İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İş dünyasından Paris’e boykot çağrısı

ÜZEYİR GARİH’TEN TEKLİF

Alarko Şirketler Topluluğu Başkanı Üzeyir Garih de, “Fransızların yapmış olduğu iç politikayı, dış politikaya alet etmek gibi bir durumdur” dedi.

Ermeni vatandaşların oylarını almaya dair bir hadise olduğunu belirten Garih, şunları söyledi: “Aslında Fransızların da Kuzey Afrika’da yapmış oldukları özellikle Cezayir’de büyük katliamları olmuştur. Biz de bunlarla ilgili olarak parlamentoda bir karar alabiliriz.”

Bu kararlar önemli olmakla beraber, bunları önlemenin çaresinin iyi bir lobi teşkilatı kurmaktan geçtiğine işaret eden Garih, Avrupa ve ABD’de kurulucak lobilerle gerçekleri yaymanın yolunun bulunabileceğini belirtti. Garih, şunları söyledi: “Biz, Türkiye olarak tanıtıma gerekli önemi vermiyoruz ve bu tür lobi teşkilatlarını kurmuyoruz. Oysa ki bunlar çok önemli. Fakat bu kararın üzerinde çok fazla da durmamak lazım. Bunu bir ekonomik ve siyasi ihtilaf haline getirmenin bir faydası olacağına inanmıyorum.”

“PROTESTO ETMELİ…”

Garih, “Bunu protesto etmeli. Sosyal ve siyasal bir takım hareketlerde bulunulmalı. 1-2 miting yapılmalı. Fakat bunun ötesinde ekonomik yaptırımlar, neredeyse savaş ilan etmek gibi bir durum, olamaz” dedi. Herşeyin başında ticaret ve ekonominin geldiğine işaret eden Garih, Ermenistan’ın dünyaya açılan kapısının Türkiye olduğunu, Türkiye’nin bundan iyi istifade etmesi durumunda, Ermenistan ile olan ticari ilişkilerini düzenlemesi durumunda bütün bu olayların ortadan kalkacağını belirtti.

Yasa tasarısının onaylanmasının ekonomik sonuç doğurmayacağını belirten Garih, herşeyin ticari ilişkilere bağlı olduğunu söyledi. Üzeyir Garih, Başbakan Ecevit’in açıklamalarına ilişkin olarak da, “İşadamları bu konumda bir siyasal karara (evet) ya da (hayır) demek durumunda değillerdir. Dışişleri Bakanı hangi yönde hareket ederse biz de o yönde onları desteklemek durumdayız” diye konuştu. Bu arada saat 13.00’de bitmesi beklenen toplantı, 13.40’a kadar uzadı. Daha sonra yemeğin ardından basına açıklama yapılacağı bildirildi.

BOYKOT ÇAĞRISI

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (TESOB) Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, esnaf ve sanatkarları Fransa malı ürün satmamaya, vatandaşları da Fransız ürünlerini almamaya davet etti. Kalfaoğlu, yazılı açıklamasında, sözde Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı’nın Fransa Parlamentosu’nda kabul edilmesinin, Fransa’nın gerçek yüzünü ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu iş, AB ülkelerini de kapsayacağa benzeyen bir Türk düşmanlığıdır. Biz de dış politikada daha aktif çalışmalar yapmalı, olayların peşinden değil önünden koşmalıyız. Tarihi zaferleri masa başında kaybetmemeli, tarihi gerçekleri de parlamentoların takdirlerine bırakmamalıyız.”

Yorumlar kapatıldı.