İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Böylesine hayır! – Fransa’ya sağduyulu tepkiye evet

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımı iddialarını kanunlaştırmasına tepkiler sürüyor. Başta İstanbul ve Kocaeli üniversiteleri olmak üzere bazı eğitim kurumları, Fransa ile kültürel ilişkileri dondurma kararı aldılar. Başkent Üniversitesi dün bu tepkileri ileri götürürek, bünyesindeki orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarında Fransızca derslerini kaldırma kararı aldı. Bunun Galatasaray Üniversitesi’ne taşınması da gündeme geldi. Gösterilerde Fransız bayraklarının yakıldığı görüldü. Gerek Fransızca eğitimin yasaklanması kararı, gerekse bayrak yakma gösterileri eleştiri topladı.

Başkent Üniversitesi’nin Fransızca eğitimle ilgili kararını önceki gün olağanüstü toplanan üniversite senatosu aldı. Yapılan açıklamada, üniversitenin, Fransız Parlamentosu’nun bir kan gütme davası olan sözde Ermeni soykırımı tasarısını onaylamasını, başlayan yüzyılın en vahim hatalarından ilki olarak saydığı kaydedilerek, ‘‘Üniversitemiz, bünyesindeki orta ve yüksek öğretim kurumlarında Fransızca derslerini kaldırmıştır. Üniversitemiz Fransa’da düzenlenecek hiçbir bilimsel toplantıya katılmayacak, kendisinin düzenleyeceği bilimsel toplantılara Fransa’dan katılımcı çağırmayacaktır. Fransa’da görevli üniversitemiz çalışanlarının hemen Türkiye’ye dönmesi kararlaştırılmıştır. Fransa’nın ürettiği hiçbir ürün satın alınmayacak, Fransa ile hiçbir ticari ilişki kurulmayacaktır’’ denildi.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Fransız üniversiteleriyle tüm ilişkilerini dondurma kararı aldı. Üniversite Senatosu’nun dün yaptığı olağanüstü toplantı sonrası açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Senato kararının Fransa Büyükelçiliği, Fransa Meclisi’nin tüm üyeleri ve Fransa hükümeti üyelerine, Türkiye ve Fransa’daki etkili sivil toplum örgütlerine gönderildiğini belirtti. Kocaeli Üniversitesi, Fransa ile her türlü kültürel ve sosyal ilişkileri dondurduğunu açıkladı. Üniversite Senatosu’ndan yapılan açıklamada, tasarının kabulünün Türk ulusu tarafından büyük üzüntü ve nefretle karşılandığı ifade edildi.

GAZİANTEP

DYP Gaziantep il teşkilatı, kentin 1919 yılında işgal edilmesinden sonra Fransız askerlerin yaptığı mezalimi sona erdirmek için başlatılan mücadelede şehit olan Gazianteplilerin kemiklerinin korunduğu Şehitler Anıtı önünde toplandı. ‘‘Fransa Antep’i unutma’’, ‘‘6 bin canın hesabını kim verecek’’ gibi sloganlar atıp pankartlar taşıyan grup, beraberlerinde getirdikleri Fransız malı gömlek, kravat ve tişörtleri yaktılar. Polis, Gaziantep Kuvay-i Milliye Derneği üyelerinin Fransız bayrağını yakma girişimine engel oldu.

ANTALYA

İşçi Partisi Antalya il örgütünün çağrısıyla Şarampol Caddesi’nde toplanarak pankart ve dövizler açan bir grup, Fransa bayrağı yaktı. İşçi Partisi İl Başkanı Cuma Coşkun, Fransa’nın tasarıyı yasalaştırmasının, Batı’nın Türkiye’ye bakışı açısını gösterdiğini söyledi. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, Fransız mallarına karşı ambargo konulmasını istedi. Diyarbakır’da bulunan Güneydoğu Genç İşadamları Derneği’nce yapılan açıklamada, tasarının kabul edilmesi kınandı ve derneğin Fransız mallarını boykot kararı aldığını bildirdi.

