İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’ya “Ermeni tasarısı” uyarısı

Türkiye’deki Fransız iş ve ticaret çevreleri de Fransız parlamentosunda onaylanan sözde Ermeni soykırımına ilişkin kaygılılar. Fransız haber ajansı AFP, Ankara mahreçli haber-yorumunda, Fransız parlamentosunun sözde soykırıma ilişkin yasa tasarısını kabul etmesinin muhtemel olduğunu belirtti ve Türkiye’deki Fransızların, oylamanın ikili ilişkilere olumsuz yansımasından kaygı duyduğunu vurguladı. Başbakan Bülent Ecevit de Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia’yı kabul ederek, tasarının kabul edilmesi halinde “tarihi Türk-Fransız ilişkilerinin kalıcı şekilde yara alacağını” vurguladı.

Türkiye, bu ülkeye yönelik yaptırımları içeren bir eylem planı üzerinde de çalışıyor.

Bu planın ağırlıklı unsurlarından birini de savunma oluşturuyor. NTV’ye bilgi veren kaynaklar, Fransa’nın Türkiye’nin silah alımlarında ilk beş ülke içinde yar aldığını ve savunma işbirliğinin 10 yıllık vadede daha da gelişeceğini belirtiyor.

Kaynaklar, sözde Ermeni soykırım tasarısının kabülünün bu gelişimin önünü keseceği uyarısında da bulunuyor.

İhale sürece tamamlanmış ve sözleşmesi yapılmış alımlardan uluslararası anlaşmalar gereğince geri dönüşün söz konusu değil. Ancak savunma kaynakları, süreci devam eden ihalelerden Fransız şirketlerinin dışlanması ya da bu şirketlerin dikkate alınmaması seçeneğinin değerlendirildiğini belirtiyor.

Fransayla ihale süreci tamamlanmış ya da devam etmekte olan askeri projeler ise şöyle:

Tanksavar füze sistemi: 600 milyon dolar bedelli projede, üretim aşamısına geçilmek üzere. Fransız Aerosipesyal şirketinin eryx füzesi yurtiçinde yerli katkıyla üretilecek.

Modern ana muharebe tankı: Fransız Ciat firmasının lökler tankı 7 milyar dolarlık ihaleye katılıyor. tasarının en çok etki yapacağı ihale bu olacak.

Askeri gözlem uydusu projesi: Fransız Alcatel firmasıyla yapılan anlaşma gereğince yaklaşık 200 milyon dolar bedelle uzaya bir casus uydu gönderilecek. Nihai sözleşme imzalanmadığı için tasarıdan bu projenin de etkilenmesi bekleniyor.

Savunma kaynakları, son yıllarda neredeyse mükemmel düzeye gelen iki ülke savunma sanayii işbirliğinin bu tasarıdan büyük yara almasının kaçınılmaz olacağına işaret ediyor.

FRANSIZ İŞ ÇEVRELERİ KAYGILI

Öte yandan Türkiye’deki Fransız iş ve ticaret çevreleri, Fransız parlamentosunun kararı konusunda kaygılılar.

Fransız haber ajansı AFP, Ankara mahreçli haber-yorumunda, Fransız parlamentosunun sözde soykırıma ilişkin yasa tasarısının ikili ilişkilere olumsuz yansımasından kaygı duyduğunu vurguladı.

FRANSA’YA MİSİLLEME

Türk hükümetinin, Fransa’ya karşı misilleme hazırlığında olduğunu kaydeden ajans, misillemenin içeriğinin bilinmediğini, ancak Fransız işadamı ve sanayicilerinin büyük projelerinin devre dışı bırakılabileceğini düşündüklerini kaydetti.

Fransız firmalarının, Fransız parlamentosunun kararından zarar görebileceğine işaret eden ajans, İstanbul’daki Fransız Ticaret Müsteşarı Alain Toubiana’nın görüşlerini aktardı. Toubiana, “Fransız sanayiciler gerçekten kaygılı, ama yasanın çıkması halinde bunun doğuracağı sonuçlar hakkında herkesin fikri değişik. Şahsen ben iyimser düşünüyorum” dedi.

Terör örgütü elebaşısına İtalya’da kucak açıldığı dönemde Türkiye-İtalya ilişkilerinin zarara uğradığını anımsatan AFP, Türkiye’de sendika, dernek ve birçok toplumsal örgütün İtalyan ürünlerini protesto için kampanya başlattıklarını, yarınki oylamadan sonra da aynı şeyin Fransızların başına gelebileceğini belirtti.

Bir grup Türk milletvekilinin oylamadan önce Paris’e gittiğini ve “kültürel” yaptırımlardan söz ettiğine dikkat çeken ajans, diplomatik kaynaklara dayanarak, oylamanın iki ülke arasında gerilimi artırabileceği ve Paris’teki Türk büyükelçisinin Ankara’ya çağrılabileceğini kaydetti.

Türk-Fransız dostluğunun, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’la 1. François arasında yapılan ittifaka kadar uzandığını anımsatan AFP, “Türklerin öfkesinin” sokağa taşabileceği uyarısında da bulundu ve Ankara’daki Fransız büyükelçiliği önündeki güvenlik önlemlerinin şimdiden artırıldığına dikkat çekti.

BAŞBAKAN ECEVİT’İN UYARISI

Fransa’da Ermeni tasarısının oylanmasına saatler kala, Başbakan Bülent Ecevit de Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia’yı Başbakanlık’ta kabul etti. Garcia, 15 dakika süren görüşmeden ayrılırken herhangi bir açıklama yapmadı.

Başbakan Bülent Ecevit ise yaptığı kısa yazılı açıklamada, Türk-Fransız ilişkilerinin çok eskilere dayandığını ifade ederek, Fransa’ya, sözkonusu tasarının kabul edilemesi halinde iki ülke arasında var olan tarihi ilişkilerin “kalıcı şekilde yarala alacağı” uyarında bulunduğunu bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.