İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa ‘soykırım’ı tanıdı

Fransa Meclisi Genel Kurulu, ‘Ermeni soykırımı’ yasa tasarısını onayladı. Ay başında parlamento alt komisyonunda büyük oy farkıyla kabul edilip genel kurula gönderilen ve gündeme alınan tasarının aleyhine Türkiye’nin yoğun girişim ve uyarılarına karşın, Ermeni iddialarına destek veren milletvekillerinin çokluğu sayesinde yasa olarak kabul edildi. Yasanın 15 gün içinde Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından onaylanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor.

‘Soykırım’ tasarısında, “Fransa, Ermenilerin 1915 yılında maruz kaldığı soykırımı resmen tanır” ifadesi yer alıyor.Meclis`te yaklaşık 3 saat süren ve yaklaşık 30 milletvekilinin katıldığı oturumdaki tartışmalarda söz alan parlamenterlerden hiçbirinin tasarı aleyhinde konuşmaması dikkati çekti.

Fransız Meclisi`nde devam eden Ermeni tasarısıyla ilgili tartışmada, Cumhuriyetçi Birlik Partisi (RPR) adına söz alan milletvekili Patrick Deveciyan, hükümeti, tasarıyı açık biçimde desteklememekle suçladı.

Ermeni asıllı Fransız milletvekili ve bir dönem Ermeni terör örgütü ASALA`nın avukatlığını yapan Deveciyan, hükümetin, ‘Türkiye ile ticari ilişkilerin bozulmasından korktuğu için’ tasarıyla ilgili açık bir tavır alamadığını iddia etti. Ermeni tasarısıyla ilgili tartışma sırasında Fransa Demokrasi Birliği Partisi adına söz alan Andre Santini de tasarının, Türkiye aleyhine olmadığını, aksine Türkiye lehine olduğunu ileri sürerek, tasarı sayesinde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin daha iyi olacağını öne sürdü.

Komünist Parti adına konuşan Roger Mei, Türkiye`nin, ‘demokratik olmayan ve insan hakları ihlallerinde bulunulan’ bir ülke olduğunu öne sürerek, ‘tasarının kabul edilmesi halinde ekonomik yaptırım uygulanmasıyla ilgili tehditleri kabul edilemez’ olarak niteledi.

Meclis`te 1998 yılında kabul edildikten sonra Senato`ya gönderilen, burada Başkanlık Divanı`nın gündeme almamasına rağmen, bireysel girişimler mekanizmasıyla geçen Kasım ayında gündeme getirilerek kabul edildiği için yeniden Meclis`e dönen tasarı, 11 Ocak`ta Meclis Dış İlişkiler Komisyonu`nda yapılan oylamada bir çekimser oyun dışında tüm parlamenterlerin desteğini almıştı.

‘SEMBOLİK AMAÇLI’

Ermeni iddialarını içeren ‘soykırım tasarısı’nın raportörü Fransız Demokrasi Birliği (UDF) milletvekili François Rochebloine, tasarının Türkiye Cumhuriyeti`ni suçlamayı amaçlamadığını, simgesel nitelikte olduğunu söyledi.

Ermeni tasarısının tartışılması sırasında söz alan Fransız raportör, tasarının bildiri niteliğinde olduğunu ve yaptırım öngörmediğini belirtti.

Rochebloine, Türkiye`nin tasarının yasalaşması halinde Fransa`ya ekonomik yaptırım uygulama uyarılarını üstü kapalı bir biçimde eleştirdi. Rochebloine, “Yaklaşık bir milyondan fazla Ermeni`nin sistemli bir biçimde soykırıma uğradığını” iddia ederek, tasarıyla ilgili daha önce Fransa Meclisi ve senatosunda yapılan tartışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Fransız raportör, konuşmasını, “Evet, şimdi Ermeni soykırımına adalet” şeklinde Ermenice konuşarak tamamladı.

BAKAN DA ‘SOYKIRIM’ DEDİ

Meclisteki tartışmada, hükümet adına söz alan meclis ve senatoyla ilişkilerden sorumlu bakan Jean Jacques Queyranne, daha ziyade tarafsız bir tutum izledi.

Fransız Bakan, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Lionel Jospin`in tasarının bir parlamenter girişimi olduğu yolundaki açıklamalarına atıfta bulundu ve Fransa`nın Türkiye ve Ermenistan`ın yakın dostu olduğunu söyledi.

Queyranne, ülkesinin Kafkasya`da diyalog ve karşılıklı anlayışla barış ve istikrarın sağlanmasına büyük önem verdiğini belirtti ve soykırım ifadesini kullanmadan “Ermenilerin 1915`te katliama kurban gittiklerini” ileri sürdü.

Fransız Bakan, ülkesinin Türkiye`nin AB ile ilişkilerinin yakınlaşmasına da önem verdiğini belirterek, Ankara ve AB`nin ilişkilerinin daha güçlenmesi için çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Tartışmayı, Fransa`da yaşayan çok sayıda Ermeni de Meclis localarından izledi. Oturuma, Fransız parlamenterlerin ilgi göstermediği gözlendi. Tartışma sırasında Genel Kurul`da bulunan milletvekillerinin sayısı 30`u geçmedi.

Yorumlar kapatıldı.