İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dağlık Karabağ ne ise Keşmir de odur

***Metinde yer alan görüşler yazar(lar)ına ait olup, HyeTert’in görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.***
Ahmet Sesli

27 Ekim ‘Kara Gün’ü ile ilgili Millî Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Sajjad Qazi, Keşmir meselesinin 27 Ekim 1947 tarihinde Hindistan işgali ile başladığını belirterek, bölgede barışın tesis edilebilmesi için Keşmir işgalinin sona ermesi gerektiğini kaydetti. Ermenistan’ın Dağlık Karabağ bölgesine yönelik saldırılarına da değinen Büyükelçi Qazi, Pakistan’ın her daim Azerbaycan’ın yanında olduğunu dile getirip, “Dağlık Karabağ ne ise Keşmir de aynıdır” dedi.

Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Sajjad Qazi, 27 Ekim ‘Kara Gün’ü ile ilgili Millî Gazete’ye özel değerlendirmelerde bulundu. ‘Kara Gün’ün Keşmir için tarihsel önemine değinen Büyükelçi Qazi, güncel gelişmeler ile ilgili konuştu.

“KEŞMİR MESELESİ ÇÖZÜLMEDEN BÖLGEDE BARIŞTAN SÖZ EDEMEYİZ”

Hindistan’ın 27 Ekim 1947 yılında Cammu Keşmir bölgesini işgal etmesi ile Keşmirlilerin yasal olan kendi kaderlerini tayin etme hakkından mahrum kaldığını ve o günden bu yana bölgede Keşmir’de acı ve zulmün eksik olmadığını belirten Qazi, Keşmir meselesinde adil bir çözüm olmadıkça bölgede tam bir barıştan söz edilemeyeceğini kaydetti.

“HİNDİSTAN KEŞMİR’DE NÜFUS YAPISINI BOZMAK İSTİYOR”

Geçtiğimiz yıl Hindistan’ın Keşmir’in Anayasal statüsünü hukuksuz bir şekilde ortadan kaldırması sonrası bölgedeki son gelişmeleri de değerlendiren Qazi, bölgede demografik bir baskı olduğunu belirtti. Qazi, “Hindistan’ın diğer bölgelerinden Hintliler gelip buranın nüfus yapısını değiştiriyor. Hindistan bu hareketiyle onların öncelikle direnişini kırmak istedi. Yani bu harekete karşı nüfus bileşenini değiştirerek başka bir taktik denedi” açıklamasında bulundu.

PAKİSTAN OLARAK AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ

Diğer güncel gelişmeler ile ilgili de konuşan Büyükelçi Qazi, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesine yönelik saldırılarını kınayarak, Pakistan olarak Azerbaycan’ın yanında olduklarını vurguladı. Dağlık Karabağ ile Keşmir’in kendileri için aynı olduklarını dile getiren Qazi, “Pakistan bu Ermeni meselesi başlamadan da önce her zaman Azerbaycan’a dost ve kardeş bir ülkeydi. Hala da bu dost ve kardeşliğini sürdürmektedir. Tamamen Azerbaycan’ın yanında durmaktadır. Bizim umudumuz ve isteğimiz Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan lehine çözümlenmesidir” diye konuştu.

“ÇÖZÜM İÇİN ULUSLARARASI HUKUK VE İNSAN HAKLARI KAİDELERİ UYGULANMALI”

Dağlık Karabağ ve Keşmir gibi bölgede birçok noktada yaşanan krizlere yönelik çözüm önerilerini de paylaşan Büyükelçi Qazi, “Krizlerin çözümüne yönelik ilk olarak uluslararası hukuk ve insan hakları kaideleri dikkate alınmalıdır. Daha sonra bu krizlerde taraf olan ülkeler çözüm odaklı bir anlayış ile hareket etmelidir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Sözlerinin sonunda Türkiye’ye Keşmir konusunda gösterdiği tavır nedeniyle teşekkürlerini sunan Qazi, “Keşmir meselesinde, Pakistan’ın ve Keşmir’in yanında durduğu için, özellikle Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a, Keşmir halkı nam ve hesabına şükranlarımızı iletmek istiyorum. Onlar bu mücadelede, her zaman Keşmir’in yanında durdular. Keşmir’in, uluslararası kuruluşlarda, Birleşmiş Milletler’de ve diğer yerlerde sesi oldular” dedi.


https://www.milligazete.com.tr/haber/5645744/daglik-karabag-ne-ise-kesmir-de-odur

Yorumlar kapatıldı.