İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Medeniyet şehri Mardin

Cihan Şensözlü

Farklı inanç, kültür ve kimliklerin bir arada yaşadığı tarihi Kuzey Mezopotamya kenti Mardin’de bir hafta sonu geçirdim.

Medeniyet şehri Mardin

Yarklı inanç, kültür ve kimliklerin bir arada yaşadığı tarihi Kuzey Mezopotamya kenti Mardin’de bir hafta sonu geçirdim.

Yakın bir arkadaşımın doğum günü olması ve kendi takı markası Leija’ya çekim yapmak istemesi sebebiyle soluğu Mardin’de aldık. Buram buram tarih kokan şehirde sizleri kısa bir tura çıkarayım ister misiniz?

Buyurun bakın bakalım nerelere gittik 72 saatlik Mardin turumuzda…

 Deyrulzafaran Manastırı: 

1932’ye kadar, 639 yıl boyunca tüm dünya Süryani Ortodoks cemaatinin patriklik makamı olan, 4’üncü yüzyıldan kalma bir yapı. Diyarbakır ve Mardin’in günümüzdeki metropolitliği. 

◊ Kasımiye Medresesi:

Yapımına Artuklular tarafından başlanan ve 16’ncı yüzyılda Akkoyunlular tarafından tamamlanan abidevi İslam dönemi eseri.

Medeniyet şehri Mardin

 Dara Antik Kenti: 

Roma dönemine ait garnizon kenti. Nekropol alanı ve sarnıcı oldukça ilgi çekici.

 Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi ve Mardin Arkeoloji Müzesi: 

Mardin kentinin tarihsel ve kültürel mirasına ışık tutan iki önemli müze. 

 Ulu Cami:

Mardin’in en eski ve büyük camisi. Minaresi kentin sembollerinden. (Gittiğinizde cami içindeki fotoğraf noktalarında fotoğraf çekmeyi unutmayın.) 

 Kırklar Kilisesi: 

Mardin-Artuklu’da, Süryani Ortodoks cemaatinin ibadetini gerçekleştirdiği merkezi kilise. 

 Midyat: 

Süryanilerin anavatanı olan Turabdin bölgesinin merkezi konumundaki önemli yerleşim yeri. (Çarşısından kendinize yöresel eşarplardan almayı, Artukbey dükkanından dibek kahvesini ve meşhur bıttım sabununu edinmeyi unutmayın.)

◊ Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur):

Turabdin bölgesinin metropolitliğini yürüten, bölgenin en önemli Süryani Ortodoks manastırlarından biri. İçeride rehberlik yapan genç Süryani arkadaşlardan manastırın tarihçesini dinleyin.

 Şabo Konağı (Devlet Konuk Evi): 

19’uncu yüzyılda yapılmış olmasına rağmen üstün mimarisi sebebiyle yoğun ilgi gören konak, eski bir Süryani aileye ait ve bugün kaymakamlık himayesinde. Konak, film ve dizi çekimlerinde oldukça revaçta.

 Kiwax/Mağara Ezidi Köyü: 

Midyat-İdil yolu üzerinde bulunan terk edilmiş bir köy. Ezidi mimarisi ile yapılan mezarlık bölümü ilgi çekici. Terk edilmiş olsa da huzur veren bir havası var.

 Savur İlçesi: 

Küçük veya minyatür Mardin olarak da bilinen bu ilçe aynı zamanda barındırdığı konaklarla tarihsel kayıtlarda “Beyler Diyarı” olarak da geçer.

Burası Osmanlı döneminin önemli sebze-meyve depolarındanmış.

 Qıllit (Kıllıt)/Dereiçi Süryani Köyü: 

Dünyada köy yerleşiminde nadir olarak görülebilecek bir üçlemeye sahip: Ortodoks, Katolik ve Protestan kiliselerini iç içe görebileceğiniz bir yer.

Ahkam kesmeden yardım etsek

İzmir’de gerçekleşen depremin ardından bütün Türkiye seferber oldu, depremzedelere yardım malzemeleri göndermeye başladı.
Yiyecek, içecek gibi temel ihtiyaçlar çok kısa sürede güzel şehrimiz İzmir’e ulaştırıldı.
Eğitim kurumları da enkazdan çıkarılan minik yüreklerimize burs vermek için kolları sıvadı.
Böyle durumlarda tek yürek olma duygumuzu çok seviyorum. 
Elimizi taşın altına koyup, yapabileceğimizden fazlasını yapmaya çalışıyoruz. 
Bu güzel çoğunluğun yanında; sosyal medyada ahkam kesip yargı dağıtan, gördüğü her fotoğrafa hakaret boyutunda yorumlar yazma yarışına giren bir azınlık da mevcut.
Vaktini sadece bunlara harcayıp hiçbir şey yapmayan o azınlığa sözlerim:
Huu klavye delikanlılığı yapıp sadece eleştiren kişiler! Şapkanızı önünüze koyup düşünün “Zordaki vatandaşlarımız için ben ne yapabilirim?” diye.
İnsanların paylaşımlarına yorum yapacağınıza, çok rahatsızsanız takip etmeyi bırakın.
Bırakın ki biz birbirimize kenetlenerek yaralarımızı daha çabuk saralım.
Geçmiş olsun güzel İzmir, en kısa zamanda tüm yaralarını sarman dileğiyle…

Esnaf işi

Geçen akşam Yemek Sepeti’nde gözüme bir sipariş önerisi çarptı. İki kere okudum acaba doğru mu anladım diye. Sonunda dayanamadım, Maslak Esnaf’ın sahibi Atilla’yı aradım, Yemek Sepeti’ndeki “eğlence paketi”ni sormak için.
Bu pakete 30 kişiye kadar yiyecek, içecek, servis tabakları, servis elemanı, DJ seti ve DJ dahilmiş. 30 kişilik eğlencenin bedeli ise 25 bin TL. Yani kişi başı ortalama 835 liraya keyifli Esnaf gecelerini evinizde yaşamanız mümkün. 
Siz yine de açık alanda eğlenin ve sosyal mesafeye muhakkak dikkat edin derim.

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/cihan-sensozlu/medeniyet-sehri-mardin-41654323

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın