İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa, artan gerilim nedeniyle Türkiye’de düzenlenecek Avrupa Cimnastik Şampiyonası’na katılmayacak

Fransız cimnastik takımı, Covid-19 salgını ve “Türkiye ile Fransa arasında büyüyen jeopolitik gerilimler” nedeniyle Türkiye’de düzenlenecek 2020 Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası’na katılmayacağını açıkladı.

Federasyon Başkanı James Blateau yaptığı yazılı açıklamada, “Fransız delegasyonunun güvenliğini garanti altına alacak durumda olmadığımız için, 9-20 Aralık tarihleri ​​arasında Mersin’de yapılması planlanan Avrupa Şampiyonası’na katılamayacağız” ifadelerini kullandı.

Fransız takımın menajeri Kevinn Rabaud ise, “Sağlık krizine eklenen bu gerginliklerin farkındaydık, ancak kesin bir karar almak için, Dışişleri Bakanlığı ve spordan sorumlu Bakanlıktan konuyla ilgili objektif talimatlar bekliyorduk” diye konuştu.

Fransa’nın yanı sıra Rusya, İsviçre, İngiltere, Almanya, Hollanda ve İspanya, Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’deki şampiyonaya katılmayacaklarını açıklamışlardı.

Türkiye ile Fransa arasında neler yaşandı?

Libya, Doğu Akdeniz ve Dağlık Karabağ konularında bir süredir karşı karşıya gelen iki ülke arasındaki gerilim, Fransız Cumhurbaşkanı’nın ‘karikatürler ve İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele’ açıklamasının ardından zirve noktasına ulaştı.

Macron bu açıklamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkesindeki milyonlarca farklı inanç mensubuna böyle davranan bir devlet başkanına ne denilebilir, öncelikle akli noktada kontrol” ifadelerini kullanmıştı.

Daha sonra Erdoğan, “Fransız markaları satın almayın; Fransız ürünlerine itibar etmeyin” diyerek boykot çağrısında bulunmuştu.

Bu hafta da, Fransa, ülkede faaliyet gösteren Ülkücü Hareketi’ni Cumhurbaşkanı kararnamesiyle resmen yasaklandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Fransa’nın kararını kınamış, alınan bu karara karşı en sert şekilde mukabele edileceğini açıklamıştı.


Euronews

Yorumlar kapatıldı.