İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gazeteci Danzikyan: Türkiye, Libya’da umduğunu bulamadığı için Ermenistan’a yöneldi

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 4 gün önce başlayan çatışmalar devam ederken her iki taraftan çok sayıda sivil ve asker yaşamını yitirdi. Türkiye’nin savaşa müdahalesi ve özellikle Suriye’den paramiliter güçleri Ermenistan’a karşı savaşmak üzere Azerbaycan’a gönderdiği yönündeki iddialar gündeme getirildi.

Yaşananları değerlendiren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Türkiye’nin Suriye ve Libya’da umduğunu bulamadığı için Ermenistan’a yöneldiğini belirterek, savaşın seyrinin Rusya’nın tavrına bağlı olduğunu dile getirdi.

AZERBAYCAN SAVAŞ PROVASINDAYDI

Danzikyan, Azerbaycan’ın “kaybettiği toprakları” geri almak için çok uzun yıllardır hazırlık yaptığını hatırlattı. Temmuz ayında iki ülke arasında yaşanan çatışmaların bu hazırlığın ilk provası olduğunu ifade eden Danzikyan, “O zaman da Azerbaycan savaşı Ermenistan’ın başlattığını söyledi ama analistlerin çoğu Ermenistan’ın zaten savunma durumunda olduğunu, bir savaş başlatmasının mantıksız olacağını söylemişlerdi. Sonuçta o çatışma birkaç gün sürdü. Büyük güçlerin ve Rusya’nın devreye girmesiyle durdu. Fakat öyle anlaşılıyordu ki bu o zaman Azerbaycan için bir provadır. Fırsatını bulduğu zaman tekrar harekete geçecektir” diye belirtti.

AZERBAYCAN’IN KARŞILIK VERECEĞİ BELLİYDİ

Karabağ sorununun 30 yıldır müzakerelerle sürdüğüne ancak bir çözüme ulaşmadığına anımsatan Danzikyan, “Azerbaycan burada ‘toprak kaybeden’ konumundaydı. Dolayısıyla Azerbaycan 90’lardaki Karabağ savaşı zamanında iç ve dış meselelerle meşgul olduğu dönemde askeri anlamda mağlup olmuştu. Bunun karşılığını vereceği beklenebilirdi. Bunlar yaşanıyor şuan” dedi.

ESAS MESELE TÜRKİYE’NİN MÜDAHALESİ

Türkiye’nin savaşa doğrudan müdahil olduğunu ve esas meselenin de bu olduğunu sözlerine ekleyen Danzikyan, “Türkiye silahıyla, öyle söyleniyor ki askeriyle bu işin içinde. Hatta ve hatta Türkiye’nin Suriye’deki yabancı savaşçıları Ermenistan’a karşı savaşmak üzere Azerbaycan’a gönderdiği ifade ediliyor” diye konuştu. Danzikyan, Türkiye’nin son bir yıl başta olmak üzere özellikle Temmuz ayında yaşanan çatışmalardan sonra tek bir ordu, tek bir hükümetmiş gibi davranarak Azerbaycan’a yardım ettiğine ve her türlü desteği verdiğine dikkati çekti.

TÜRKİYE SAVAŞIN YÜRÜTÜCÜSÜ

Türkiye’nin son yıllarda Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgede yaşanan savaşlara müdahil olduğunu anımsatan Danzikyan, şöyle devam etti: “Türkiye son birkaç yıldır gerek Suriye gerek Libya bütün bu coğrafyalarda etkin güç olmayı hedefliyor. Fakat Suriye ve Libya’da aradığını çok bulamadı. Ermenistan’ı bu nedenle gözüne kestirdi diyebilirim. Dolayısıyla Azerbaycan’la ilişkiler bilhassa son bir yılda sıkılaştı. Sadece siyasi anlamda değil, askeri anlamda da sıkılaştı. Temmuz ayındaki çatışmalardan sonra Milli Savunma Bakanı ve askeri yetkililerle çok sık görüşmeler oldu. Bu görüşmelerden bir tür operasyon planlandığını sezebiliyorduk açıkçası. Dolayısıyla Türkiye şu anda hem Azerbaycan’ın hamisi hem de savaşın yürütücüsü rolünde. Tüm uluslararası güçler ateşkes çağrısı yaparken sadece Türkiye bunu yapmıyor. Bir tür yangına körükle gidiyor.”

SAVAŞIN SEYRİ RUSYA’YA BAĞLI

Danzikayn, savaşın seyrinin küresel güçlerin ve özellikle Rusya’nın tavrına bağlı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Rusya Ermenistan ile yakın ilişkiler içerisinde ve bu güne kadar da Rusya’nın etkili varlığı savaşı engelliyordu. Rusya şimdilik işi biraz ağırdan alıyor. Çünkü Rusya’nın Azerbaycan ile de ilişkileri var. Gidişat biraz da Rusya’nın tavrına ve Türkiye’nin de Rusya ile ne kadar cepheleşebileceğine bağlı. Öyle görünüyor ki Suriye ve Libya’da karşı karşıya geldi ve burada da karşı karşıya geleceği muhakkak.”

‘KARAMSARIM’

Savaşın bir çözüm olmadığını, diyalog ve müzakere yoluysa sorunun çözüme kavuşması gerektiğini dile getiren Danzikyan, 2 günde çok sayıda sivil ve askerin yaşamını yitirdiğini vurguladı. Sorunun savaşla çözüme kavuşturulamayacağını yineleyen Danzikyan, sözlerini şöyle tamamladı: “Fakat bazı ülkeler dönem dönem savaşı tek çözüm yolu olarak görüyorlar. Türkiye de Ermenistan konusunda çok sert açıklamalar yaptı. Türkiye’nin son dönemde takındığı pozisyon düşünülecek olursa, biraz karamsarım diyebilirim.”


Evrensel Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.