İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİKLİĞİ KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ

Patrikliğimiz bünyesinde Vakıfların finansal tablolarını değerlendiren gönüllü Mali danışmanlar, ilgili Vakıf Yöneticileri ve Patriklik Koordinatörü, Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri’nin riyasetinde 20, 21, 22 Nisan 2021, ard arda üç akşam sanal ortamda toplandılar. Bu toplantılarda genel olarak Okul Vakıflarının finansal ve diğer sorunları çerçevesinde görüş alışverişinde bulunuldu, çözüm yolları arandı.

Bilindiği üzere, Türkiye Ermeni Toplumu üyelerinin hemen her fırsatta ısrarla dile getirdiği “Okullarımızın Bütçe Denkleştirme Sorunları” hakkında adil, etkili, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm sistemi kurabilmek için gereken çalışmalar, diğer sistem oluşturma ve düzen çalışmaları gibi Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri tarafından hemen seçim sonrası başlatılmıştı. Aslında ideal olan; çözülmesi gereken sivil konuların, kurumlarımızın birlikte oluşturdukları ortak bir platformda çözüme ulaştırılması gerekiyor iken bu konumdaki ERVAB bir çalışma grubu oluşturduğu halde hemen akabinde başlayan pandemi nedeniyle bir türlü çalıştırılamadı.

Hal böyle iken sorunları devam eden dört okulun yöneticileri Patriklik Makamı’nı ziyaret ederek mevcut durumlarını anlatıp acil finansal destek gerektiğini vurguladılar.

Patrik Hazretleri konunun ancak sivil kurumların ortak hareketiyle çözümlenmesi gerektiğine inanmasına rağmen, böylesi özel bir zamanda elinden geleni yaparak, ihtiyaç sahibi vakıflar ile ihtiyacı karşılayabilecek potansiyel vakıfları bir araya getirerek sorunları bu sıkıntılı dönemde çözme konusunda yardımcı olmaya çalışmaktadır. Bu konuda öncelikle bilgilerin standart bir düzen içinde alınması, kontrol edilmesi ve sürekli güncellenmesi sağlandı. Pandemi nedeniyle önemli oranda sekteye uğrayan, çözümlerin boyut ve şekil değiştirmesine rağmen devam ettirilen çalışmalar sonunda artık belirli adımlar atmaya hazır hale gelindi.

Patrikliğimiz bünyesinde Vakıfların finansal tablolarını değerlendiren gönüllü Mali danışmanlar, ilgili Vakıf Yöneticileri ve Patrikhane Komisyonları Koordinatörü, Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri riyasetinde 20, 21, 22 Nisan 2021, ard arda üç akşam sanal ortamda toplandılar. Bu toplantılarda genel olarak Okul Vakıflarının finansal ve diğer sorunları çerçevesinde görüş alışverişinde bulunuldu, çözüm yolları arandı.

Üç gün ard arda yapılan toplantılara katılan Vakıf Yöneticileri ellerinden geleni yapmak konusunda oldukça özverili olmaya hazır olduklarını dile getirmişlerdir. Bu noktada asıl konu, toplantıya katılmamış olan ve henüz geçmişteki katkılarını -hangi nedenle olursa olsun- yapmaktan hayli uzak olan varlıklı vakıfların ve okulu olmayan vakıfların da bu çözümde önemli paylarının olmasını sağlamaktır.

Öyle ki yarın bazı okullarımız kapanma noktasına geldiğinde bazı vakıfların varlıklarıyla bunun durdurabileceği gerçeği ortada dururken, bunun yapılmaması toplumsal infiale yol açacağını öngörmek çok zor olmasa gerek. Bu anlamda diğer okulların ve toplumsal sıkıntıların giderilmesi noktasında çözüm için elinden geleni yapan ve özverili katkılar yapmaktan hiç çekinmeyen Ortaköy Kilisesi Vakfı, bu örnek tavrından dolayı toplum adına özel bir teşekkürü hak etmektedir.

Toplantılarda hazır olan Vakıflar, kısaca son dönemdeki değişiklikler sonunda mevcut durumlarını ve tedbir ihtimalleri üzerinde oldukça samimi görüşlerini belirttiler.

Bütçe denkleştirmekte güçlük çeken Vakıflar çeşitli nedenlerle gelir düşüklüğü ve gider artışı yaşadıklarını vurgularken; pandemi yüzünden okulların kapalı kalmasıyla bazı masrafların azalmasına rağmen, önemli bir rahatlama olmadığı görüldü. Giderlerin en büyük yüzdesini oluşturan maaşlara uygulanan ve son olarak üç ay daha uzatılan Kısa Çalışma Ödeneği nedeniyle bazı okullar sadece bu kalemde bir nebze de olsa bir rahatlama yaşadıklarını vurguladılar.

Bütçe fazlası veren Vakıflarımız, genel sorunların yanında pandemi sebebiyle gelirlerini oluşturan kira rakamlarının düştüğünü, hatta bazı birimlerin boşalmasının söz konusu olduğunu belirttiler.

