İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayvazovski sergisi Is Sanat’ta

Türkiye Is Bankasi, Istanbul’daki yeni Genel Müdürlük binasi bünyesinde yeralan Is Sanat Kültür Merkezi’ndeki Kibele Galerisi’ni 19. yüzyilin en önemli deniz ressamlarindan Ivan Konstantinovic Ayvazovski’nin (1817-1900) 100. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen görkemli bir sergiyle aciyor.

Ayvazovski’nin çesitli uluslararasi koleksiyonlarin yanisira, Cumhurbaskanligi Köskü, Ermeni Patrikhanesi, Istanbul Resim Heykel Müzesi ve Yildiz Sarayi Cadir Köskü koleksiyonlarindan derlenen yapitlarinin da yeralacagi sergi, 19 Ocak-28 Subat 2001 tarihleri arasinda görülebilir.

Türkiye sanat ortaminin yakindan tanidigi, ülkemizdeki önemli koleksiyonlarin vazgecilmez parcasi haline gelmis Ayvazovski’nin Kibele Galerisi’ndeki sergisine ayni zamanda dev bir kitap da eslik edecek. Orijinal adi “Seas, Cities and Dreams / The Paintings of Ivan Aivazowsky” olan ve Londra’da Alexandria Press tarafindan yayimlanan kitabin Türkce baskisinin sponsorlugunu Türkiye Is Bankasi üstlendi. “Denizler, Sehirler ve Düsler/Ivan Ayvazovski’nin Resimleri” adiyla, yine Alexandria Press tarafindan basilan kitapta ünlü ressamin yasami ve “deniz”in sanatindaki yeri, aralarinda Istanbul’un da oldugu bazı sehirler ve sanatcinin üslubuna damgasini vuran romantik miras konu ediliyor.

Ayvazovski’nin 240 resmine yer verilen kitap, Ayvazovski uzmanlari Gianni Caffiero ve Ivan Samarine tarafindan hazirlandi. Ünlü ressamin kisiligini, calisma tarzini ve yaratici gücünün kaynaklarini ortaya koyan bilgilerle zenginlesen bu kitap, Batili anlamda Türk resminin ilk örneklerinin verildigi bir dönemde Osmanli sarayinin davetlisi olarak Istanbul’da bulunmus ve resimler üretmis Ayvazovski’nin yasam ve sanat serüvenini kapsamli bir sekilde ele alan önemli bir kaynak olarak dikkat cekiyor.

Osmanli Sarayi ve Istanbul ile 1845 tarihinde tanisan Ayvazovski, Rus veliahti Grandük Konstantin Nikolayevic’in Anadolu ve Yunan kiyilarina uzanan gezisini resimleyerek belgeledi. Bu tarihten sonra da sik sik Istanbul’u ziyaret eden Ayvazovski, Sultan Abdülmecit, Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamit ile tanıştı ve Osmanli sultanları için çok sayida eser üretti. Ayvazovski’nin sanatinin doruk noktasini belirleyen yapitlari deniz ve donanma resimlerinde yogunlasti. Sanatcinin bu alanda ürettigi yapitlar, dogdugu kent olan Feodosya’da kurulan sanat galerisinin yanisira, Moskova Tratyekov, St.Petersburg ve Erivan’daki pek çok devlet galerisinde ve Türkiye’deki koleksiyonlarda yeraliyor.

Internetten ziyaret edebileceginiz Ayvazovski Sanal Muzesi‘nde sanatcinin hayati ve bazi eserlerini bulabilirsiniz.

Asagida sanatcinin DALGALARIN ORTASINDA ve ESKI THEODOSIA adli tablolari yer aliyor.

Yorumlar kapatıldı.