İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiltere de sözde soykırım’a “ısınıyor” mu ?

İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesinin haberine göre, bugüne kadar Ermeni lobisinin baskılarına rağmen “Ermeni konusu soykırım kapsamına girmez” diyerek törene Ermenileri katmayacağını açıklayan İngiltere İçişleri Bakanlığı, hafta içinde bu kararından dönmeye hazırlanıyor.

İngiltere Hükümeti, bugüne kadar gerek Ermenilerden gelen başvurulara, gerek Parlamento’da Ermeni yanlısı milletvekillerinin soru önergelerine, gerekse Türkiye Büyükelçiliği’nin sorularına verdiği yanıtlarda bunun tam tersine bir tavır içinde görülüyordu. 27 Ocak Cumartesi günü Londra’daki ünlü Westminster Central Hall’da yapılacak olan ve Başbakan Tony Blair’in yanısıra veliaht Prens Charles’ın ve çok sayıda ünlü sanatçının katılacağı törene, aralarında Türkiye Büyükelçisi Korkmaz Haktanır’ın da bulunduğu diplomatik misyon şefleri resmen davetli bulunuyor.

Ancak töreni naklen yayınlayacak olan BBC Televizyonu Dış Haberler Editörü John Simpson da bugün Sunday Telegraph gazetesindeki köşe yazısında, “Ermeniler de soykırım kurbanı olarak anılmalıdır. Ben de sunuculuğunu yapacağım tören naklen yayınınında buna değineceğim,” diyerek tören programını belirleyen hükümetin tavır değişikliğinin işaretlerini vermiş oldu. Törene ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın, Ermeni Başpiskopos Girizyan’ı da davet ettiği öğrenildi.

Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri, son gelişmeleri “sürpriz” olarak değerlendirirken, son ana kadar İçişleri Bakanlığı’nın tavrının “tam tersi yönde”olduğunu vurguluyorlar. Hafta içinde bu konudaki yoğun temas trafiğinin süreceği ve gerek Ermeni lobisi ve onların yanlısı milletvekillerinin, gerekse Türkiye ve Türk yanlısı milletvekillerinin, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık nezdindeki çabalarının yoğunlaşacağı anlaşılıyor

Yorumlar kapatıldı.