Emniyet, Fransa parlamentosunun ‘Ermeni soykırımı’nı tanıması üzerine olası protesto gösterilerini engellemek için Taksim’deki Fransız Başkonsolosluğu’nun çevresinde kuş uçurtmadı. Hükümet, Paris’e karşı eylem planı üzerinde çalışırken Başbakan Ecevit yaptırımların ekonomiye zarar vermeyeceğini söyledi.
Türkiye, ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyan Fransa’ya karşı atılacak adımları değerlendiriyor. Ecevit, gösterilecek tepkide Türkiye’nin ekonomik çıkarlarının gözetileceğini açıkladı.
Fransız parlamentosunun ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyan yasa tasarısını kabulünün ardından Türkiye harekete geçerken, Başbakan Bülent Ecevit, bu ülkeye uygulanacak yaptırımların Türk ekonomisine zarar vermeyecek şekilde saptanacağını bildirdi. Ecevit, Dışişleri Bakanlığı’nın yaptırımlar konusunda ayrıntılı çalışmalar yaptığını söylerken, Türkiye’nin Fransa üzerindeki ağırlığının, hangi konuda ve nasıl duyurabileceğinin belirlenmesi için ilgili bakanlık ve kuruluşlarla da görüşüleceğini anlattı.
Bahçeli sert çıktı
Başbakan Ecevit, “Kendimizi incitmeden bir plan hazırlayacağız. Yani Türkiye kendi ekonomisine zarar vermeden, Fransa’ya karşı ne gibi yaptırımlar uygulayabiliriz. Önümüzdeki birkaç gün içinde bu konudaki çalışma sonuçlanmış olacaktır” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Fransa’yı sert biçimde eleştirdi. Bahçeli, MHP’nin genişletilmiş bölge teşkilat toplantısına katılmak için gittiği İzmir’de yaptığı açıklamada, bazı emperyalist ve oryantalist kafalar ile kindar Ermeni unsurların Türkiye’ye karşı birleşip uluslararası ittifaklar oluşturduğunu iddia etti. Bahçeli, “Bölücü terör örgütünün siyasallaşmasına sağlanan katkılar ile soykırım iddialarına verilen destek arasında nihai anlamda fark yoktur” dedi. Bahçeli, tüm dünya ve lobilerin tarihi gerçeklerin parlamento kararları ile değişmeyeceğini bilmesi gerektiğini de vurguladı.
Diplomatlara madalya
Bahçeli, hükümeti eleştiren muhalefete de yanıt verip, havanda su dövdüklerini savundu. Bu arada Bakanlar Kurulu, Dışişleri Bakanlığı’nın önerisiyle, yurtdışında Türkiye’yi temsil ederken, Ermeni terörü nedeniyle şehit düşen veya malul olan 37 diplomata Devlet Övünç Madalyası verilmesini kararlaştırdı. Başbakanlık tebligatında, bu madalyaların diplomatlara, ‘gösterdikleri sorumluluk, feragat ve fedakârlık’ nedeniyle verileceği yer aldı.
Yorumlar kapatıldı.