İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan ve Ermenistan Avrupa Konseyi’nde

Avrupa Konseyi, 1996 yılında başvuru yapan Azerbaycan ve Ermenistan’ın üyeliklerine yeşil ışık yaktı. Avrupa Konseyi’nin karar organı olan Bakanlar Komitesi, Strasbourg’da 17 ocak günü yaptığı toplantı sonrasında, Ermenistan ve Azerbaycan’ın üyeliklerinin kabul edildiğini bildirdi. Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamada, üyelik töreninin 25 ocak perşembe günü Strasbourg’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) toplantıları sırasında gerçekleşeceği duyuruldu.

Törende, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev ve Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’in yanı sıra her iki ülkenin dışişleri bakanlarının da hazır bulunacağı kaydedildi.

Bakü ve Erivan’ın da katılımıyla Avrupa Konseyi’ne üye ülke sayısı 43’e yükselmiş oldu. Her iki ülkenin üyelik süreci 1996 yılında başlamış, Erivan 7 mart, Bakü ise 13 temmuz 1996 tarihlerinde resmi üyelik başvurusunda bulunmuşlardı.

Üyelik için onayı mutlak gerekli olan AKPM, geçen yıl 29 haziran tarihinde iki ülkenin “eş zamanlı” üyelikleri için olumlu görüş sunmuştu. ABD de iki ülkenin aynı anda Avrupa Konseyi’ne üye olabilmeleri için Strasbourg’da kulis faaliyeti yürütmüştü.

BAKÜ SON ANDA

Ancak Azerbaycan’da 5 kasım 2000 tarihinde düzenlenen seçimlere yolsuzluk karıştığına ilişkin iddialar üzerine Bakü’nün üyeliği, bir an için de olsa tehlikeye girmiş, bunun üzerine Avrupa Konseyi Azerbaycan’daki siyasi gelişmeleri yakın takibe almıştı. Avrupa Konseyi uzmanları 7 ocak 2001 tarihinde Azerbaycan’a yaptıkları ziyaret sonunda olumlu rapor hazırlayarak, Bakü’nün üyeliğine yeşil ışık yakmışlardı.

Avrupa Konseyi’nin danışma organı olan AKPM’de Azerbaycan’ın 6, Ermenistan’ın ise 4 üyesi bulunacak. Aynı organda TBMM’den de 12 parlamenter bulunuyor.

Avrupa Konseyi nezrindeki diplomatik kaynaklar, Bakü ve Erivan’ın üyeliklerinin her iki ülke arasındaki sorunların “Avrupa çatısı” altında diyalog yoluyla çözümüne yardımcı olacağı ümidini taşıyorlar.

Baku ve Erivan’ın üyelikleriyle Kafkasya tamamen ” Avrupa sınırları ” içine girmiş oluyor. Bölgenin diğer ülkesi Gürcistan Avrupa Konseyi’ne 1999 yılında üye olmuştu.

Yorumlar kapatıldı.