İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ezidiler | Ortadoğu’nun ötekileştirilen ve yanlış tanınan halkı – DW Türkçe

Şanlıurfa’nın bir Ezidi köyüne Irak’tan gelin gelen Hanza, bir nevi köyün hocası sayılıyor. Çünkü Ezidiler arasında kendi dininin eğitimini almış tek kişi o. Iraklı Ezidiler, Türkiye’dekilerin aksine okulda kendi dinlerini öğrenebiliyorlar.

Türkiye’de 100’e yakın Ezidi köyü var. Ama çoğu boşalmış durumda. Ezidilerin büyük bir kısmı Almanya ve İsveç başta olmak üzere Avrupa ülkelerine göç etmiş. Kalanlar ise kültürlerini yaşatmakta zorlanıyor.

İnançları nedeniyle Ortadoğu’da yüzlerce yıldır ötekileştirilen Ezidiler, en son 2014 yılında IŞİD’in Irak’ın Musul kenti yakınlarındaki Şengal’de, tüm etnik grubu toptan ortadan kaldırmaya yönelik bir katliamına maruz kaldı. Ama IŞİD aslında Ezidilere 500 yılı aşkın bir süredir yapılan katliamların son halkasıydı. Ve bunun tek bir sebebi var: İnançlarının yanlış bilinmesi veya hiç bilinmemesi.

Şanlıurfa’da bir Ezidi köyüne konuk olduk. Ve Ezidileri, yaşadıkları her ülkede ziyaret etmiş ve araştırmalarını dördü aşkın kitapta toplamış Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Amed Gökçen ile konuştuk.


DW Türkçe

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın