İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patriarch Comments on the Joint Communique

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, 10 Kasım günü Papa Jean Paul II ve Ermenistan Patriği Karekin II tarafından imzalanan “Ortak Bildiri” hakkında aşağıdaki yorumu yaptı:

“Sayın Papa ile Sayın Ermenistan Patriğinin ortak açıklamalarını ben de basından öğrendim. Roma’daki dinsel içerikli törene davet edildiğim halde gitmeyişimin temel nedeni de açıklanacak ortak bildirinin daha önce tarafıma iletilmemiş olmasıydı. Roma’daki buluşmanın herhangi bir siyasi koku taşımamasına özen gösterilmesi ve sadece kiliselerarası bir diyalog buluşması olması bizim esas temennimizdi. Ne yazık ki ortak bildirinin bu temennimizden uzak olduğunu görüyor ve yadırgadığımı belirtmek istiyorum.

İncil acı tohumlarının gönlümüzden sökülmesi gerektiğini vurgular. Kilisenin de görevi, hem kendi içinde hem de farklı kiliseler ve dinlerle birarada yaşarken insanların yaşam diyaloğu içersinde bulunabilmeleri için karşılıklı sevgi ve saygı ortamını yaratmak olmalıdır.

Geçmişte yaşadıkları acılar Ermeniler’i birlik içinde tutacak tek öğe olarak algılanır, bugün ve yarın sadece onun üzerine temellendirilmeye çalışılırsa, binlerce yıllık yaratıcı Ermeni kültürünün iflasından sözetmeye başlamamız gerekir. Halbuki hem Ermeni Kilisesi hem de Ermeni kültürü tarihin acı süreçlerinden beslenmeye ihtiyaç duymayacak kadar zengin ve köklü bir
geçmişe sahiptir.

Ruhaniler olarak bizlerin birincil görevi, evlatlarımıza acılı geçmişimizi anımsatmaktan ziyade, zengin geçmişimizi bugünlere taşımak ve geliştirmek olmalıdır. Bu duygularla dualarımı sürdürüyorum.

Mesrob II
“Türkiye Ermenileri Patriği”

Yorumlar kapatıldı.