İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ’da kilitlenme derinleşiyor: Taraflar müzakereyi reddetti

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da yeniden alevlenen gerilimde kilitlenme derinleşiyor. Taraflar BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes ve müzakere çağrısını reddederken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanımayı düşündüklerini söyledi.

DUVAR – Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da pazar günü yeniden alevlenen gerilim tırmanıyor. İki ülke de, BM Güvenlik Konseyi’nin dün acil toplantı sonrası yaptığı ateşkes ve müzakere çağrısını reddetti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanımayı düşündüklerini açıkladı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ: HIZLA MÜZAKERELERE DÖNÜLMELİ

BM Güvenlik Konseyi’nin dünkü olağanüstü toplantısında, taraflara çatışmaları sona erdirip ve hızla müzakerelere dönme çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Dağlık Karabağ temas hattında geniş çaplı askeri operasyonlar olduğuna dair haberleri endişeyle karşılıyoruz” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün, taraflara ateşkes çağrısında bulunmuştu.

ALİYEV: ERMENİSTAN SÜRECİ BİLİNÇLİ OLARAK BOZUYOR

Ancak bu çağrılar taraflardan karşılık bulmadı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, görüşme ihtimalinin bulunmadığını ve Erivan’ın taleplerini kabul etmeyeceklerini söyledi. Rus devlet televizyonu Rossiya-1’e konuşan Aliyev, Ermenistan’ı, tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş bulunan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni müzakarelere dahil olmakla suçladı. Aliyev, “Ermenistan, üçüncü tarafı müzakere sürecine dahil etme çabasıyla bilinçli olarak bu süreci bozuyor ve kabul edilmez taleplerde bulunuyor” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin kendilerine sahada askeri destek sağlayıp Suriye’den militan gönderdiği iddialarını reddederken,  Ermenistan’ın Lübnan’dan gelen Ermenileri Dağlık Karabağ’daki Şuşa kentine konuşlandırdığını söyledi. Aliyev “Bu, savaş suçudur ve Cenevre Sözleşmelerini ihlal ediyor” diye konuştu.

PAŞİNYAN: AZERBAYCAN OPERASYONU ÖNCEDEN PLANLADI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da aynı kanala yaptığı açıklamada, operasyonların sürmesi nedeniyle müzakerelere başlanacak bir atmosfer olmadığını söyledi. Azerbaycan’ın söz konusu operasyonu önceden planladığını savunan ve 29 Temmuz-10 Ağustos arasındaki ortak tatbikata dikkat çeken Paşinyan, “Şüphesiz bu plan Türk Silahlı Kuvvetleri ile düzenlenen ortak tatbikatta yapıldı” diye konuştu. Paşinyan, Türkiye’den üst düzey askeri yetkililerin şu an Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde bulunduğunu ve Dağlık Karabağ operasyonunu buradan yönettiğini de öne sürdü. 

‘BAĞIMSIZLIĞI TANIYABİLİRİZ’

Paşinyan bu sabah Rus basınına yaptığı açıklamada da, Dağlık Karabağ’a barış gücü konuşlandırılması ihtimalini reddetti. Paşinyan, Erivan yönetiminin 1992’de tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni tanıma ihtimalini değerlendirdiğini de söyledi. TASS ajansının aktardığına göre Paşinyan, “Evet, Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanıma meselesi gündemimizde. Aynı zamanda, Karabağ ile askeri ve siyasi bir ittifak kurulması ihtimali de var” dedi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/karabagda-kilitlenme-derinlesiyor-taraflar-muzakereyi-reddetti-haber-1500321

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın