İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε την έναρξη λειτουργίας του Παιδότοπου της Ι.Μ.Χαλκηδόνος

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Τετάρτης, 4 Οκτωβρίου 2023, τέλεσε τον Αγιασμό στον νέο παιδότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, με την ευκαιρία της ενάρξεως λειτουργίας του, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και άλλων Ιεραρχών του Θρόνου, Κληρικών, Κοινοτικών παραγόντων και πιστών της Χαλκηδόνας, καθώς και άλλων ομογενειακών παραγόντων. 

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον οικείο Ποιμενάρχη και τη Συντονιστική Επιτροπή της Κοινότητος Χαλκηδόνος, καθώς, επίσης, και τους επωνύμους και ανωνύμους χορηγούς και δωρητές, με την συνδρομή και στήριξη των οποίων έγινε δυνατή η δημιουργία του κοινωφελούς αυτού έργου, που έχει άμεση σχέση, όπως είπε, με την παιδεία του Γένους μας. “Όλοι γνωρίζουμε ότι το Γένος μας, ιδιαιτέρως σε αυτήν την Πόλη, που υπήρξε και είναι η τροφός των γραμμάτων, ήταν πάντοτε συνδεδεμένο με τα σχολεία, με την εκπαίδευση”, είπε ο Παναγιώτατος και υπενθύμισε ότι πάντοτε ήταν διαρκής μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας η διάδοση των ελληνικών γραμμάτων. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε:

“Άγιε Χαλκηδόνος, φίλτατε αδελφέ και συλλειτουργέ, ξεκινήσατε την Ποιμαντορία σας ελθών από τη Δύση προς Ανατολάς με πολύ ενθουσιασμό για το Πατριαρχείο και την περί αυτό Ομογένεια, ένα τμήμα της οποίας σάς ενεπιστεύθη η Μήτηρ Εκκλησία και διαποιμαίνετε αυτό το μικρόν ποίμνιον της ιστορικής Γεροντικής Μητροπόλεώς σας με πολλή αγάπη και στοργή. Σας συγχαίρομε για όλα αυτά τα οποία σκέπτεσθε και πράττετε, όχι μόνον για την Θεόσωστο Επαρχία σας, αλλά και για την Μητέρα Εκκλησία, με τα πολλά προσόντα και τις ικανότητες και την πείρα που έχετε, και ιδιαιτέρως για την συμβολή σας στις εξωτερικές σχέσεις της Μητρός Εκκλησίας και τους διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους. Συγχαίρω όλους τους λαϊκούς παράγοντες της επαρχίας σας, την οποία έχω πάντοτε μέσα στην καρδιά μου, όχι μόνο γιατί αξιώθηκα να την διαποιμάνω για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά διότι ήταν η επαρχία του Γέροντός μου, του προστάτου και πνευματικού μου πατρός, και έτσι είχα την ευκαιρία να έρχομαι συχνά εδώ, να λειτουργώ, να διακονώ, και έκτοτε από τη νεότητά μου συνεδέθην άρρηκτα με την Χαλκηδόνα και τους Χαλκηδονίους. Εύχομαι σε όλους σας, αγαπητοί, ένα ευλογημένο χειμώνα και αυτός ο κήπος με τα άνθη τα χαριτωμένα να μεγαλώνει, να αυξάνει και αριθμητικώς και ποιοτικώς και να είναι το καμάρι της Χαλκηδόνος, αλλά και όλης της Ρωμηοσύνης της Πόλεως.”

Προηγουμένως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον Πατριάρχη αυτό το φθινοπωρινό απόγευμα, “για μία άνοιξη της ζωής και της διακονίας της Εκκλησίας. Και είναι άνοιξη γιατί πραγματικά μας δίνει φτερά για το παρόν και για το μέλλον όταν διακονούμε παιδιά. Αυτά είναι το μέλλον της Ρωμιοσύνης και του Γένους μας”. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την παρουσία του, μαζί με τους Συνοδικούς Αρχιερείς και τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής. Ευχαρίστησε, επίσης, όλως ιδιαιτέρως, τον Πρόεδρο, την Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χαλκηδόνος, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν αυτή την προσπάθεια, καθώς και τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, αλλά και τον καταγόμενο από την Χαλκηδόνα Εντιμ. κ. Βύρωνα Νικολαΐδη, επιχειρηματία, για τη συνδρομή και την στήριξή τους για να πραγματοποιηθεί ο “Παιδικός Κήπος Χαλκηδόνας”. Τις ευχαριστίες του εξέφρασε και προς όλους όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  στον παιδότοπο για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών προς όφελος των παιδιών. 

Στη συνέχεια τον Παναγιώτατο καλωσόρισε με θερμούς λόγους και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κοινότητος Χαλκηδόνος Εντιμολ. Αρχών Μ. Ρεφερενδάριος κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, ο οποίος τόνισε ότι στον “Παιδικό Κήπο Χαλκηδόνας” οι νεαροί βλαστοί της ομογένειας θα μάθουν τα πρώτα τους γράμματα, παίζοντας και δημιουργώντας. Αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος για το άοκνο ενδιαφέρον και την στήριξή του για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για τον σκοπό αυτό, εξέφρασε τη χαρά του που στη Χαλκηδόνα θα αντηχήσουν πολλές παιδικές φωνές και ευχήθηκε “αυτό το φυτώριο να γεμίσει άνθη και να φέρει πολλούς καρπούς στην Ομογένεια και την Ρωμιοσύνη”.

_______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

https://ec-patr.org/o-οικουμενικός-πατριάρχης-ευλόγησε-τη/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın