İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ne izlesem okusam dinlesem

Uğur Yüksel

Anthony Hopkins’e “Kuzuların Sessizliği”nden 30 yıl sonra ikinci Oscar’ını getiren baba-kız draması “Baba” sinemalarda haftanın en iyi seçeneği. Dan Brown’ın meşhur roman karakteri Robert Langdon’ın maceralarını ekranlara taşıyan dizi “The Lost Symbol” ve Metin Akdemir’in sinemamızdaki sansür ve oto sansür kavramlarını tartışmaya açan belgeseli “Hayalimdeki Sahneler”, bu haftanın ekran seçenekleri. Müzikleri ülkenin sınırlarını aşmış elektronik müzik grubu Islandman’in beklenen yeni albümü “Godless Ceremony”, müzikte haftanın en iyisi.

FİLM



BABA/THE FATHER (Sinema)
Yönetmen: Florian Zeller 
Oyuncular: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Olivia Williams
2020, İNGİLTERE-FRANSA, 97’/KOMEDİ, DRAM

Fransız yazar Florian Zeller’ın kendi yazdığı ve bir üçlemenin ilk parçası olan aynı adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarladığı “Baba”, hafızalardan çıkmayacak bir baba-kız hikâyesi anlatıyor. Bağımsızlığına düşkün 80 yaşındaki Anthony’nin yaşı ilerledikçe zorlaşan hayatını ve bu süreçte yanında olmaya çalışan kızı ile yaşadıkları çatışmayı izleyeceğimiz film, usta aktör Anthony Hopkins ile “The Crown”ın yıldızı Olivia Colman’ı bir araya getiriyor. En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar ve BAFTA başta olmak üzere pek ödül toplayan “Baba”, Hopkins’e de “Kuzuların Sessizliği”nden 30 yıl sonraki ikinci Oscar’ını getirdi.

Ne izlesem okusam dinlesem

ELMALAR/APPLES (Sinema)
Yönetmen: Christos Nikou 
Oyuncular: Aris Servetalis, Sofifa Georgovassili, Anna_Kalaitzidou 
2020, YUNANİSTAN-POLONYA-SLOVENYA, 91’/KOMEDİ, DRAM, BİLİMKURGU

Yunan sinemacı Christos Nikou’nun ilk uzun filmi de olan “Elmalar”, ani bellek yitimine sebep olan gizemli bir salgının kol gezdiği bir dünyada geçiyor. Geçmişini hatırlamayan insanlara yeni bir kimliğin kazandırıldığı bir kliniğe yatırılan Aris adlı bir adamın yaşadıklarını izleyeceğimiz film, Yunanistan’ın Oscar adayı olmuş ve çok sayıda festivalden En İyi Film ödülüyle dönmüştü.

Ne izlesem okusam dinlesem

HAYALİMDEKİ SAHNELER (MUBI Türkiye)
Yönetmen: Metin Akdemir 
2020, TÜRKİYE, 45’/BELGESEL

Yönetmen ve sanatçı Metin Akdemir’in Atıf Yılmaz ve Yavuz Özkan’ın filmlerinden yola çıkarak Türkiye sinemasındaki kuir arzu temsillerini sorguladığı belgeseli “Hayalimdeki Sahneler”, MUBI Türkiye’de gösterimde. “Dul Bir Kadın” (1985), “Kadının Adı Yok” (1987) ve “İki Kadın” (1992) gibi klasiklerden esinle, sinemamızın sansür ve oto sansür ile ilişkisini tartışmaya açan film, Deniz Türkali, Hale Soygazi, Nur Sürer, Serap Aksoy gibi oyuncuların görüşlerine de yer veriyor.

DİZİ



THE LOST SYMBOL (Peacock&beIN CONNECT)

Yaratıcılar: Jay Beattie, Dan Brown, Dan Dworkin 
Oyuncular: Ashley Zukerman, Valorie Curry, Sumalee Montano, Rick Gonzalez 
2021, ABD, 1. SEZON, 7 BÖLÜM/AKSİYON, GİZEM

Dan Brown’ın çoksatan romanları “The Da Vinci Code/Da Vinci Şifresi” ve “Angels&Demons/Melekler ve Şeytanlar”da yarattığı meşhur simgebilim profesörü Robert Langdon’ın maceraları şimdi de Peacock yapımı olarak ekranlara taşınıyor. Brown’ın aynı adlı romanından uyarlanan ve perdede Tom Hanks’in canlandırdığı kahramanımıza bu kez Ashley Zukerman hayat veriyor. Yakın arkadaşı Peter Solomon’ın davetiyle Amerikan Kongre Binası’nda konferans vermek üzere Washington’a gelen Langdon’ın kendini bir tuzağın içinde bulmasıyla gelişen olayları konu alacak dizi, Türkiye’de beIN CONNECT’ten izlenebilir.

KİTAP



MARIE-CLAIRE’İN KOKULARI-Habib Selmi, İletişim Yayıncılık, Roman
HER ŞEY DEĞİŞMELİ! COVİD-19’UN ARDINDAN DÜNYA-Kolektif, Metis Yayıncılık, Fikir-Tartışma
CEHENNEMİN KAPILARI-Maurice Level, Çınar Yayınları, Öykü
ŞİŞE-Orhan Duru, Yapı Kredi Yayınları, Öykü
FLORİDA-Lauren Groff, İthaki Yayınları, Öykü
DENİZ NE KADAR GÜZEL-Yiğit Karaahmet, Altıkırkbeş Yayınları, Roman

MÜZİK



GODLESS CEREMONY-Islandman, Elektronik, Albüm

Tolga Böyük, Eralp Güven ve Erdem Başer’den oluşan ve renkli müzikal dünyasıyla yalnızca Türkiye’de değil yurt dışında da sıkı takipçiler yaratmış elektronik müzik grubu Islandman’in beklenen üçüncü albümü yayında. Danimarka merkezli plak şirketi Music for Dreams etiketiyle çıkan albüm, 10 şarkıdan oluşuyor. Aşık Veysel klasiği “Kara Toprak”ın bugüne dek yapılmış en iyi yorumlarından birini de dinlediğimiz albüm, etnik enstrüman zenginliğiyle dikkat çekiyor. Grubun kurucusu da olan Tolga Böyük’ün “Ruhani bir törene katılabilir, doğaüstü güçlerin peşine düşebilirsin, fakat bazen mutluluğu küçük detaylarda, günlük işlerinin arasında bulman gerekir” sözleriyle tarif ettiği “Godless Ceremony”, yüksek enerjisi kadar Anadolu’dan Afrika’ya ve Hindistan’a uzanan bir yolculuktan toplanmış şamanik ritim ve seslerle grubun hayranlarını bir kez öte diyara çağırıyor.

PARAŞÜT-Su Sonia, R&B, Tekli
TREE-Ólafur Arnalds, Elektronik, Tekli
IF YOU SAY THE WORD-Radiohead, Alternatif, Tekli
AURORA’NIN DUASI-Sibil, Alternatif, Tekli

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ugur-yuksel/ne-izlesem-okusam-dinlesem-41896609

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın