İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşte “yılın basın fotoğrafları”

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***
Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödüllerinde 2021 yılının kazananları açıklandı. 36 yıllık geçmişi ile Türkiye’de düzenlenen en köklü fotoğraf organizasyonu da olan Yılın Basın Fotoğrafları’na 2020 yılında yaşanan olaylara damga vuran 5 bin 188 fotoğraf katıldı. Yılın Basın Fotoğrafları 2021’de 7 kategoride 28 fotoğraf ve 7 fotoğraf serisini ödüle layık görüldü. Organizasyon içerisinde ayrıca 2 üniversite öğrencisi Ara Güler Özendirme Ödülü kazanırken Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri’nde ise 8 eser ödüllendirildi.Tüm ödül alan fotoğraflar arasından seçilen ve organizasyonun en önemli ödülü olan “Yılın Basın Fotoğrafı” bu yıl Azerbaycan Karabağ’dan bir fotoğraf karesine verildi. Sabah Gazetesi foto muhabiri Uğur Yıldırım’ın, Foto Röportaj kategorisinde ikinci olan serisi içerisinde yer alan Ermenistan’ın Karabağ’da Gence kentine yaptığı füze saldırısında bir yakınının ölüm haberini alan kadının acısını aktaran kare Yılın Basın Fotoğrafı ödülüne layık görüldü. Yıldırım, ayrıca Azerbaycan’ın zaferi ardından yaşanan sevinç fotoğrafıyla da YTB Özel Ödülü kazandı. Başkanlığını Coşkun Aral’ın yaptığı TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2021 jürisi yaptığı değerlendirmede, dünya medyasının Karabağ’da yaşananlara kayıtsız kaldığını, bu fotoğrafla Azerbaycan halkının haklı mücadelesine dikkat çekildiği vurgulandı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SAYGI

2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını tek ve seri olarak “Sağlık Çalışanlarına Saygı” sloganıyla “Pandemi” adıyla iki ayrı kategoride değerlendirildi. Pandemi kategorisinde Reuters foto muhabiri Ümit Bektaş’ın tüm dünya medyasında yayınlanan, sağlık çalışanlarının zorlu koşullarını anlatan karesi birincilik ödülü kazandı. Seri dalda ise birincilik ödülünü sağlık çalışanlarının portreleri ile EPA foto muhabiri Sedat Suna’nın oldu. Yılın Basın Fotoğrafları jürisi DHA foto muhabiri Serhat Ozan Yıldırım’ın Tunceli’de filyasyon ekiplerinin güç hava koşullarında çalışmalarını gösteren fotoğrafına “Sağlık Çalışanlarına Saygı” ödülü verilmesine karar verdi.

“SIFIR ATIK”A DİKKAT

Yılın Basın Fotoğrafları 2021 ödüllerine geçen yılın ardından bu yıl ikinci kez “Sıfır Atık Özel Ödülü” verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi”nde farkındalığa destek olmak amacı ile “Sıfır Atık Özel Ödülü” Hürriyet foto muhabiri Selahattin Sönmez’in Ankara’da bir poşet atığını yavrularının yaşadığı yuvasına taşıyan leylek fotoğrafına verildi. Çevre ve Doğa kategorisinde ise İHA foto muhabiri Umutcan İşledici, Adana’daki orman yangını ardından bölgeyi gösteren fotoğrafıyla birinciliğe layık görüldü. Foto muhabiri Emre Tazegül ise yalken yarışlarında çektiği kare ile Spor Toto Özel Ödülü’nü kazandı. Spor fotoğrafları kategorisinde birincilik, evinin çatı katında pandemi şartlarında çalışan sporcu fotoğrafı ile Tolga İldun’un oldu. ABD’de yaşanan ırkçılık karşıtı olaylar da AFP foto muhabiri Kerem Yücel’e Yılın Foto Röportajı Ödülünü getirdi.

