İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ecevit: Türkiye-Fransa ilişkileri zarar görür

Basbakan Ecevit, konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, 7 Kasım’da Fransa Senatosu’nca onaylanan sözde Ermeni soykırımı karar tasarisinin 18 Ocak 2001 günü Fransa Millet Meclisi’nin Genel Kurulu’nda görüsülecek olmasini üzüntüyle ögrendiklerini belirtti.

Türkiye’nin görüs ve endiselerinin, Ankara ve Paris’te ilgili Fransiz makamlarinin en üst düzeyde dikkatine getirildigini ifade eden Ecevit, “Sözde soykirim iddialari tarihçilerin tarafsiz degerlendirmelerine birakilmalidir. Tarihi bir olayi, siyasetin günlük çikarlarina göre degerlendirmek ve kullanmak büyük bir yanlis olacaktir” dedi.

Ecevit, ülkeler arasinda iyi iliskiler olusturmanin uzun bir dönemi gerektirdigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

“Belirli çevrelerin birtakim siyasi emellerine ulasmak için kökleri 16. yüzyila kadar uzanan Türk-Fransiz dostluk iliskilerini bozmalarina izin vermemeliyiz. Fransiz Millet Meclisi’nden böyle bir kararin geçmesi, Fransa ile ikili iliskilerimizin ötesinde, Kafkasya’da özlenen baris ve istikrarin saglanmasina da ters düsecektir.

Fransa Millet Meclisi’nin ve Fransiz Hükümeti’nin, ikili iliskilerimizin hemen her alanda eristigi mükemmel asamanin bu gibi girisimlerle gölgelenmesine izin vermeyecegini, gerçegin ve sagduyunun galip gelerek, büyük önem atfettigimiz Türkiye-Fransa iliskilerine zarar verilmeyecegini umuyoruz.

Ulusumuzu ciddi biçimde üzecek olan söz konusu tasarinin yasalasmasi halinde iki ülke arasindaki iliskilerin dogal olarak görecegi zararlarin sorumlusunun Türkiye olmayacagi açiktir.”

Yorumlar kapatıldı.