İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İş dünyasından Paris’e boykot çağrısı

Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının Fransa Meclisi’nde kabul edilmesine bir tepki de Ankara Ticaret Odası’ndan geldi. ATO Başkanı Sinan Aygün, Fransız mallarına boykot çağrısında bulundu. Fransa Parlamentosu’nun Anayasalarına aykırı bir karar aldığını belirten Aygün “Türkiye gibi dost bir ülke seçim malzemesi yapılmıştır. Bu kabul edilemez bir durumdur” dedi. Başka ülkelerde de benzer girişimlerin önüne geçilmesi için Türkiye’nin çok ciddi tepki göstermesi gerektiğinin altını çizen Aygün, ithal yoluyla Türkiye’ye giren Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Meral Gezgin Eriş de Türkiye’ye bu kadar haksızlık yapabilen bir ülkede (Fransa) ekonomik ilişkilerin gelişmesini beklememek gerektiğini söyledi. Fransa’nın büyük bir hata yaptığını söyleyen Eriş, şunları kaydetti:

“Çünkü Fransa çok kısa bir süre önce yaşamış olduğu Cezayir konusunun tarihe havale edilmesini ortaya koymuş bir ülkedir. Burada haklılığı son derece tartışmalı olan böyle bir tasarının Fransa’dan yasalaşmış olmasını akılla bağdaştırmak mümkün değil. Son derece yanlış bir tutum olduğunu düşünüyorum. Üstelik Türkiye-Ermenistan ilişkisine de son derece olumsuz etkisi olacağını düşünüyorum. Türkiye-Fransa ilişkilerine hem siyasi hem de ekonomik açıdan etkisi olacaktır.”

Eriş bir basın mensubunun, “tasarı ekonomik açıdan ne gibi yaralar açabilir?” şeklindeki sorusuna karşılık, yaptırım ya da boykot gibi bir şeyin söz konusu olamayacağını, ancak Türkiye’de iş yapan insanların Fransa ile ortaklıklarını bir kere daha gözden geçireceklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de azalacağını belirten Eriş, “Türkiye’ye bu kadar haksızlık yapabilen bir ülkede ekonomik ilişkilerin gelişmesini beklememek lazım” dedi. Eriş, Başbakan Bülent Ecevit’in tasarı ile ilgili olarak Fransa Büyükelçisi’ne yaptığı açıklamaya ilişkin olarak da, şunları söyledi: “Son derece haklı görüyorum. Çünkü tasarı o kadar yanlış bir tasarı ki, Türkiye’nin gösterdiği bütün tepkileri, bütün dünya kamuoyunun anlaması lazım. Dünyada hiçbir ülkenin karşılaşmadığı bir muameledir bu.”

TÜRK-AVRASYA İŞ KONSEYİ BAŞKANI’NIN AÇIKLAMASI

Türk-Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin de, Fransa’nın Ermeni meselesinin gündemimize çeşitli şekillerde girmeye devam edeceğini belirterek, “Bu sorunun daha ciddi olarak ele alınması lazım. Bütün bunlara bir cihad açarak eski tabirle, çok ciddi akılcı çözümler sunmamız lazım” dedi. Erkin, Türkiye’nin şu anda dış ticaretinin çok kritik yerlerden geçtiğini ifade ederek, fevri tedbirler yerine akılcı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.