İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da Türk kökenli gence Ermenilere karşı ‘ırksal nefrete teşvik’ suçundan 4 ay hapis cezası

Fransa’da Türk kökenli bir genç, sosyal ağlarda Ermeni toplumuna saldırı çağrısı yapmasının ardından “şiddete veya ırksal nefrete teşvik” suçundan ertelenebilir dört ay hapis cezası ve bin euroluk para cezasına çarptırıldı. Bourg-en-Bresse mahkemesi ayrıca Çetin’in 5 yıl boyunca seçilme hakkını askıya aldı.

Ahmet Çetin, Instagram hesabından yaptığı bir canlı yayında, “Türkiye hükümeti bana aylık 2 bin euro ve silah versin Fransa’nın neresinde olursa olsun gerekeni yaparım” diye konuşmuştu.

Çetin’in avukatı, müvekkilinin hatasını kabul ettiğini ifade ederek bütün siyasi faaliyetlerine son verdiğini ve artık sadece ailesi ile ilgileneceğini ileri sürmüştü.

Ayrıca Çetin, ülkücü hareketine mensup olduğu iddialarını kesin dille reddetti.

Olay nasıl başladı?

Geçtiğimiz yaz Azerbaycan-Ermenistan sınırında çıkan askeri çatışmadan sonra 24 Temmuz’da Fransa’da yaşayan Ermeniler protesto düzenledi.

Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu yaklaşık 500 kişi ‘Küçük Ermenistan’ olarak bilinen ve Lyon şehri banliyölerinden Decines Charpieu’de Türkiye ve Azerbaycan’ın konuyla ilgili tutumunu protesto etti.

Bu protestoya karşı Türk gençleri de izinsiz bir karşı eylem düzenlendi. Birçok görgü tanığı maskeli gençlerin kesici alet taşıdığını belirtirken, Fransız basını “Bozkurt” olarak bilinen aşırı milliyetçi Türklerin birbirine telefon ederek eyleme daha büyük saldırı hazırlığı içinde olduğunu yazdı.

Türk gençlerinin izinsiz eylemi sırasında 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Ahmet Çetin’in de bu eylemi düzenlediği iddia ediliyor. Fakat hakim bu davada ne 24 Temmuz eyleminin ne de Çetin’in siyasi geçmişinin yargılandığını dile getirdi.

Duruşmada, Çetin’in yayınladığı videoda kullandığı ifadeler üzerinde duruldu.

‘Hükümet bana 2 bin euro ve silah versin Fransa’yı dolaşırım, gerekeni yaparım’

Ermeni vatandaşları tarafından yönetilen CDCA adlı kurum daha önce “Hükümet bana 2 bin euro ve silah versin Fransa’nın neresinde olursa olsun gerekeni yaparım” şeklinde konuşan Ahmet Çetin hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

CDCA Başkanı Jules Boyadjian, “Bozkurtlar Avrupa’da birçok inisiyatif alıyor. Bu Almanya ve Avusturya’da görüldü. Erdoğan yurt dışında bulunan sempatizanlarını saldırı gerçekleştirmeleri çağrısında bulunuyor” dedi. Boyadjian grubun dağıtılması için İçişleri Bakanlığında talepte bulunduklarını kaydetti.

Ahmet Çetin 2017 yılında, AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Eşitlik ve Adalet Partisi’nden Fransa milletvekilleri seçimleri için aday olmuştu. Fransa Anayasa Konseyi 2018 yılında Ahmet Çetin’in kampanya harcamalarına yönelik hesapları şeffaf bir şekilde göstermediği gerekçesi ile seçimlere 3 yıl boyunca aday olmamasına hükmetmişti.


Euronews

Yorumlar kapatıldı.