MÜLTECİLİK ÖDÜLLERE YANSIDI

Ev sahipliği yaptığı 4 milyona yakın mülteci ile dünyanın bu anlamda en büyük göçmen topluluğunu ağırlayan Türkiye ve çevresinde yaşananlar Yılın Basın Fotoğrafları ödüllerine de yansıdı. Edirne’de Yunanistan sınırında yaşanan olayları aktaran serisiyle İHA foto muhabiri İsmail Coşkun üçüncülük kazandı. AB Özel Ödülü ise çadır kentte oyun oynayan bir çocuğun fotoğrafı ile Hürriyet Gazetesi foto muhabiri Mert Gökhan Koç’un oldu. AP foto muhabiri Emrah Gürel ise Ege’de kurtarılan mülteci çocuk karesiyle AB Özel Ödülü Mansiyonu kazandı. SGDD ASAM Özel Ödülü Milliyet Gazetesi’nden Ozan Güzelce’nin Edirne’de sınırda çektiği fotoğrafa verildi.

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNDE FOTOĞRAFA ÖZENDİRME

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının yanı sıra usta isim Ara Güler’in adını yaşatmak için öğrenciler arasında düzenlediği “Ara Güler Özendirme Ödülleri” ise bu yıl üçüncü kez verildi. Ara Güler Özendirme Ödülleri, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencisi Nedim Bayhan’ın mermer işçileri fotoğrafına ve Marmara Üniversitesi Barış Cem Yüksel’in göçmenlerin Edirne yolculuğunu anlatan fotoğraf serisine verildi.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği bu yıl ilk kez “Türkiye Güzellikleri”ni amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açık ayrı bir yarışma olarak gerçekleştirdi. Derneğin uluslararası sergi ve organizasyonlarda değerlendirdiği Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Yarışması’nda Sare Kural birinci oldu. Yarışmada bu yıl dördüncü kez verilen ASKA Özel Ödülü’nü ise Uşak’ta Blaundus Antik Kenti fotoğrafı ile Soner Kılınç kazandı. Bu yarışmada sosyal medya platformu İnstagram üzerinden yaptığı paylaşımda yer alan fotoğrafıyla Beytullah Eleş’e Türkiye Güzellikleri Etkileşim Ödülü verildi.

ÖDÜLLER HAZİRAN’DA DAĞITILACAK

Toplam ödülü 45 bin lira olan yarışmanın ödülleri Haziran ayında sahiplerini bulacak. Ödül alan kareler, Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin web sitesi www.tfmd.org.tr adresinde de görülebilir.

GENÇLERLE BULUŞMALAR

Antalya’da Aska Lara Otel’de 6 gün süren bir organizasyonla toplanan jüri, fotoğraf değerlendirmesini 2 günde yaptı. Jüri organizasyonu sırasında YTB Uluslararası Burslu öğrenciler; Hollanda’dan Pelin Tatlı, Almanya’dan Münir Bağrıaçık ve Pulitzer Ödüllü Türk foto muhabiri Murad Sezer’le açık hava da organize edilen sosyal mesafeli bir söyleşide buluştu. Fotoğraf söyleşisi sosyal medya hesaplarından izlenebilecek şekilde paylaşıldı.

RIZA ÖZEL, “FOTO MUHABİRLERİ GÖRSEL TARİHİ YAZIYOR”

Türkiye ve dünyada foto muhabirlerin görsel tarih yazdıklarını dile getiren Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, “2020 yılı, Türkiye ve dünya için yaşanan olaylarla basın fotoğrafçılığının önemini bir kez daha ortaya koydu. 36 yıldır aralıksız olarak düzenlenen bu organizasyonda Azerbaycan Karabağ’dan tüm dünyayı etkileyen pandemiye, İzmir depreminden Türkiye ve dünyanın yaşadığı mülteci sorununa, ABD’deki ırkçılık karşıtı olaylardan çevre felaketlerine çok geniş bir yelpazede fotoğraflar ödüllendirildi. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Ara Güler Özendirme Ödülü ile gençleri fotoğrafa özendirirken, Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Yarışmasıyla ülke tanıtımına katkı sunmayı da başardı” diye konuştu.

