İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1915 Olayları ile ilgili çok kritik belgeler: Savaş sırasında Ermeni hastanesine yardım yapılmış

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***
1915 olayları hakkında Amerikan Başkanı Joe Biden’ın “soykırım” ifadesini kullanması, tartışmaların fitilini ateşledi. CNN TÜRK, 1915 olaylarına ilişkin Osmanlı belgelerinin yer aldığı o arşive girdi Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal’la konuştu. Ünal konuyla ilgili çok kritik belgeleri kamuoyuyla paylaştı.

1915 olaylarına ilişkin Osmanlı belgelerinde neler var? Bu belgelere nereden, nasıl ulaşılabiliyor? Arda Erdoğan ve Barış Tan, bu soruları Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal’a sordu. Ünal sorulara çok kritik belgelerle cevap verdi.

Osmanlı Devleti’nin muazmam bir arşiv hafızası olduğunu belirten Ünal, 1915 Olayları ile ilgili yüz binlerce belge var. Ve bu belgelerin hepsi arşivimizde koruma altında. Araştırmacıların da hizmetine açılmış durumda.

Yedikule’deki Ermeni hastanesine devletin 1. Dünya savaşı sırasında 1.000 liralık yardım yaptığını gösteren belgeye dikkat çeken Uğur Ünal, Ardahan bölgesinde Ermeni çeteler tarafından öldürülen 30 bin Müslüman ile ilgili bir diğer belgeyi de dikkatlerimize sundu.

Son 14 sene içinde sadece 5 Ermeni tarihçinin kurumu ziyaret ettiği bilgisini de paylaşan Ünal, meselenin belgeler üzerinden değil siyaset üzerinden tartışılmasının tercih edildiğini söyledi.

Bütün Ermeniler sevke, tehcire tabi tutuldu demenin de son derece yanlış olduğunu söyleyen Uğur Ünal, Diyarbakır-Harput-Sivas’ta bulunan Ermeniler’in sevkine ihtiyaç yoktur ibaresi bulunan belgeyi de kameralara gösterdi. Bu çok önemli diyerek bir mahalleden çıkartılan tüm ahalinin geri dönmesine izin veren bir belgeyi de kameralarla paylaştı.


Milliyet Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.