İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bezciyan Salonu’nda İftar Daveti

Patrik 2. Mesrob Hazretleri, dun aksam (16 Aralik) iftar vakti Musluman dostlarina yemekli bir davet verdi.

Aydin Milletvekili, Eminonu ve Adalar Kaymakamlari, Eminonu, Adalar, Sisli, Avcilar Belediye Baskanlari, Istanbul Buyuksehir Belediye Baskan Vekili, Turk Amerikan Isadamlari Dernegi Baskani ve uyeleri, Turkiye-Ermenistan İs Gelistirme Komitesi Baskani ve uyeleri, Gazeteci ve Yazarlar Vakfi Baskani ve yoneticileri, Marmara Grubu Vakfi Baskani ve yoneticileri, ARI Grubu temsilcileri, universitelerden profesorler, ulusal medya temsilcileri, Emniyet gorevlileri, spor camiasindan temsilciler, Adapazari ve Duzce’den 45 kisilik bir depremzede grubu, Patrikhane’nin onariminda gorev alan isciler 200’u askin davetliler arasindaydilar.

Diyanet Isleri Baskani, Istanbul Valisi, Istanbul Buyuksehir Belediye Baskani ve Bakirkoy Belediye Baskani davet icin tesekkur eden ve iftara katilanlari selamlayan telgraf mesajlari gonderdiler.

Iftar yemegi icin bu yil secilen mekan Kumkapi’daki Surp Astvadzadzin (Meryem Ana) Patriklik Merkez Kilisesi’nin Bezciyan Salonu idi. Artin Amira Bezciyan (1771-1834), Sultan 2. Mahmud doneminde Darphane yoneticiligine atanmis, Osmanli-Rus Savasi’nda Turk ordusuna hizmetlerinden dolayi “Tasvir-i Humayun” ile onurlandirilmisti.

Saat 16:40’da, Darulaceze Imami Saffet Kilic Kurani Kerim’in Bakara Sureti’nden, Ermeni Patrikligi Kalem Muduru Dr Krikor Damadyan da Incili Serif’in Matta 6’inci Bab’indan ayetler okuduktan sonra iftar sofrasi acildi. Sevgi Sofrasi’nda geleneksel Ramazan yemeklerinin yanisira, Maral Genclik Dans Grubu uyelerinin kendi elleriyle hazirladiklari topik, anusabur, dolma gibi Ermeni mutfagindan ornekler de sunuldu.

Yemekten sonra, tatlilar alinirken Kumkapi imaminin yeni Turkce ile ettigi iftar duasindan sonra, Bilal Hasan Resit gunun onemi hakkinda kisa bir konusma yapti, Bezciyan Salonu’nun tarihi hakkinda bilgi verdi ve konusmacilari takdim etti. Patrik Hazretleri’nin konusmasi soyleydi:

“Bugun Mubarek Ramazan’in 20’nci gunu. Batililar’in “Advent,” Ermenilerin de “Hisnag” dedikleri Noel oncesi ruhani hazirlik doneminin de 27’nci gunu. Bizim kilisenin takvimine gore bugun ayrica Guneydogu’nun iftihari olan buyuk erenlerden Nusaybin’li Aziz Hagop’un, ya da Suryanice’de Mar Yakub Hazretleri’nin anildigi gun. Bu mubarek gunde, iftar sofrasi etrafinda toplanabildigimiz icin mutluyum. Davetimi kabul edip gelen tum dostlarima tesekkur ediyorum. Hepiniz hos geldiniz! Bu kutlu gunler ayni zamanda mutlu olsun, Yuce Allah’in inayetiyle, ulke ve insanlarimiz icin hayirlara vesile olsun.

“Cogunuzun bildigi gibi gecen yilki deprem Patrikhanemiz’e ve bazi kiliselerimize de zarar verdi. Patrikhane onarima girdigi icin ben de, malumunuz, bugunlerde Kinaliada’daki yazlik konutta kaliyorum. Adalar aslinda bu duruma alisik. Zaten Prens Adalari demisler. Ozellikle Bizans doneminde prenslerin ve patriklerin surgun yeri olmuslar. Adalar’in tarihte konuk ettigi ilk Ermeni Patrigi Aziz Nerses 370 yillarinda Bizans İmparatoru tarafindan Plati’ye, yani Yassiada’ya surulmus. “Surgun” ya da konuk, bugunlerde Kinaliada’dayim, ve bu sabah orada yasayageldigim bir ani sizlerle paylasmak istiyorum. Ancak, umarim anlatmaya calistigim yanlis anlasilmaz, ve bugunlerde hepimizin yasadigi bir dizi olayla iliskilendirilmez.