YILDIRIM, “EN PRESTİJLİ ÖDÜL, BÜYÜK MUTLULUK”

Sabah Gazetesi foto muhabiri Uğur Yıldırım ise Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü’nü şu sözlerle değerlendirdi:

“Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 36 yıldır mesleğin en prestijli ödüllerini veriyor. Seçkin bir jüriden bu ödülü almak her foto muhabirin hayali. 2020 yılı ise hepimiz için zorlu ve yaşanan olaylarla zor bir yıldı. 2020 yılında böylesine büyük bir ödülü aldığım için mutluyum. Bu ödülün Karabağ’da çektiğim bir kare ile gelmesi ise benim için çok anlamlı oldu. Azerbaycan’da yaşananları dünyaya duyurmak için birçok meslektaşım görev yaptı. Tüm dünyaya Karabağ’da yaşananları duyurabilmek için çaba harcadık. Bu sesin duyulmasında pay sahibi olabilmek tüm meslektaşlarım adına ayrı bir gurur.”

YILIN BASIN FOTOĞRAFI ÖDÜLÜNÜ KAZANAN UĞU YILDIRIM KİMDİR?

1985 yılında Tunceli’de doğan Uğur Yıldırım, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu. Gazeteciliğe 2008 yılında Ankara’da başladı. Anadolu Ajansı ve Hürriyet Gazetesi’nin ardından 2011 yılında Sabah Gazetesi’nde göreve başladı. Mesleğin ilk yıllarında kent gazeteciliği üzerine uzmanlaşan Yıldırım, çok sayıda belgesel fotoğraf çalışmasına imza attı. 2014 yılından bu yana İstanbul’da Sabah Gazetesi Haber Merkezinde görev yapan Yıldırım, başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın farklı noktalarında savaş-çatışma alanları ve kriz bölgelerinde çalıştı. Meslek hayatında dünyanın önemli olaylarını haberleştirme ve fotoğraflama şansı bulan Yıldırım, bugün halen savaş ve sonrasında ortaya çıkan insani sorun/sonuçlara odaklanan haber ve fotoğraf projeleri üzerlerinde çalışıyor.

YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2021 JÜRİSİ:

Yılın Basın Fotoğrafları Jüri Başkanı; Foto Muhabiri Coşkun ARAL

Spor Toto Spor Fotoğrafları Jüri Başkanı; Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad SEZER

Türkiye Güzellikleri Jüri Başkanı; Foto Muhabiri Mustafa SEVEN

Jüri Üyeleri;

Depo Photos Yayın Yönetmeni Tolga Adanalı, İhlas Haber Ajansı Genel Koordinatörü İrfan Altıkardeş, EPA Türkiye Fotoğraf Editörü Tolga BOZOĞLU, ANP Fotoğraf Editörü (Hollanda) Pelin TATLI, TFMD Kurucu Üyesi Dursun Gündoğdu, Demirören Medya Fotoğraf Direktörü Bünyamin AYGÜN, Foto Muhabiri, Gazeteci (Almanya) Münir BAĞRIAÇIK, Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Turgay TÜRKER, Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin POLATEL, Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri TFMD Başkanı Rıza ÖZEL

Özel Jüriler;

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus LAUNDRUT-MEYER,

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut ÇETİN, ASKA Hotel İş Geliştirme Müdürü Mahir GÜMÜŞ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Yakup HalitBULUT, SGDD ASAM Genel Koordinatörü İbrahim KAVLAK.

