İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Duyurular artık yeterli değil – Ermenistan Kamu Radyosu

Duyurular artık yeterli değil. Mnatsakanyan somut eylemler talep ediyor

Ermenistan Dışişleri Bakanı, Avrupa Konseyi’ni hızlı hareket etmeye çağırdı.

Aksi takdirde ona göre Avrupa Konseyi’nin ahlaki ve değer sistemindeki krizin tescillenmesi gerekiyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 130. online oturumunda yaptığı konuşmada, Avrupa’nın açıklama yapmak yerine, Türkiye’ye ve Azerbaycan’a karşı somut adımlar atmasını talep etti.

“Değerlendirmelerinizi, ifadelerinizi paylaşıyoruz.

Ancak duyurular artık yeterli değil!

Avrupa Konseyi, Ermenistan’ın başvurusuna dayanan Avrupa Mahkemesi’nin gerektirdiği şekilde, Artsakh’ın sıradan vatandaşlarının yaşama hakkını korumada kararlı olmalıdır”,- dedi Mnatsakanyan.

Türkiye’yi, Artsakh sivil halkının haklarının ihlaline yol açacak herhangi bir eylemden sözleşme kapsamında kaçınmaya zorlamak için tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı, çatışma bölgesine engelsiz erişimi sağlamak için gerekli önlemleri almaya çağırdı.

“Bakanlar Komitesini, Avrupa Konseyi’nin kurucularının mirasına layık olmak için kararlı adımlar atmaya çağırıyorum.

Avrupa’da barış ve refahın, daha büyük birlikteliğin mirası.

Ancak devam eden bu savaşa ilişkin bir tavrın ifade edilememesi, hatta çatışma bölgelerinde yaşayan insanların sıhhi ihtiyaçlarını anlayamamak, derin bir krize işaret ediyor.

Komite harekete geçmeli, aksi takdirde geçmişle yüz yüze kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir”,- dedi Mnatsakanyan.

Bakan, Ermenistan gibi Azerbaycan’ın da Avrupa Konseyi’ne katılmasıyla, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümüne kendini adadığını kaydetti.

Lakin şimdi, çatışmayı zor kullanarak çözmeyi planladığını açıkça kabul ederek, bu taahhüdünü ihlal ediyor.

Avrupa Konseyi de bu ihlali kaydetmekle yükümlüdür.

“Bu, dünya düzeni için çok önemli bir andır.

Küresel barışı sağlamak için çok yönlülük önemlidir.

Çok yönlülük bugün krizdedir.

Geleceği ise, her devletin daha geniş birliğine bağlıdır, Avrupa Konseyi’nin amacı da budur.

Bu konuda hepimiz sorumluluğa sahibiz ve hızlı hareket etmeliyiz.

Bunun tersi krizdir, Avrupa Konseyi’nin ahlaki krizi, değer sisteminin krizidir”,- dedi Mnatsakanyan.

Bakan konuşmasında, Artsakh’ın yerli halkının imhasını amaçlayan uluslararası insani hukukun ihlalleri eşliğinde, Türk ve yabancı silahlı teröristlerin doğrudan katılımıyla, Azerbaycan’ın Artsakh’a karşı geniş çaplı bir saldırı başlattığını hatırlattı.

Türkiye’nin Azerbaycan’a silahlı terörist konuşlandırması, iki ülke tarafından imzalanan en az üç AB sözleşmesini ihlal etmektedir.

On binlerce insan -çocuk, kadın, yaşlı, engelli- şimdi yerlerinden edildi, evleri, altyapıları ve dini kurumları tahrip edildi.

Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin savaş esirlerine acımasızca muamelesi ve savaş esirlerinin öldürülmesi ciddi savaş suçlarıdır.

Bu gerçek, Ermeni savaş esirlerinin Azerbaycan silahlı kuvvetleri tarafından yargısız infaz edilmesi konusundaki derin endişelerini dile getiren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri tarafından da kabul edilmiştir.

Ayrıca Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, çevreyi koruma ve insan haklarını koruma yönündeki son çabalarla çelişerek, Artsakh ormanlarını yakmak için beyaz fosfor kullanmaktadır.

Artsakh’da insani bir kriz var, AKPM Genel Sekreteri bu konuda uyardı.

Zohrab Mnatsakanyan, Ermenistan’ın ateşkesi kabul ettiğini, birkaç kez ateşkesi kurmaya çalıştığını, ancak Azerbaycan’ın tüm girişimleri başarısızlığa uğrattığını yineledi.

Mnatsakanyan’a göre Ermenistan, Avrupa’nın nefret söylemini reddetmesine katılmakla birlikte, on yıllardır iki komşusunun dile getirdiği nefret söylemi şartlarında yaşıyor.

Bu ise, Avrupa Konseyi izleme raporlarında da açıkça belirtilmektedir.


Ermenistan Kamu Radyosu

Yorumlar kapatıldı.