İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baspatrik Karekin II Vatikan´da, Istanbul ve Kudus Patrikleri Eslik Etmiyor

Baspatrik Karekin II Gatogigos, Papa Jean Paul II’ye resmi bir ziyarette bulunmak uzere bugun Vatikan’a gitti. Baspatrik’e onbesten fazla episkopos ve seksen kadar hayirsever eslik ediyor. Ancak son yuzyil icersinde ilk olarak Kudus ve Istanbul Patrikleri, Ecmiyadzin Baspatriki’nin yaninda degiller, ve diger episkoposlarin ve buyuk sivil bir grubun varligi bu yoklugun siritmasini engelleyemiyor. Baspatrik’in gerek mektup yazarak, gerek telefonla iki patriki de defalarca davet etmesine karsin, iki patrik
de Vatikan’a gitmemeyi secti.

Patrikhane cevrelerinin bildirdigine gore, Patrik Mesrob II’nin Vatikan’la ekumenik iliskilerinin en ust duzeyde olmasina karsin, Papa ile Baspatrik’in bu tarihi bulusmasinda hazir bulunmayisinin birden fazla nedeni var. Her seyden once, Baspatrik Papa ile imzalayacagi ortak bildirinin metnini iki patrige daha once gostermedi. Patrik Mesrob da icerigini bilmedigi bir metnin imzalanmasinda hazir bulunarak, sorumluluk altina girmek istemedi.

Sorunlardan biri de Surp Krikor Lusavoric’in kemikleri! Ecmiyadzin, Antilyas, Kudus ve Istanbu’daki merkezlerde ve bazi manastirlarda Surp Krikor Lusavoric’ten kalan ve ozellikle Ortacag’da buyuk onem atfedilen kemik parcalari ozel kutularda muhafaza ediliyor. Haclilar Anadolu’yu istila ettikleri zaman, Surp Krikor’un mezarindan arta kalanlar ise katolikler tarafindan calinarak Italya’ya goturulmus ve Napoli’deki bir Katolik Manastiri’nda bugune kadar muhafaza edilmis. Yarinki kutlamada, Papa Hazretleri Napoli’deki kemiklerden bir parcayi Baspatrik Karekin II’ye verecek, o da bu kutsal emaneti Erivan’a goturerek 2001’de acilacak olan Surp Krikor Lusavoric Kilisesi’nin temeline yerlestirecekmis. Katolik medyasi da, tum dunyaya Baspatrik’in Vatikan’a resmi ziyaret icin degil de, kendi selefinin kemiklerini almak icin gittigini buyuk puntolarla yaymaya devam ediyor. Bircok ruhani gibi, Istanbul’da da Patrik Mesrob II ve Patrik Vekili Basepiskopos Sahan Srpazan, “Surp Krikor’un kemikleri dort ruhani merkezimizde de varken, Katolik Kilisesi’ne bu denli medyatik bir sekilde gebe kalmanin anlami neydi? Yarin obur gun Katolikler, sizin en buyuk kilisenizin temelindeki kutsal emanetleri bile biz size verdik demezler mi?” diye dusunuyor.

Ecmiyadzin kaynaklari Baspatrik Karekin II’nin bir yil zarfinda bu kadar cok kilise liderini ziyaret etmesindeki asil maksadin Papa’yi ve diger patrikleri Ermeni Kilisesi’nin 1700’uncu Yil kutlamalarina katilmalari icin davet ve tesvik oldugunu bildiriyorlar.

Yorumlar kapatıldı.