Dışilişkiler Komisyonu‘nda bu sabah yapılan toplantıda, siyasi grupların temsilcilerinin büyük bir çoğunluğu, tasarının kabul edilmesinden yana tavır aldı. Toplantı sonunda, tasarı ile ilgili görevlendirilen raportör Fransa Demokrasi Birliği (UDF) milletvekili François Rocheboine‘den komisyonun gerekçeli görüşünün yazılması istendi.
Fransa‘daki diplomatik kaynaklar, 1998 yılından bu yana askıda bulunan tasarının yasallaşmasına artık mutlak gözüyle bakıyorlar. Fransa Senatosu‘nda, geçen ay kabul edilen yasa tasarısında, “Fransa, Ermenilerin maruz kaldığı soykırımı resmen tanır“ ifadesi yer alıyor.
ANAYASA MAHKEMESİNE GİDİLEBİLİR
Tasarının Meclis‘te kabul edilmesi halinde, eğer karşı görüşteki milletvekilleri 60 imza toplayabilirlerse Anayasa Mahkemesi‘ne 15 gün içinde başvurma haklarına sahipler. Ancak, Fransa‘da yerel seçimlere çok az bir süre kala, Meclis içinde Ermeni seçmenlerin oylarını kaybetme korkusuyla tasarıya karşı çıkacak 60 milletvekili bulunmasının zor olduğu bildiriliyor.
TASARININ GEÇMİŞİ
Söz konusu tasarı, ilk kez 1998 yılında Fransa Meclisi‘nde kabul edilmiş ve yasallaşması için Senato‘ya gönderilmişti. Senato‘da 2 yıl bekletilen tasarıyı, hükümet ve başkanlık divanı gündeme almayı reddetmiş, ancak “bireysel başvurular“ girişimiyle söz konusu tasarı genel kurulda kabul edilmişti. Fransa Anayasası‘na göre, Senato‘da hükümet ve başkanlık divanı tasarıyı gündeme almadığı için, içeriği aynı bile olsa “bireysel girişimler“ mekanizması ile gündeme getirilip kabul edildiği için tasarı yasallaşmamış bir kez daha meclise geri dönmüştü.
Yorumlar kapatıldı.