“Bu sabah erken saatlerde, Incil’deki okuma bolumlerini belirten dini takvim yanimda olmadigi icin, Kitabi Mukaddes’i rastgele actim. Onume, Yeni Ahit’ teki Resullerin Isleri kitabinin 16’nci babi acildi. Bu, bizim Tarsuslu Aziz Pavlos ile yoldasi Silas’in Makedonya’nin Filipe sehrinde zindana atilisindan bahseden bolumdu.

“Pavlos’la Silas Filipe’de Hristiyanligin yayilmasindan urkenler tarafindan hapse atilirlar. Hapisteyken bile vaaz, dua ve ilahilerle diger tutuklulara tebligde bulunurlar. Aksam, zifiri karanlik bastiginda hala konusurlarken, ansizin buyuk bir deprem olur. Zindanin giris kapisinin bulundugu duvar yikilir. Yandaki binada kalan basgardiyan “Tum mahkumlar kacmistir, hesabini simdi nasil veririm?” diyerek intihara kalkar. Aziz Pavlos, ona yaklasir, “Dur, yapma, canina kiyma” der, “Korkma herkes burada, kimse kacmadi.”

Basgardiyan isik getirtir. Mahkumlari ictimaya sokar. Sasirikalir. Duvar yikilmis oldugu halde herkes oradadir. Garip, degil mi?

“Hangi mahkum ozgurlugunu kazanmak istemez? Dunyanin en modern hapishanelerinde kalanlar bile dogal olarak ozgurlugu dusler. Bu sabah kendi kendime sordum: Bir deprem sonucunda duvarlari yikilip ansizin sokakla ya da kirlarla butunlesen bir hapishane ortaminda ne olurdu acaba? Herhalde icerde bir kisi bile kalmazdi! Peki, Pavlos ve Silas neden gitmediler? Cunku, onlarin anlayisindaki ozgurluk farkliydi.

“Onlar icin belki de gercek ozgurl

uk, bir yerden baska bir yere elini kolunu sallayarak ozgurce dolasabilmekten oteye bir seydi. O anlamda, onlar zaten ozgurduler. Onlar her ortamda, her durumda ozgurduler, cunku Mesih’in yolunda yasamlarini Allah’in eline teslim etmislerdi.

“Her alandaki bagnazlik, her alandaki bencillik, kendini begenmislik, kotu aliskanliklar, hirs ve benzeri takintilar, bizleri baglayan gercek zincirlerdir. Bunlar, en yesil kirlarda, en ucsuz bucaksiz sahillerde, en zengin yasam standartlarinda bile bizleri mahkum eden, baglayan zincirlerdir. Bu prangalari acabilecek anahtar ise inanctir. Umittir. Sevgidir. Allah ve insan sevgisidir. İste ic ozgurluk, gercek ozgurluk budur.

“Iste, her birimiz kisisel, ailevi ve toplumsal hayatimizda bu acidan birer zincirkiran, birer nursacan olmaya cagiriliyoruz. Her bireyin ic huzuru, ic ozgurlugunu bulmasina baglidir. Bu gibi birliktelikler ise, toplumdaki zorluklari asmayi kolaylastirir, karsilikli anlasma ve uzlasma ortamini, yasam diyalogunu pekistirir.

“Cocuklugumdan beri yoluma isik tutan bir ayet vardir. İncil-i Serif’te, Mesih soyle diyor: Hemen yanibasinizda duran komsunuza, kardesinize hizmet edemez, onu sevemezseniz, ruh olan ve gorunmeyen Allah’i nasil sevebilirsiniz?

“Bu duygu ve dusuncelerle, siz dostlarimi bir kez daha sevgiyle selamliyor, davetimi kabul ederek geldiginiz icin tesekkur ediyor, simdiden nice mutlu bayramlar diliyorum.”

Bu konusmaya muteakiben sirasiyla Sisli Belediye Baskani Mustafa Sarigul, Eminonu Belediye Baskani Lutfi Kibiroglu ve depremzedeler adina Soner Ok birer konusma yaptilar.

Patrik Hazretleri ile davetliler uzun bir sure cay sofralari etrafinda sohbette bulundular.

Yorumlar kapatıldı.