İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa Başkonsolosluğu’nda eylem

Taksim İstiklal Caddesi’ndeki Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve sendika temsilcileri, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen Ermeni tasarısını protesto ettiler.

Ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıyan grup adına bir açıklama yapan Önsel, “Kıbrıs, Ege ve Kuzey Irak üzerinden yürütülen tehdidin” soykırım iddiaları ile Türkiye’ye doğrudan ve açık bir saldırıya dönüştüğünü söyledi. Düğmeye ABD Temsilciler Meclisi’nde basıldığını ifade eden Önsel, tasarının daha sonra AB Parlamentosu’ndan, İtalya ve Fransa meclislerinden geçirildiğini hatırlattı. Kabul edilen yasaların metinlerinin dahi aynı olduğunun altını çizen Önsel, bu durumun batı merkezli, tek bir programın parçası olduğunu ileri sürdü.

Hiçbir siyasi kararın “laf olsun” diye alınamayacağını dile getiren Önsel, şöyle devam etti: “Sonucu, önce ödenecek tazminat, daha sonra Ermenilere verilecek topraktır. Yani bölünmedir. Soykırım, insanlığa karşı bir suçtur. Türkiye bu şekilde damgalanarak, yapılacak her türlü müdahalelerin zemini hazırlanmaktadır. Rica ve minnetle Batı’yı bu haince emellerden vazgeçirmek mümkün değildir. Konunun bir lobicilik sonucu ve seçim kaygısıyla gündeme geldiği söylemi, büyük bir aldatmacadır. Türkiye, Ekim 2000 tarihinde parlamentosu sözde soykırımı kabul eden AB’nin aday üyeliğinden derhal çekilmelidir.” Önsel, ayrıca bu tür yasaları parlamentosuna getiren ve onaylayan ülkelere karşı ciddi ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“SEVR HORTLADI”

Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Başkanı Kemal Özden de, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen yasa ile Sevr’in hortladığını belirtti. Öğrenciler, işçiler, öğretmenlerden oluşan çok geniş bir kitleyi temsil ettiklerini belirten Özden, ulusun, kabul edilen yasa ile infial halinde olduğunu belirterek, “Bu yasa 80 yıl önce batının Sevr girişiminin hortlamasıdır. Biz Mustafa Kemal gibi yapacağız. Sevr’e karşı bağımsızlık bayrağını kaldıracağız” dedi. Batı ülkelerinin, 80 yıl öncesinin rövanşını almak istediğini ifade eden Özden, yasayı şiddetle kınadıklarını belirtti. İstanbul polisinin geniş güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisine katılan grup, açıklamaların ardından dağıldı.

Yorumlar kapatıldı.