Hâsılı, asıl görevleri “kurumlarının devamlılığını, dolayısıyla topluma mümkün olan en büyük ve kaliteli faydayı sağlamak olan” toplantıya katılan Vakıflar içtenlikle, toplumun ve kurumlarının böylesi bir birlikteliğe ihtiyacı olduğunu, tüm Vakıfların aslında tüm Cemaate ait olması bilinciyle ortak amaç ve hedeflere; açık, doğru, şeffaf, adil ve samimi duygular ve ortak akıl ile ortak bir çözüm üretmek konusunda kararlı olduklarını belirttiler.

Bu sivil organizasyonun ERVAB (Ermeni Vakıflar Birliği) çatısı altında yapılması gerektiğine inandığımız, ancak Pandeminin özel koşullarında geçici olarak Patriklik makamı tarafından yardımcı olunan; kalıcı ve standart bir sistem arayışı için oldukça faydalı olacak olan bu çalışmalar, toplantıya katılan tüm Vakıflarımız tarafından olumlu bulundu, takdirle karşılandı ve sürdürülebilir kalıcı bir sistemin oluşturulabilmesi için gereken gayretlerin esirgenmeyeceği konusunda görüş birliğinde olunduğu belirlendi.

Patrik Hazretleri de toplantının kapanış konuşmasında; “cemaatin bu önemli ortak sorununun çözümü için ortak bir sistem ve bunun tesisi için de öncelikle ortak akıl, ortak irade, özverili çalışma ve katkı ile organize olmak için samimi istek ve pozitif çabaya ihtiyacımız olduğunu” vurgulamıştır.

Patrik Hazretleri; “Şayet bu konuda yeni yönetim modelleri ve sistemler, hatta gerektiğinde yapısal değişiklikler içeren yeniden yapılanma ve çözümler üretemeyecek olursak cemaatimiz için hiç mi hiç istemediğimiz okul kapanmaları acı bir gerçeğe dönüşür. Bütçe fazlalarını paylaşan yöneticilere ihtiyaç var. Bunu yapan yöneticilerimize içtenlikle teşekkürlerimizi sundum, sunuyorum. Asıl önemli olan bu ruhun tüm yöneticilerimizde olması ve tüm yöneticilerimizin tüm varlıklarımızın getirilerinin vakıf amaçları doğrultusunda tüm cemaate ait olduğu bilinciyle vakıf şovenizminden kaçınmalarıdır.” dedi. 

Herkesin hemfikir olduğu üzere, Vakıf Yöneticilerinin kurumsal görevlerinin süreli ancak Patriklik Makamı’nın en kalıcı olması nedeniyle her türlü kurumsal konuda Patriklik Makamı’nın merkezi anlamda müdahil olmasının arzulandığı belirtildi. Ancak Patriğin bazı sivil yetkilerinin ne yazık ki olmadığı bir ikilemde ERVAB’ın görevlendirilmesi bu nedenle amaçlanmıştı.

Masadaki bu sorunun bu yılki pratik çözümüne yönelik Patrik Hazretleri şöyle bir öneriyi okul yönetimlerine sunmuştur: Bütçe fazlası veren vakıfların, bütçe açığı veren okul vakıflarına sponsor olmalarını sağlamak, en azından tam bir sistem oluşturana kadar bunu denemek mümkün olabilir. 

Tabii böylesi bir durumda doğal olarak organik bir bağ oluşur ve dolayısıyla bir ortak çalışma sürdürmeye ihtiyaç duyulacaktır. Bu durumda sponsor Vakfın bir Yönetim Kurulu üyesi ile bir Patrikhane Mali Komisyon temsilcisi okul ve giderleri çalışmalarında ve toplantılarında hazır bulunacaklardır.

Patrik Hazretleri ısrarla “aslında sorunun uzun vadeli çözümünün Ermeni Vakıflar Birliği (ERVAB) çatısı ve sorumluluğu altında şekillenmesi gerektiğini, kendisinin toplantılara doğal ve fahri olarak riyaset etmesi nedeniyle, her hâlükârda konuyu ve çözüm yapılanmasını da yakından takip edeceğini” belirterek konuşmasını tamamlamıştır.

Öyle ki, konu hakkında başka tür çözümler de bulunabilir. Bu bağlamda yapılan bu seri toplantılar ve devamında atılacak adımlar ile ortak aklın ürünü olarak kalıcı bir çözüme ulaşılacaktır. En büyük ve önemli gücümüz olan toplumumuzun üyeleri de bu gelişmelerden ve kurumların yaklaşımlarından oldukça detaylı olarak haberdar edilecektir.

Böylesi, memnuniyet verici ve olumlu yaklaşımlardan sonra okulu olmayan kilise vakıflarının da en kısa zamanda bu bilinçle atılacak adımlar arasında aktif olarak yerini alması sağlanacaktır.

Sevgi ve saygılarla,

Hosrof Köletavitoğlu

Patrikhane Komisyonları Koordinatörü

27.4.2021

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın