İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, soykırım tasarılarına karşın, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirilmek istiyor

Türkiye, Ermeni soykırım tasarılarının dünya parlamentolarında hızla yayılması üzerine Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik ”yeni bir politika arayışına” girdi.

Dışişleri Bakanlığı, bu konuda hazırlayıp hükümete sunduğu çalışmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin Ermeni diasporasının faaliyetlerinin önlenmesi açısından yararlı olabileceğini öngördü. Ermenistan ile diplomatik ilişki kurulması noktasında olunmadığı, bu sürece koşut Dağlık Karabağ sorununun çözümünde ilerlemelerin beklendiği görüşündeki Dışişleri, Türkiye’nin yeni politikasının Azerbaycan’ın bilgisi ve yararı kapsamında geliştirileceğini kaydetti.

Ermeni diasporasının, Ermeni soykırım tasarılarını ABD ve Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin parlamentolarında art arda gündeme getirmesi ve çoğunda başarılı olması, Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerini gözden geçirmesi gereğini gündeme getirdi. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan bir çalışma, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin, Erivan ile sıkı ilişkileri içindeki diasporanın faaliyetlerinin durulması sonucunu getirebileceğini öngördü. Bakanlık, iki ülkenin bu konuyu değişik boyutlarıyla ele almalarının bir gereksinim olduğunu gösteren çalışmayı hükümetin de dikkatine getirdi. Dışişleri, çeşitli kanallardan Ermenistan’ın da böyle bir gereksinim içinde olup olmadığının araştırmasını yapıyor.

‘Tartışmayı tarihçilere bırakalım’

Bu çalışmanın en önemli unsuru, Ermeni soykırımı savlarının ait olduğu platformlarda ele alınmasını sağlamak. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı sırasında Doğu Anadalu’daki Ermenileri göç ettirmesi sırasında yaşandığı savlanan soykırım ile ilgili tartışmaların 3. ülkelerin parlamentoları yerine bağımsız bilimsel kuruluşlarda tarihçilerce yapılmasını amaçlayan Türkiye, Ermenistan’ı da benzer bir noktaya getirmek amacında.

Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunu etkileyen bazı başka unsurlar da bulunuyor. Bu unsurların en öne çıkanı Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorunu. Dışişleri yetkilileri, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusuyla Karabağ çözümünün birbirine bağlantılandırılmaması gereğine dikkat çekiyorlar.

Yetkililer, Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmesinin doğru anlaşılması gerektiğini belirterek ”Ermenistan ile diplomatik temas hep vardı. Türkiye, Ermenistan’ı tanıyan ilk devletlerden biridir. Ermenistan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları düzeyinde de görüşmeler olmuştur. Uluslararası formlarda da görüş alışverişinde bulunulmuştur” dediler.

Dışişleri yetkilileri, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması ya da vize uygulamasından vazgeçilmesi gibi bir noktada olmadıklarını vurguladılar.

Yorumlar kapatıldı.