İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Girişimcilik riskli” dediler, ama iyi ki konfor alanımdan çıktım…

Didem Eryar Ünlü

Jilda Bal, girişimcilik kararı aldığında, “etkileyici bir kurumsal kariyeri bırakmanın mantıksız olduğu ve girişimcilik yolculuğunun sonu belirsiz ve riskli bir macera olacağı yönünde” yorumlarla karşılaştığını söylüyor ve ekliyor: “Konfor alanımdan çıkmayı tercih edebildiğim ve kendime inandığım için ‘iyi ki…’ diyorum.”

Gilda&Partners Consulting, şirketlere yönetici düzeyinde işe alım süreçlerinde hizmet veren bir insan kaynakları firması. Şirketin kurucusu Jilda Bal, uzun yıllar beyaz yakalı olarak çalışıp, büyük firmaların kurumsal yapıları içerisinde farklı pozisyonlarda görev aldıktan sonra, 2017 yılında kendi işini kurma kararı almış. “Bu süreç bana kişiliğim ve nasıl bir iş hayatı istediğim konusunda çok şey öğretti. Kurumsal hayat dışında yaratıcılığımı ve yetkinliklerimi girişimci kimliği ile daha iyi ifade edebileceğimi ve kariyer yolculuğumda daha mutlu bir insan olacağımı öngördüm. Bugün kendi şirketini başarı ile yöneten bir kadın girişimci olarak bu öngörümde yanılmamış olmanın gururunu yaşıyorum. Girişimcilik benim için tüm zorlukları ve sorumluluğu ile hayatımı adadığım ve asla vazgeçemeyeceğim bir deneyim oldu. Her ayrıntısında imzamın olduğu, çalışma saatimin olmadığı, her adımı ve gelişmesi ile gurur duyduğum sanki bir çocuğum gibi” sözleri ile anlatıyor Jilda Bal, kurumsal hayattan girişimciliğe geçiş sürecini. Peki girişimci olmaya karar verdiği andan itibaren karşısına çıkan engeller neler oldu, kimlerden ilham ve destek aldı, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini nasıl değerlendiriyor? Jilda Bal’ın yorumları şöyle:

Hedefim daha fazla kadına iş imkanı verebilmek

“Yola çıkarken sektördeki boşlukları gördüm, uzmanlığım ile sağlayabileceğim katkıları ve yaratabileceğim farkı tasarladım. Kurumsal hayatta çalışırken aynı hizmeti alan biri olarak neyi yapıp neyi yapmamalı, belirledim. Masanın her iki tarafında bulunmuş biri olmanın avantajını kullandım. Şu an hizmet verdiğim şirketlerde yüksek bir memnuniyet ve başarı oranı ile işe alım süreçlerini tamamlıyoruz. Geldiğim noktada çok hedefim var ama benim için en önemli hedefi, müşteri portföyümü daha da genişletmek ve daha fazla kadına iş imkanı verebilecek bir büyüme gerçekleştirmek olarak tanımlayabilirim.”

“Kurumsal kariyeri bırakmak mantıksız”

“Türkiye şartlarında 2017 yılında bir girişim başlatmanın ve bunun gerektirdiği maddi sorumlulukları yerine getirmenin zorluklarını yaşadım ama beni yıldırdı diyemem, çünkü somut engelleri aşmanın zihinsel olarak benim için kolay bir süreç olduğunu söyleyebilirim. Ancak fikrimi çevremle paylaştığımda, şaşırtıcı bir şekilde çok da manevi destek gördüğümü söyleyemeyeceğim. Genelde aldığım yorumlar; etkileyici bir kurumsal kariyeri bırakmanın mantıksız olduğu ve girişimcilik yolculuğunun sonu belirsiz ve riskli bir macera olacağı yönündeydi. Bu noktada konfor alanımdan çıkmayı tercih edebildiğim ve kendime inandığım için açıkçası kendimle gurur duyuyorum ve “İyi ki…” diyorum.”

Bu süreçte tek destekçim kendimdi

“Manevi olarak birkaç arkadaşım dışında pek destek görmedim. Ailem ise kurumsal hayatı bırakmamı hiç istemedi. Bu durumda tek destekçim ‘kendimdi’. İşim gereği kurumsal hayata hizmet verdiğim için girişimci olmam bir avantaj sağlamadı. Hatta ilk etapta tamamen dezavantajdı. Zaman geçtikçe sürdürebilir olduğum konusunda güven oluşturdukça, o zaman firmalar tarafından ilgi görmeye başladım.”

Vazgeçseydim, kendi hikayemi yazamazdım

“Başarısızlıkla yüzleştiğim, kendimi acımasızca eleştirdiğim ve sabahlara kadar uykusuz kaldığım çok an oldu. Öğrendim, geliştim, hatalardan ders aldım. Ancak vazgeçmeyi asla düşünmedim. Benim için hiçbir zaman vazgeçmek bir seçenek olamazdı. Eğer vazgeçseydim diğer vazgeçenlerden bir farkım olmayacaktı ve kendi hikayemi yazamayacaktım. Başkalarının hikayesinde rol almaya devam edecektim. Sanırım hobi olarak aktif sürdürdüğüm triatlon gibi uzun mesafe dayanıklılık sporuyla ilgilenmemin bana bu yönde çok büyük katkısı oldu. Hiçbir engelde vazgeçme seçeneğini görmedim ve hep çözüm üretmeye çalıştım. Hayat da böyle bir şey aslında bakacak olursanız, engeller veya aksilikler karşısında hep çözüm üretmek gerekiyor.”

http://dunya.newspaperdirect.com/epaper/iphone/homepage.aspx?isBookmark=true&locationHash=%23_articlefa449a44-eb43-4072-9b9e-a14308365f9a%2Fwaarticlefa449a44-eb43-4072-9b9e-a14308365f9a%2FVENZAEHZIDT&fbclid=IwAR1q-JL2Suv25rqWk_ucu96wSN5hxWUNzYn_lEylpyOW5nEO62frVJbxA0o#_articlefa449a44-eb43-4072-9b9e-a14308365f9a

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın