İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac, Aznavour’a kesin onay sözü verdi

Fransa’nın saygın gazetesi Le Monde, bu günkü sayısında (19 Ocak 2001), şok bir iddiaya yer verdi. Gazete manşetten verdiği ‘Ermeni Soykırımı kanunu Mecliste kabul edildi’ başlıklı haberinin iç sayfa spotlarında, ‘Chirac Aznavour’a yasayı onaylama sözü verdi”diye yazdı.

Le Monde bu günkü sayısında, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Ulusal Meclis’te kabul edilen sözde Ermeni soykırımı kanununu 15 günlük normal süresi içinde onaylayacağını ve geçtiğimiz 13 Aralık günü Paris’teki Palais des Congre’de gerçekleştirilen Charles Aznavour konserinde bu yönde söz verdiğini öne sürdü. ‘Ermenistan: Soykırımını anma görevi’ başlıklı bir başyazı da yayınlayan gazete, Türkiye’nin karara sert tepki gösterdiğini belirterek, Başbakan Bülent Ecevit’in son kez Fransa’yı uyardıktan sonra Paris Büyükelçisini Ankara’ya çağırdığını yazdı.

Ecevit’in ‘Kanunun onaylanması durumunda Türk-Fransız ilişkileri zedelenecektir’ sözlerine yer verilen haber şöyle sürüyor: ’13 Aralık 2000 gecesi, Charles Aznavour, Ermenistan’daki yoksul çocuklar için Paris Palais des Congres salonlarında özel bir konser veriyordu. Arkadaşı Jacques Chirac da oradaydı. Antrakta Ermeni derneklerini bir araya toplayan 24 Nisan komitesi başkanı Alexis Govciyan Chirac’a yaklaştı ve ‘Sayın Cumhurbaşkanı, Ermeni Soykırım yasasını onaylayacak mısınız’ sorusunu yöneltti. Chirac da ‘Bu bir Cumhuriyet yasası olacaktır’ garantisini verdi. Yanında bulunan Chirac’ın eski partisi Cumhuriyet İçin Birlik’in (RPR) Ermeni asıllı sözcüsü Patrick Devedjian, ‘Demek Türklerin 1.5 Milyon Ermeniye uyguladıkları soykırım nihayet Fransa’nın resmi gazetesinde yer alacak’ sorusunu yöneltince, ‘Bundan hiç şüpheniz olmasız’ cevabını verdi. Şimdi hükümete gönderilecek olan kanunu onaylamak için Chirac’ın önünde 15 gün var. Tabii bunu geri göndererek incelenmesini isteme hakkı var ama hiç kimse Cumhurbaşkanının bunu yapacağına inanmıyor. Başbakan Jospin her ne kadar ‘Soykırım kanunu çıkartmak Parlamentonun işi değildir’ dediyse de, milletvekillerini konuyu tartışmakta serbest bıraktı ve kanun Ermeni lobisinin çok uzun süren çalışmaları sonucunda kabul edildi.’

Chirac cumartesi akşamına kadar Afrika gezisinde olduğu için Elysee Sarayı’ndan doğrultamadığımız iddia gerçekse, büyük bir siyasi skandala yol açacak.

Yorumlar kapatıldı.