İstiklal Caddesi’ndeki Fransa İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan kitle örgütleri, meslek odaları ve sendika temsilcileri, Ermeni tasarısının kabulünü protesto ettiler. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Erkan Önsel, tasarının kabulüyle Türkiye’ye yönelik düşmanca saldırıya yeni bir halka eklendiğini belirterek, ‘‘Soykırım iddialarının 1923 ve sonrasına taşınması, hedefin Mustafa Kemal ve Türkiye Cumhuriyeti olduğunu net olarak göstermektedir’’ dedi.

USİAD Başkanı Kemal Özden de, kabul edilen yasa ile Sevr’in hortladığını belirtti. Batı ülkelerinin, 80 yıl öncesinin rövanşını almak istediğini ifade eden Özden, ‘‘Biz de Mustafa Kemal gibi yapacağız’’ dedi.

Sağduyu çağrısı

Başkent Üniversitesi’nin bu kararına bilim adamları şu tepkileri gösterdiler:

Galatasaray Lisesi mezunu Dışişleri eski Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal: Fransızca gibi diller kimilerinin kabulüyle veya reddiyle ayakta kalacak ya da yıkılacak diller değildir. Kaldı ki, çağdaş Türkiye kültüründe Fransızca’nın yeri büyüktür.

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: Siyasilerin yanlışlarından dolayı bir dili cezalandırmak, hoş değil. Ayrıca Fransa’ya ve dolayısıyla AB’ne yönelik ekonomik yaptırımlardan Türkiye çok büyük zarar görür.

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erdoğan Teziç: 1. Dünya Savaşı’nda Fransa ile Türkiye harp halinde iken Galatasaray Lisesi’nde Fransızca dille eğitimde kesinti olmamıştır. 1970’li yıllarda Fransa’da Ermeni Anıtı dikilmesi nedeniyle, elçimiz Türkiye’ye döndü. İlişkilerimiz gergindi. Ama bir devlet lisesi olan Galatasaray Lisesi’nde Fransızca öğretime devam edildi. Amerikan Kongresi Ermeni tasarısını yasalaştırsaydı, o zaman da İngilizce okulların hepsi, aynı karar alma yoluna gidecek miydi?

Teziç’ten Fransızlar’a anayasa dersi

GALATASARAY Üniversitesi Rektörü, anayasa profesörü Erdogan Teziç, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a bir mektup yazarak, Fransa Meclisi’nin kabul ettiği sözde Ermeni soykırımını tanıyan kanunu Anayasa Konseyi’ne götürmesini istedi. Teziç mektubunda, bu kanunun Fransa Anayasası karşısında değerinin tespit edilmesi gerektiğini yazdı. Eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Teziç, Fransızca yazdığı mektubuna, Türk-Fransız işbirliğinin en eski kurumlarından Galatasaray Üniversitesi adına anayasa profesörü olarak hareket ettiğini belirterek ‘‘’Fransa Ermeni soykırımı tanır’ ifadesini içeren kanun üzerine aşağıdaki hususları dikkatinize sunma ihtiyacı duymaktayım’’ diye başladı. Teziç, mektubunda özetle şunları yazdı: ‘‘Fransız kamu hukukçusu R. Carre de Malberg, 20. yüzyılın ilk yarısında ‘Kanun genel iradenin ifadesidir’ başlıklı bir eser yayınlamıştır. Bu bakımdan Fransız parlamentosunun Ermenilerle ilgili olarak kabul ettiği kanunun sadece sembolik bir değer taşıdığı, uygulama imkanı olan bir kural getirmediği için Anayasa Konseyi’nde anayasaya aykırılığının ileri sürülemeyeceğini söylemek isabetli değildir. Çünkü bu kanun bundan böyle Fransız hukuk düzeninde yer alacak ve hukuki sonuçlar doğuracak nitelikte bir metindir.’’

Yorumlar kapatıldı.