İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Defineciler, 19’uncu yüzyılda inşa edilen kiliseyi tahrip etti

Kayseri’de 19’uncu yüzyılda inşa edilen Aya Triada Kilisesi‘ni defineciler tahrip etti. Kilisenin bulunduğu Endürlük Mahallesi‘nde oturan vatandaşlar, tarihi yapının restore edilerek turizme kazandırılmasını istedi.

Yasin DALKILIÇ/DHA

Talas ilçesine bağlı Endürlük Mahallesi’nde 1835 yılında inşa edilen Aya Triada Kilisesi, mübadele döneminin ardından kaderine terk edildi. Tarihi kilise, sık sık definecilerin saldırısına uğradı, tahrip edildi.

Kilisenin fresklerine de kimliği belirsiz kişiler tarafından zarar verildi. Kilisenin çan kulesi ve duvarlarının bir kısmı da yıkıldı.

Kiliseye 30 yıl öncesine kadar ziyaretçi geldiğini söyleyen mahallelilerden Halil Elemeği, “Aya Triada Kilisesi mahallenin sembollerinden bir yer. Tarihi kilisenin şu anki durumu içler acısı. Defineciler, kilisenin iç kısmını delik deşik etti. 30 yıl öncesine kadar kiliseyi görmeye gelenler vardı. Papazlar ayin için geldiler. Kilisenin durumuna bakarak gözyaşı döktüler. Hiçbir şekilde güvenlik olmadığı gibi yıkılma tehlikesi var. Çocuklar kapı açık olduğu için kilisenin içerisinde oynuyor. 1835 yılında yapılan Endürlük Aya Triada Kilisesi bakımsızlıktan yok olmakta ve yıkılmaktadır. Definecilerin saldırısına uğrayan ve sayısız defa kazılan bu kilisenin restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyoruz.”

https://www.milliyet.com.tr/gundem/defineciler-19uncu-yuzyilda-insa-edilen-kiliseyi-tahrip-etti-6648497

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın