İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnsan Hakları 2000 şimdi!

9-15 Aralık arasında gerçekleşecek ‘‘İnsan Hakları 2000’’ başlıklı etkinlikleri düzenlemek için ilk kez çok büyük bir organizasyon gerçekleştiriliyor. Sempozyumlar, sergiler, konserler, tiyatro ve film gösterileri hepsi insan hakları için.

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın sekreterya görevini üstlendiği projenin koordinatörlüğünü Vecdi Sayar yapıyor. ‘‘İnsan Hakları Günü’’nün ülkemizde daha etkin biçimde tanıtılması ve ‘‘insan hakları’’ kavramının sanat etkinlikleri aracılığıyla yaygınlaştırılması amacına yönelik projenin danışma kurulunda elliyi aşkın sivil toplum kuruluşu yer alıyor. ‘‘İnsan Hakları 2000’’in düzenleme kurulu Ercan Karakaş, Vecdi Sayar, Zafer Kıraç, Aydın Cıngı, Erol Kızılelma, Beral Madra ve Özdem Petek’ten oluşuyor.

‘‘İnsan Hakları 2000’’ etkinlikleri çerçevesinde insan haklarını işleyen on beş ayrı oyun sergilenecek, yerli ve yabancı 66 film gösterilecek. Çağdaş sanat, karikatür ve fotoğraf sergileri açılacak.

9 ve 10 Aralık günleri yapılacak ‘‘İnsan Hakları Kültürü’’ konulu sempozyumda ‘‘İnsan Hakları Bağlamında Kültürel Haklar’’, ‘‘İnsan Hakları Eğitiminde Sanatın İşlevi’’, ‘‘İnsan Hakları ve Medya’’ konuları işlenecek.

Hakikat kazanır

Proje kapsamında 9-12 Aralık günlerinde Beral Madra küratörlüğünde, TÜYAP-Tepebaşı alt kat salonunda, ‘‘Veritas Omnia Vincit’’ (Hakikat Herşeyin Üstesinden Gelir) başlıklı bir sergi düzenlenecek. TÜYAP İstanbul Sergi Sarayı’nın üst katlarında da etkinliğe katılan çeşitli kuruluşların standlarında insan haklarıyla ilgili yayınlar ve karikatür sergileri yer alacak.

Bu çerçevede Tan Oral, Behiç Ak, Turhan Selçuk ve Karikatürcüler Derneği’nin ‘‘İnsan Hakları Karikatürleri’’ sergileri, İFSAK’ın ‘‘İnsan Hakları’’ temalı fotoğraf sergisi, Tarih Vakfı’nın ‘‘Fotoğraflarla İnsan Hakları’’ ve Mimarlar Odası’nın ‘‘Anadolu’da Kültürlerarası Dostluk ve Mimari Çeşitlilik’’ konulu sergileri açılacak.

SODEV ve Sosyal-Kültürel Yaşamı Destekleme Derneği ‘‘İstanbul-Hakkari Sanat Köprüsü’’ ve Yapı Kredi Kültür Sanat A.Ş. Bülent Tanör’ün ‘‘İnsan Hakları’’ kitabını yayımlayacak. TÜYAP Sergi Sarayı’nda Tarih Vakfı’ndan Sivil Anayasa Girişimi’ne kadar pek çok kuruluşun sergi ve standları yer alacak.

Ayrıca ‘‘İnsan Hakları 2000’’ etkinlikleri kapsamında Prof. İpek Gürkaynak’ın ‘‘Çocuk Eğitiminde İnsan Hakları’’ konulu konferansı, diapozitif ve kısa film gösterileriyle İstanbul Filarmoni Derneği’nin bir konseri de yer alacak. 11 Aralık Pazartesi AKM’de 20.30’da aralarında Bulutsuzluk Özlemi, Zuhal Olcay, Arif Sağ, Zeliha Berksoy gibi sanatçıların yer alacağı ‘‘Sanat Gecesi’’ düzenlenecek.

İnsan Hakları 2000 Koordinasyon Merkezi, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), İstiklal Cad. Bekar Sok. 22/2, Beyoğlu. Tel: (0212) 292 52 52-53

Proje için neler dediler?