İŞTE ÖDÜL ALAN KARELER;

Yılın Basın Fotoğrafı

Uğur Yıldırım / Sabah Gazetesi

Yılın Haber Fotoğrafı

Ümit Bektaş / Reuters

Haber Fotoğrafı İkincisi

Mert Gökhan Koç / Hürriyet Gazetesi

Haber Fotoğrafı Üçüncüsü

Süreyya Mümtaz Kurt / İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Sıfır Atık Özel Ödülü

Selahattin Sönmez / Hürriyet Gazetesi

Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı

Umutcan İşledici / İHA

Çevre ve Doğa Fotoğrafı İkincisi

Ahmet Faruk Sarıkoç / İHA

Çevre ve Doğa Fotoğrafı Üçüncüsü

Metin Yoksu / Freelance

Spor Toto Özel Ödülü

Emre Tazegül / Freelance

Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı

Tolga İldun / Freelance (Magma Dergisi)

Spor Toto Spor Fotoğrafı İkincisi

Murat Akbaş / Fanatik Gazetesi

Spor Toto Spor Fotoğrafı Üçüncüsü

Erdem Şahin / EPA

Yılın Pandemi Fotoğrafı

Ümit Bektaş / Reuters

Pandemi Fotoğrafı İkincisi

Uğur Yıldırım / Sabah Gazetesi

Pandemi Fotoğrafı Üçüncüsü

Mert Gökhan Koç / Hürriyet Gazetesi

Yılın Pandemi Fotoğraf Serisi

Sedat Suna / EPA

Pandemi Fotoğraf Seri İkincisi

Can Erok / DHA

Pandemi Fotoğraf Seri Üçüncüsü

Selçuk Şamiloğlu / Hürriyet Gazetesi

Sağlık Çalışanlarına Saygı Özel Ödülü

Serhat Ozan Yıldırım / DHA

AB Göç Özel Ödülü

Mert Gökhan Koç / Hürriyet Gazetesi

AB Göç Özel Ödülü Mansiyon

Emrah Gürel / AP

SGDD ASAM Özel Ödülü

Ozan Güzelce / Milliyet Gazetesi

Yılın Foto Röportajı

Kerem Yücel / AFP

Foto Röportaj İkincisi

Uğur YILDIRIM / Sabah Gazetesi

Foto Röportaj Üçüncüsü

İsmail Coşkun / İHA

Sebahattin Yılmaz-Cem Emir Özel Ödülü

Selahattin Sönmez / Hürriyet Gazetesi

Jüri Özel Ödülü

Ümit Bektaş / Reuters

Rafet Hüner Özel Ödülü

Kerem Yücel / AFP

Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafı

Ümit Bektaş / Reuters

Günlük Yaşam İkincisi

Erdem Şahin / EPA

Günlük Yaşam Üçüncüsü

Ahmet Faruk Sarıkoç / İHA

Mustafa Pekcan Özel Ödülü

İsmail Coşkun / İHA

TFMD Özel Ödülü

Ünal Çam / Milliyet Gazetesi

ARA GÜLER ÖZENDİRME ÖDÜLLERİ (ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA ÖZENDİRME YARIŞMASI)

Ara Güler Özendirme Ödülü

Emirkan CÖRÜT / Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Ara Güler Özendirme Ödülü Mansiyon

Ozan YAZAR / Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi

Ara Güler Özendirme Ödülü Seri

Fatmagül MERCAN / Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Ara Güler Özendirme Ödülü Seri Mansiyon

Emirkan CÖRÜT / Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ FOTOĞRAF ÖDÜLLERİ (GENEL KATILIMA AÇIK FOTOĞRAF YARIŞMASI)

ASKA Özel Ödülü

Soner Kılınç

Türkiye Güzellikleri Birincisi

Sare Kural

Türkiye Güzellikleri İkincisi

Ali Mermertaş

Türkiye Güzellikleri Üçüncüsü

Neşe Arı

Türkiye Güzellikleri Mansiyon

Meriç Aktar

Türkiye Güzellikleri Mansiyon

Ahmet Harmancı

Türkiye Güzellikleri Mansiyon

İsa Cıda

Türkiye Güzellikleri Etkileşim Ödülü

Beytullah Eleş

Türkiye Güzellikleri Etkileşim Mansiyon

Anıl Zengin


Hürriyet Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.