İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Twitter’da Gün Gün Karabağ-Azerbaycan Çatışması – 10 Ekim 2020

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

HYETERT – Çatışmanın 3. haftasında Türkiye Twitter’ından geniş çaplı bir derleme yapmaya devam ediyoruz

https://twitter.com/ersinceliq/status/1315088823982993409?s=20

Cemile Bayraktar serisi

“Rusya ve İran’ın Azerbaycan’a karşı Ermenistan’ı destekleme nedenlerini yazdım. Ve Azerbaycanlı meslektaşım @rhafizoglu ile Ermenistan saldırganlığının nedenlerini konuştum.
Bugünkü yazı 👇🏻 | ŞARKUL AVSAT

http://aawsat.com/node/2545196

Ermenistan, başkasının aklıyla saldırgan politikalarla çıktığı yolda köşeye sıkışınca müzakereye başlamak zorunda kaldı. Hem gerilim ortamı oluşturan hem de müzakere masası oluşturan Rusya, kendi dışındaki herkesin aptal olduğunu falan sanıyor olmalı.

“Azerbaycan’ın avantajlı durumdayken müzakere masasına oturması yanlıştı” gibi yorumlar görüyorum, bu konuda söz Azerbaycan’ındır, sanıyorum kendilerinden başkasına fazla söz düşmüyor, kendine meslek olarak kraldan çok kralcılığı seçenlerin kariyer planlarından da artık yorulduk.

Originally tweeted by Cemile Bayraktar (@cemilebayraktr) on 2020-10-04.

https://twitter.com/CeyhunAsirov/status/1314909571337670656?s=20

Ibrahim Karagul serisi

https://twitter.com/ersinceliq/status/1314874967180357633?s=20
https://twitter.com/ersinceliq/status/1314870137607122945?s=20
https://twitter.com/yahyabostan/status/1314862146627354625?s=20
https://twitter.com/CeyhunAsirov/status/1314853141347741697?s=20

Mehmet Aksakal serisi:

“Beklendiği gibi Putin ağırlığını koydu ve Ermenistan ile Azerbaycan ateşkes ilan etti ve ateşkes yürürlüğe girdi.
Türkiye görüşmelerde yer almadı ve varılan anlaşmaya göre de bundan sonra yapılacak görüşmelerde de yer almaycak.
Her sahada olan masada olmuyormuş demek.

Türkiye (Erdoğan) Azerbeycan-Ermenistan savaşında ilk günden bir tarafı desteklemek yerine sorunun diplomatik yolla çözülmesi için ağırlığını koysaydı bu, Karabağ sorunun çözümü ve Ermenistan ile ilişkilerin yumuşaması için bir başlangıç olabilirdi.

Türkiye (Erdoğan) Libya’da da bir tarafı destekledi ve iki taraf arasında görüşmeler başlayınca Türkiye ortada kaldı. Şu anda Türkiye Libya’da barışa engel olan taraf olarak görülüyor ve UMH içindeki bir iki kişi dışında herkes Türkiye’nin Libya’dan çekilmesini istiyor.

Originally tweeted by Memet Aksakal (@aksakal_memet) on 2020-10-10.

Yeni Safak Dis Haberler Sefi Serisi:

“Rusya, Türkiye’siz bu bölgede hesap yapılamayacağını artık anlaması gerekiyor. Dünya değişiyor, bölge gerçekleri değişiyor, Moskova çözümsüzlük stratejisiyle bir yere varamaz. Azerbaycan’ın hakkını teslim etmeli, Ermenistan işgaline destekten vazgeçmeli.

Eğer Rusya bunları anlamıyorsa, Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerini bu gerçekler nazarında tekrar ele alması gerekiyor. Moskova’nın kibri Fransa’yı aratmıyor.

Originally tweeted by Sernur (@SernurY) on 2020-10-10.

Gurkan Zengin serisi

“Rusya Karabağ’daki işgalin bitmesini mi istiyor, yani bölgede yeni bir durum mu var?
Zannetmiyorum.
Görünen o ki, Rus lideri Putin hiç hazzetmediği Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın burnunu Azerbaycan eliyle sürtüyor. Yeterince sürtüldüğüne kani olursa çatışmaları durduracaktır.

