İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kalustyan toprağa verildi

TÜRKİYE Ermenileri, ge­çen hafta Ermenistan’da geçirdiği bir beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden 82’nci Türkiye Patriği Şinork Kalustyan’ı dün büyük bir tören­le toprağa verdiler.
Kumkapı Meryem Ana Er­meni Katedrali’nde dün sabah 08.00’den itibaren bir araya gel­meye başlayan Ermeniler, “Kutsal Baba” larına son görevlerini yerine getirdiler. Cumhurbaşkan­lığı Yaveri Binbaşı Mevlud Artun, TBMM Başkanlık Temsilcisi Genel Sekreter Erdoğan Öcalan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, Adalar Belediye Başkanı Recep Koç, İs­tanbul Müftüsü Selahattin Kaya ve İstanbul Trafik Denetleme Müdürü Mehmet Çetinalp’ın da hazır bulunduğu ayin törenini Dünya Ermenileri Başpatriği Katolikos Vazken I’in genel vekili
yönetti. Türkiye Ermenilerinin 29 yıllık lideri Şinork Kalustyan’ın tabutu, üstü açık olarak saba­hın erken saatlerinden itibaren Ermeniler tarafından ziyaret edil­di.
Katedraldeki törende daha sonra tüm Ermeni kiliselerinin koroları, “ilahi”ler söylediler. Patrik Vekili Piskopos Şahan Sıvacıvan, Şinork Kalustyan’ı yü­züne kutsal “meronyağı” süre­rek kutsadı. İstanbul’daki Erme­ni okullarının öğrencilerinin de katıldığı törenden sonra Kalustyan’ın cenazesi Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Türkiye Ermenileri, Kalustyan’ın toprağa verilmesinden sonra, 40 gün sürecek bir yasa girdiler. Yas bittikten sonra ki­lise geleneklerine göre, yeni pat­riğin seçimi gündeme gelecek.
Türkiye doğumlu piskoposlar arasından seçilecek yeni patrik, İçişleri Bakanlığı’nca onaylan­dıktan sonra yemin ederek göre­vine başlayacak.


Taha Toros Arşivi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın