İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BM’den Bakû ve Erivan’a uyarı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, önceki gün yaptığı açıklamada, her iki tarafın da sivillerin ölümü ile sivillere ait altyapının hasar görmesini engelleme veya asgari düzeye indirme sorumluluğu olduğunu vurguladı.

“Bunun yerine evler yıkılıyor, caddeler moloz yığınına dönüşüyor ve insanlar ya kaçmaya zorlanıyor ya da bodrum katlarında güvenlik arıyor” dedi. Bachelet, Çatışmaların eylül ayı sonunda yeniden başlamasının ardından 40 bin Azeri’nin yerlerinden edildiğini ve 90 bin kadar Ermeni’nin de Dağlık Karabağ’dan kaçarak Ermenistan’a gittiğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda son durumu ele aldığı da gündeme yansıyan haberler arasındaydı.

Öte yandan Ermenistan güçlerinin Azerbaycan’ın Terter kentinde sivil yerleşim yerlerini hedef aldığı, büyük yıkım meydana geldiği bildirildi. Azerbaycan ordusunun Ermenistan’a ait bir taktik insansız hava aracını (İHA) düşürdüğü açıklandı. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Dağlık Karabağ’da iki Suriyeli militanın yakalandığı iddiasını aktaran haberlerin ardından bölgedeki “yabancı paralı savaşçıların” araştırılmasını istedi.

Azerbaycan, iddiayı reddetti. Daha önce bu yöndeki iddialar başta Erivan olmak üzere çeşitli ülkeler tarafından gündeme getirilmiş, Ankara ve Bakû’dan yalanlama gelmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, El Cezire’ye verdiği demeçte, “Türkiye bize moral desteğin yanı sıra, siyasi ve jeopolitik düzeylerde destek veriyor” dedi.


Cumhuriyet Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.