için kullandığını yazdı.

YUNAN BASINI

Ermeni tasarısının Fransa Parlamentosu tarafından kabulü, Yunan basınında da geniş yer buldu. Tasarının kabulünün Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerde krize yol açtığı yorumunu yapan gazeteler, Ankara‘nın sert tepki göstereceğini Paris Büyükelçisi‘ni derhal geri çekerek gösterdiğini belirttiler. Türkiye‘nin Fransa‘yı yaptırımlarla tehdit ettiğini de yazan Yunan basını, bu gelişmenin Türkiye-AB ilişkilerini de etkileyeceğini iddia etti.

Atina‘da yayımlanan Katimerini gazetesi, Fransız Meclisi‘nin sözde Ermeni soykırımını tanımasının Türkiye‘de Avrupa karşıtı bir hava yarattığını öne sürdü. Katimerini, “Ankara dişlerini gıcırdattı, ancak Fransız milletvekilleri duymadılar“ dedi. Ankara‘nın tasarının onaylanmasının hemen ardından öfkesini sergilediği yorumunu yapan To Vima gazetesi, Türkiye‘nin Fransa‘yı hedef alacak yaptırımları incelediğini yazdı. Fransa‘nın Ermenilere “tarihi haklarını teslim ettiğini“ iddia eden Eksusia gazetesi ise uluslararası toplumun “tatlı“ bir sürprizle karşılaştığını öne sürdü. Fransa‘da alınan kararın “Türkiye‘ye atılmış bir tokat olduğunu“ iddia eden Elefteros Tipos gazetesi, Ankara‘nın bu tokada sert yaptırımlarla yanıt vermeye hazırlandığı görüşünü yazdı.

BELÇİKA BASINI

Fransa Meclisi‘nin sözde Ermeni soykırımı iddiaları çerçevesinde aldığı kararı yansıtan Belçika basını, Türkiye‘nin tepkilerine de ayrıntılı yer verdi.

Muhafazakar “La Libre Belgique“ gazetesi, Paris hükümetinin bu tavrın getireceği diplomatik olumsuzluklardan endişe duyduğunu belirtti. Fransa‘da alınan “sembolik“ kararın adli yaptırım gücü bulunmadığını ve sözde soykırımın sorumlularını da belirlemediğini belirten “La Libre Belgique“, bu ülkedeki Ermeni lobisinin gücüne ve siyasi alanda etkilerine değindi. Gazete, “Fransız iş çevreleri Türkiye‘nin ekonomik dışlamasından endişe duyuyor“ dedi.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: TÜRKİYE‘YE ATILAN TAŞ, AZERBAYCAN‘A DA ATILMIŞ SAYILIR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, sözde Ermeni soykırımı tasarısının Fransa Meclisi‘nde kabul edilmesi ile ilgili olarak, “Türkiye‘ye atılan taş, Azerbaycan‘a da atılmış sayılır“ dedi. Aliyev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Azerbaycan, yapılan bu tür haksızlıklara karşı her zaman Türkiye‘nin yanında yer aldı. Fransa Meclisi‘nin almış olduğu bu adaletsiz karara itiraz ediyoruz“ diye konuştu. Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan‘ın bağımsızlığını elde etmesinden bu yana her zaman adaletsizliğe karşı mücadele içinde olduğunu kaydetti. Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Murtuz Aleskerov ile Cumhurbaşkanlığı İcra Başkanı Ramiz Mehdiyev de Fransa Meclisi‘nin onayından geçen kararın adaletsiz olduğunu ve karar lehinde olanları kınadıklarını açıkladı.

Yorumlar kapatıldı.