İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi kilise definecilerin ‘insafına’ kaldı!

Viranşehir’de Êzidî, Hıristiyan ve Müslümanlara ibadethane olarak hizmet veren Hanefiş (Akkese) Kaya Kilisesi, koruma altına alınmadığı gibi definecilerin saldırıları nedeniyle yok olma tehlikesi ile yüz yüze

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Êzidî, Hıristiyan ve Müslümanlara ibadethane olarak hizmet veren Hanefiş (Akkese) Kaya Kilisesi, koruma altına alınmadığı gibi definecilerin saldırıları nedeniyle yok olma tehlikesi ile yüz yüze. İlçenin Akkese Mahallesi’nin güneyinde dere yatağındaki kayalıklar oyularak inşa edilen kilisenin 2 farklı girişinin yanı sıra tünel ve merdivenler de bulunuyor. Kilisenin daha önce bölgede yerleşim yeri olarak kullanılan mağaralarla da bağlantısı olduğu görülüyor. Ancak söz konusu bağlantılar zaman içinde toprakla dolduğu için kapanmış durumda. Yine kaya mezarların da bulunduğu belirtilen bölgede şimdiye kadar herhangi bir arkeolojik çalışma yapılmadı.

Birçok dine ev sahipliği yaptı

Kimi araştırmalara göre ilk önceleri söz konusu yapının Êzidîler tarafından ibadet yeri olarak kullanıldığı belirtiliyor. Tarihi yapının M.S. 1. yüzyılda Roma döneminde Hıristiyanların ibadet yeri olarak genişletilip kiliseye dönüştürüldüğü aktarılıyor. Yapı daha sonra Abbasiler döneminde Müslümanlar tarafından ibadet yeri olarak kullanılıyor. Yapının duvarlarında Êzidîlere ait bir dini motif olan tavus kuşu kabartmaları olduğu ancak defineciler tarafından yapılan kazılarla tahrip edildiği belirtiliyor. Kilise duvarlarında sadece haç kabartmaları bugüne kadar taşınabilmiş.

Karar var koruma yok!

Urfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 28 Mayıs 2008 tarihinde aldığı karar ile kilisenin bulunduğu bölge 1. derece sit alanı olarak tescillense de geçen süre zarfında yapının korunması için herhangi bir adım atılmadı. Bölge koruma altına alınmadığı gibi definecilerin saldırıları altında.

URFA


Yeni Yaşam Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.