İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Kurul `Atandi´

Ermeni Kilisesi’nin Yuksek Ruhani Kurulu (Kerakuyn Hokevort Khorhurt) 6 ve 7 Kasim 2000 tarihlerinde Ecmiyadzin’de toplaniyor. Daha gecen yil 27 Ekim’deki olayli secimle gorev basina gelen Baspatrik Karekin II Gatogigos, Kurul toplantisindan once ani bir genelgeyle eski YRK’yi gorevden aldigini ve yeni YRK’yi atadigini ilan etti.

Gatogigos’un uzaklastirdigi uyeler arasinda 20 yili askin bir suredir Baspatrikligin Divan Baskanlik gorevini basariyla yuruten ve uc yabanci dil bilen Basepiskopos Nerses Bozabalyan ile Gurcistan Basepiskoposu Kevork Seraydaryan da var. Kudus Patrigi Torkom II ile Istanbul Patrigi Mesrob II, Karekin II Gatogigos’un riasetinde toplanacak olan YRK’a esbaskan olarak “atanmislar”. Yeni YRK uyelerinin hangi kriterlere gore “atandiklari” belli degil; ornegin kilisenin 72 episkoposu arasinda bircok deneyimli din adamlari varken, daha bir ay once birden bire episkopos olarak takdis edilen Paren Avedikyan ve Belcika’dan bir sivil de bulunuyor.

Istanbul Patrikligi cevreleri YRK’un devamlilik arzeden bir kurul oldugunu, uye degisikliklerinin ise Kilise Temsilciler Genel Meclisi ya da hic olmazsa Episkoposlar Konseyi tarafindan yapilmasi gerektigini, Gatogigos’un tek basina “atamayla” YRK olusturamayacagina dikkati cekiyorlar. Ayrica, Ecmiyadzin Gatogigosu, otonom olan Istanbul ve Kudus Patriklerini herhangi
bir goreve atama yetkisini haiz degildir. Gatogigos Patriklere onerilerde bulunabilir, onlar da uygun bulduklarinda kabul edebilirler.

Yeni Gatogigos’un Istanbul ve Kudus Patriklikleriyle iliskiler konusunda yeni bir cizgi izlediginin baska bir isareti de, iki patrigin fikrini sormadan Ermenistan Devleti ile ileride dunyadaki tum Ermeni Kilisesi’ni baglayacak olan bir on-Konkordato imzalamis olmasi.

Patrik Mesrob II Hazretleri, ABD Kongresi!ndeki tasari nedeniyle Turkiye ile Ermenistan arasinda gerginlesen ortam ndedniyle, Kudus Patrigi Torkom II ise Filistin’de devam eden Intifada nedeniyle 6 – 7 Kasim 2000 tarihlerinde Ecmiyadzin’de toplanacak YRK toplantisina katilmama karari aldilar.

Yorumlar kapatıldı.