İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız Senatosu, Karabağ Cumhuriyeti’nin tanınmasını öngören teklifi görüşecek

Fransız Senatosu 25 Kasım’da Artsakh (Dağlık Karabağ) Cumhuriyeti’nin tanınması yönündeki önergeyi görüşmeye başlıyor. Teklifin ilk olarak ele alınacağı Dışişleri ve Savunma Komisyonuna Ermenistan ile Azerbaycan’ın Fransa Büyükelçileri de görüş bildirmeleri için davet edildi.

Artsakh Cumhuriyeti’ni tanıma önergesi Senato’daki Bruno Retailleau, Patrick Kanber, Hervé Marseille, Éliane Assassi ve Guillaume Gontard olmak üzere beş siyasi parti grup lideri tarafından teklif edildi.

Yasa teklifinde Turkiye’nin desteğiyle Azerbaycan’ın askeri saldırıları ve bölgeye yabancı savaşçı götürüldüğü kınanıyor. Teklifi hazırlayan senatörler, savaş suçu soruşturması açılmasını talep ederken, yerlerinden edilenlerin evlerine geri dönüşüne de yardım edilmesini ve bölgedeki Ermenilere ait tarihi eserlerin korunmasını istiyor.

Artsakh Cumhuriyeti’ni tanımayı öngören tasarı, bu tanımanın bölgedeki barış görüşmelerinin de bir enstrümanı olarak kullanılması çağrısında bulunuyor. Teklifle ilgili konuşan Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı Christian Cambon, oylama öncesi Ermenistan ve Azerbaycan Büyükelçilerinin de görüşlerine başvurulacağını söyledi. 

Cambon, “Bu teklif bizim Ermenistan ile dayanışmamıza güçlü bir vurguda bulunuyor. Dağlık Karabağ’da yaşanan bir trajedi ile karşı karşıya bulunduğumuz sırada bu adımı atıyoruz.” dedi.

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2020/11/25/Fransa-Karabağ/198592

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın