İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Batı Ermenistan’ın Artsakh’daki siyasi duruma bakışı

2.Başbakan Paşinyan, Cumhurbaşkanı Aliyev ve Cumhurbaşkanı Putin tarafından 11.10.2020 tarihinde Fransa ve ABD’nin (Minsk Grubu Eşbaşkanları) resmi katılımı olmaksızın imzalanan ateşkes uyarınca

1) Rus ordusu Artsakh’ta konuşlandı

2) Ermeni Gönüllü Silahlı Kuvvetleri gidecek ama şu anda bekliyorlar

3) Bölgede şu anda herhangi bir çatışma yok ve bu da Rus barış gücüyle çatışmadan kaçınmaya izin veriyor

4) 6. maddeye göre, Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı Paşinyan’ın Karvaçar bölgesini 15 Kasım’da Azerbaycan’a devretmesi gerekiyor. Ermenistan’ın (Başbakan Paşinyan) ne gücü ne de yetkisi var. Yasaya göre bu bölge Ermenistan Cumhuriyeti’ne ait değil. Bu eylemin siyasi sonuçları Ermenistan Cumhuriyeti ve hükümeti için felaket olacaktı. Batı Ermenistan, sınırlarının dokunulmazlığı çerçevesinde bu maddeye karşı çıkmıştır.

5) Aynısı Laçin (Berdzor) bölgesi için de geçerlidir (Madde 6).

6) Meghri’nin Azerbaycan Nahçıvan’ıyla bağlantısı meselesi Ermenistan’ın iç politikasının ve ulusal egemenliğin bir meselesi olmaya devam ediyor, parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

7) Ermenistan Cumhuriyeti’nin (Başbakan Paşinyan) 20 Kasım’da Ağdam’ı ve bölgesini Azerbaycan’a verme hakkı ve yetkisi yoktur, bu bölge ona ait değildir (Madde 2).

8) Bu ateşkes ve değişiklikleri Artsakh Cumhuriyeti’nin ulusal anayasasına hiçbir şekilde uymuyor. Bu kararlar  Artsakh Cumhuriyeti’nin fiili devletinin ve onun yetkililerinin varlığını sorgulamaktadır.

Dolayısıyla:

a) Batı Ermenistan, Ermenistan Cumhuriyeti’nin Artsakh’taki toprak durumunu değiştirmeye yönelik tüm kararlarını geçersiz kılar.

b) Batı Ermenistan, hâlihazırda Türk-Azerbaycan ordusunun kontrolü altında bulunan tüm bölgeleri işgal altında bulunan topraklar  ilan ediyor.

c) Batı Ermenistan, Artsakh’daki Ermeni sivil nüfusun yok edilmesini amaçlayan tüm savaş suçlarını ve etnik temizliği kınamaktadır ve Uluslararası hukuka uygun olarak  Türkiye ve Azerbaycan’dan tazminat talep edecek (Lahey Sözleşmeleri 1899 ve 1907).

d) Artsakh’daki Ermeni nüfusunun rızası olmadan alınan tüm kararlar hükümsüzdür, Ermeni halkının kendi kaderini tayin hakkı ilkesini sorgulamaktadır.


İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın