İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs’ta iki devletli çözüm önerisi artık masada olmalı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Beştepe’de ortak basın toplantısı düzenledi.

“Kıbrıs’ta iki devletli çözüm önerisi artık masada olmalı” diyen Erdoğan, “İki halkın barış, refah ve güvenlik içerisinde yan yana yaşayabilecekleri çözümün temeli adadaki gerçeklere dayanmalıdır. Artık iki devletli çözümün de gerçekçi bir yaklaşımla masaya getirilmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Rum tarafı Kıbrıs Türk halkını eşit olarak görmediği için hidrokarbon gelirinin paylaşımına dair çağrıları da yanıtsız bıraktı” derken, iki devletli çözümün artık masada olması gerektiğini açıkladı.

Erdoğan, “Türkiye, KKTC’nin ekonomik, diplomatik ve sosyal yönden gelişmesi için her türlü çabayı gösterecektir. Amacımız, Kıbrıs Türk halkının hayat standardını yükseltmek ve geleceğe daha büyük bir güvenle bakmasını sağlamaktır” ifadesini kullandı.

Basın toplantısında konuşan Tatar, Erdoğan’ın açıklamalarını desteklerken, “Birçok kez ifade ettiğimiz üzere hidrokarbonlar konusu Rum tarafı için bir samimiyet testidir” dedi.

“Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler, Maraş açılımı gibi konularda görüş alışverişinde bulunduk. Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığındaki haklarımızı koruduğumuz gibi, Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve menfaatlerini de savunuyoruz” diyen Erdoğan, “Doğu Akdeniz’deki mevcut durumun müsebbibi 2003’ten bu yana yapıcı önerilerimizi dikkate almayan Rum-Yunan ikilisidir. Bu oyun artık bozulmuştur, en başından itibaren söylediğimiz gibi bölgede Türkiye’yi ve Kıbrıs Türk’üne katmayan hiçbir girişimin başarı şansı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kapalı Maraş’ta “piknik yapmak” istediğini söyleyen Erdoğan, “Biz buradan çünkü ekranlardan izliyoruz, bizzat yaşayalım istiyoruz, inşallah onu da gerçekleştiririz” dedi.

“5’Lİ KONFERANS ÖNERİSİ SON ŞANS”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise “Kıbrıs görüşme süreci bir kez daha çökmüşse, bunun sebebi Kıbrıs Rumlarının paylaşmaya hazır olmamalarından dolayıdır. Rum tarafı hala 1974 öncesine dönmenin hayali içindedir. Hal böyleyken, Türkiye’nin ortaya koyduğu 5’li konferans önerisi bir son şanstır” dedi. (HABER MERKEZİ)


Evrensel Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.