Vecdi Sayar

Proje Koordinatörü

İnsan hakları kavramının kültür ve sanat etkinlikleri aracılığıyla yaygınlaştırılması amacına yönelik bu projenin, SODEV’in çağrısıyla ve girişimiyle hayata geçtiğini belirtiyor. En büyük sorunun bütçe konusunda yaşandığını belirten Sayar, projenin insan hakları kavramıyla fazla ilişki kurmamış sıradan insanlara seslenme şansı olduğunun üzerinde duruyor ve ekliyor: ‘‘Politize olmuş grupların zaten bu yönde çabaları var. Esas mesele onların dışındaki kitleye ulaşmak.’’

Beral Madra

Sergi Küratörü

Beral Madra, İnsan Hakları 2000 programının insan hakları olgusunu geniş kitlenin bilincine köklü bir biçimde yerleştirmek ve bu olguyu bir kültüre dönüştürmek amacını taşıdığını söylüyor: ‘‘İnsan Hakları 2000 etkinliğinin içinde yer almamın biçimsel nedeni, SODEV’in bu etkinlik için benden bir sergi yapmamı istemesidir. Ben ve birlikte çalıştığım sanatçılar hakları, özgürlükleri, eşitliği, insanın kendini insan olarak gerçekleştirmesini, emeğin ve alınterinin sömürülmemesini savunduk.’’

İnsan Hakları 2000’in programı

9 Aralık Cumartesi

TÜYAP Tepebaşı’nda 10.30’da Sergiler ve Sivil Toplum Kuruluşu Standları’nın açılışı, performanslar gerçekeşecek.

11.00-17.30 arası aynı mekanda üç oturumda ‘‘İnsan Hakları Kültürü’’ konulu bir sempozyum yapılacak. Sempozyuma Ercan Karakaş, Yücel Sayman, Vecdi Sayar, Yavuz Önen, Rüştü Kazım Yücelen, Aydın Cıngı, Oktay Ekinci, Prof. İonna Kuçuradi, Hasan Bülent Kahraman, Metin Sözen, Beral Madra, Adalet Ağaoğlu, Tan Oral, Zeynep Oral ve Suavi katılıyor.

18.00’de ‘‘Veritas Omnia Vincit’’ (Hakikat Herşeyin Üstesinden Gelir’’ adlı çağdaş sanat sergisinin açılışı yapılacak.

12.00 ve 18.00’de Beyoğlu’ndaki Yeşilçam Sineması’nda Kjell Sundvall’in yönettiği ‘‘Son Sözleşme’’,15.00 ve 18.00’deyse Darrell James Roodt’un ‘‘Sarafina’’ filmleri gösterilecek.

Tiyatro Boğaziçi’nin ‘‘Yeni Bir Hayat İçin’’ adlı oyunu Boğaziçi Üniversitesi Murat Dikmen Salonu’nda 13.30’da, ‘‘Alma Rose-Notaların Kanatlarında’’ oyunu saat 15.00’te İtalyan Kültür Merkezi’nde, ‘‘Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim’’ oyunu saat 21.00’de Hadi Çaman Tiyatrosu’nda sergilenecek.

10 Aralık Pazar

TÜYAP Tepebaşı Sergi Salonu’nda 10.30-18.30 arası çağdaş sanat, fotoğraf, karikatür sergileri ve performanslar görülebilecek.

11.00-13.00 arası Nail Güreli, Kürşat Bumin, Oral Çalışlar, Hrant Dink, Can Dündar, Muhsin Kızılkaya ve Ferai Tınç’ın katılacağı ‘İnsan Hakları ve Medya’ konulu sempozyum gerçekleşecek.

13.30-16.30 arası sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılacağı ‘‘İnsan Hakları Kültürü’’ konulu bir forum gerçekleşecek.

16.30-17.30 arası Hüsnü Öndül, Süheyl Batum ve Semih Gemalmaz’ın katılacağı kapanış oturumu ve değerlendirme yapılacak.

11.00’de İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ‘‘Sevdalı Bulut’’, 15.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ‘‘Woyzeck’’, saat 19.00’da Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde ‘‘Troilos ile Kressida’’ adlı oyunlar sergilenecek.

Yeşilçam Sineması’ndaysa saat 12.00 ve 18.00’de Marco Bechis’in ‘‘Garaj Olimpo’’, 15.00 ve 21.00’de İsmail Güneş’in ‘‘Gülün Bittiği Yer’’ adlı filmleri gösterilecek.


https://www.hurriyet.com.tr/gundem/insan-haklari-2000-simdi-39205129

Yorumlar kapatıldı.