Putin devreye girme vaktinin geldiğini düşünmüş olmalı ki iki tarafı da Moskova’ya çağırdı.Batı’nın adamı Paşinyan’ın burnunun yeterince sürtülüp sürtülmediğini anlayacak. Paşinyan’a muhtemelen beş rayondan çekil diyecek.Rusya açısından arzulanan yeni statü bu ve bununla sınırlı.

Büyük kazanımlar beklemiyorduk, ama Azerbaycan ateşkes masasından en az bir iki rayonu daha alarak kalkmalıydı. Azerbaycan’ın geri alması gereken toprakları konusunda Moskova’nın kendi deklare ettiği pozisyonun bile gerisinde bir yerde durduğu görülüyor.

Rusya’nın ‘Ermenistan işgal ettiği yedi rayonun beşinden çekilmeli’ pozisyonundan geri adım atmasını Washington ve Paris’ten kendisine iletilen ricalara mı bağlamak lazım? Büyük devletler arasındaki strateji oyunu ilgili ilgisiz coğrafyalar üzerindeki al-ver hamleleriyle yürür.

Moskova’daki ateşkes görüşmelerinden sonra gözlerin şimdi çevrileceği yer Erivan. Putin, sahadaki tablonun Paşinyan’ın durumu üzerindeki etkisini görmeyi bekleyecek. Ya devrilecek ya saf değiştirecek bir Paşinyan görmeyi arzulayacak. Bu olmazsa Azerbaycan ilerleyişi devam eder.

Originally tweeted by Gürkan Zengin (@ZenginGurkan) on 2020-09-27.

Amberin Zaman serisi:

☮️🇦🇿☮️🇦🇲🐻‍❄️🇷🇺🪆

Masa Moskova’da kuruldu.Minsk formatina devam.
Kalici bir baris icin her iki tarafin da taviz vermeye razi olmasi gerekiyor.Azerbaycan eli bos kalkamaz Ermeniler ise Daglik Karabag konusunda odun vermeyecektir.Karabagin etrafindaki isgal ettigi bolgeler pazarlik konusu olacaktir

Her halukarda kanin durmasi cok onemli bir gelisme. Ateskesin kalici olmasi dilegiyle.

Yillardir asilamayan en buyuk sorun guvensizlik. Ermeniler acisindan Aliyev liderligindeki Azerbaycan’a nufusun cogunulu Ermeni olan Karabag’in nihai statusu konusunda anlasma olmadan iade edilen her karis toprak Azerbaycan’in saldirganligini odullendirmis olur.

Aliyev uzerinde ise halktan buyuk baski var. 800 bin civari Azerbaycanli yillardir topraklarina donmeyi hayal ediyor.Petrol fiyatlarindaki dusus, ekonomik sikinti, COVID, baskiyi artiran faktorler.

Simdilik bir yara bandi yapistirildi diyebiliriz. Kis geliyor. Daglik Karabag’daki saha kosullari Ermenistan’in lehine.

Originally tweeted by Amberin Zaman (@amberinzaman) on 2020-10-10.

Bir baska Ceyhun Asirov serisi:

Gece Moskva’da yapılan ateşkes ile ilgili değerlendirmemi önceki Tweeterde bildirdim.

Bölge için 72 saat çok kritik…her şeyi daha net belli olacak.

Öte yandan Azerbaycan Ordusu gece boyu da Ermenistan güçlerini SİHA’LAR ile vurdu

+Ermenistan tarafı da Hadrutu şiddetli şekilde bombalıyor

Tamamiyla Eremista’nin işine yarayan,Türkiye’yi Masadan uzaklaştıran ve Azerbaycan’nin daha önce ilan ettiği hiçbir talebini karşılamayan #Rusyanin dayattığı bu ateşkesin ne kadar uygulanacağı 72 saat sonraya belli olacak

+Ateşkese saatler kala vurulan SİHA’LAR vurduğu hedefler.

Originally tweeted by Ceyhun Aşirov (@CeyhunAsirov) on 2020-10-10.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın