İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ermeni Türk Milliyetçisi”- Bir Asimetrik Propaganda Örneği

Selman Selim Akyüz

Sosyal medyanın kullanıcıyı içerik üretim sürecine dahil etmesi bir çok sorunu da beraberinde getirdi ancak en öne çıkanı kontrolsüzlük. Platformların müstear isim kullanılarak hesap açılmasına ve paylaşıma uygun yapısı, sahte haberler ile algı yönetimi çalışmalarında adeta bir patlamaya neden oluyor. En çok da kriz dönemlerinde ters trol ya da kontra hesap olarak tanımlanan ve asimetrik propaganda yapan hesaplara sıklıkla rastlanıyor. 

Önce kısaca tanımlara bakalım. 

Trol ve trolleme: Trol, çevrim içi çatışmayı körükleyen ya da insanların dikkatini dağıtmak için onlara ayrımcı davranışlarda bulunan ya da konu dışı içerikler paylaşarak bir çevrim içi topluluk ve sosyal ağdaki ahengi bozan kişidir. Amaçları başkalarına duygusal bir tepki verdirmek ve tartışmaları raydan çıkarmaktır.

Ters trol ya da kontra hesap: Sosyal medyada genellikle siyasi ve ideolojik amaçlarla (bazen de parodi amacıyla) açılan, kendi görüşünün karşıtını taklit ederek yaptığı paylaşımlarla karşıt kitleye zarar vermek isteyen hesaplara verilen bir isimdir. 

Malumatfuruş’un bu konuda yaptığı önemli tespitler var ancak şahit olduğumuz güncel bir örnek, trollemenin nasıl kolayca yapıldığını ve ne kadar etkili olduğunu yeniden ortaya koydu. 

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına saldırı başlattığı Eylül 2020’de Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları arasında da siyasi gündem, iki ülke arasındaki çatışmaların ayrıntıları ve ideolojik tartışmalarla oluştu. 

Türkiye vatandaşı olan Ermeniler de bu tartışmaların konu başlıklarından biriydi ve bazı Türkiye Ermenilerinin paylaşımları Türklerden tepki alırken bazıları ise övgüye konu oldu. 

Bu sırada çatışmaların yoğunlaştığı Ermenistan’da ordunun yardım toplamaya başladığı yönünde çıkan haberler üzerine, Türk milliyetçisi bir çizgisi olan @obabeyleri adlı kullanıcı, hesabının adını değiştirerek Agop Mıcırdıyan yaptı ve İngilizce bir twit atarak Ermenistan ordusuna yardım çağrısında bulundu. Mesajda Ermenistan ordusuna ait olduğunu ileri sürdüğü hesap numaraları da verdi. 

Numaraların başında TR kodu açıkça görülüyordu. Hesap numaraları Mehmetçik Vakfı’na aitti fakat bir çok kullanıcı ne hesabın adının @obabeyleri olmasına ne de TR koduna dikkat bile etmedi. Hatta “Agop”un yaptığı bu paylaşıma da… 

Twit bir anda etkileşim almaya başladı. Bazı Türk ve Azeri kullanıcılar tepki gösterirken Ermeni asıllı olanlar destek vermeye başladı. 

Destek verenlerden biri de muhalif kişiliğiyle tanınan Natali Avazyan adlı Türkiye Ermenisiydi. Hesap sahibi, bu destek twitlerine çok profesyonelce cevaplar verdi. 

“Agop” daha sonra yeni kimliğine uygun olarak art arda kışkırtıcı twitler paylaştı. Suriye’deki Esad Rejimi destekçisi Ermeni militanların Ermenistan’a gittiğini gösterdiği iddia edilen bir video paylaştı. Bununla yetinmedi ve Esad ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ı yan yana gösteren bir görsel de paylaştı. 

Fotoğrafın orijinalinde Paşinyan değil Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah vardı ve görseli tutanlar Suriye’de rejim için savaşan Hizbullah militanlarıydı.

https://dogrulugune.org/ermeni-turk-milliyetcisi-bir-asimetrik-propaganda-ornegi/?fbclid=IwAR1FK5Ud30FaZNTkwEEkkKoClhEWcDJ5Fi8U_tXYFgx9YtsWTRK1f35pKa0

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın