İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Putin Türkiye’yi öne çıkaran bir politika izliyor, Azerbaycan-Ermenistan geriliminde Astana benzeri süreç çıkabilir’

Prof. Dr. Bağcı’ya göre, Doğu Akdeniz’de yapısal sorun çözülmedi, diplomasi uzatma aracı kılındı. Almanya’nın yaptırıma izin vermeyeceğini belirten Bağcı, ABD için Türkiye’nin Yunanistan’dan önemli olduğunu söyledi. Bağcı, Putin’in Türkiye’yi öne çıkartan politika izlediği, Azeri-Ermeni geriliminde ‘Astana’ benzeri süreç çıkabileceği görüşünde.

Türk dış politikasında öne çıkartılan Doğu Akdeniz’deki kriz hali NATO ve AB’nin önce gücü Almanya’nın devreye girmesiyle yatışmış görünürken ‘doğu cephesinde’ Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar alevlendi.

AB liderler zirvesinin Kovid-19 nedeniyle 1-2 Ekim’e ertelenmesiyle ‘soluklanılan Doğu Akdeniz krizinde NATO’nun askeri komiteleri devreye sokması eşliğinde sükunet hakim. Ancak Ankara’nın ‘haklarımızdan taviz vermeyiz’ ve ‘önkoşulsuz görüşmeye hazırız’ söylemleri eşliğinde Yunanistan ile başlanması öngörülen istikşafi görüşmelerin tarihi henüz belli değil. Kriz şimdilik kaydıyla ‘dondurulmuş’ görünürken, Almanya’nın da Ankara’ya yönelik olası yaptırımları engellediği görüşleri hakim.  

Doğu Akdeniz’deki bu sükunet görünümü eşliğinde dikkatler Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilime çevrildi. Türkiye tavrını açıkça Bakü’den yana koyarken, çatışmanın kızışması olasılığının sonuçları tartışılıyor.

Türk dış politikasının iki ana kriz başlığını ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile konuştuk.

‘Doğu Akdeniz’de yapısal sorun çözülmedi, diplomasi uzatma aracı olarak rol oynuyor’

https://tr.sputniknews.com/ceyda_karan_eksen/202009281042938575-putin-turkiyeyi-one-cikaran-bir-politika-izliyor-azerbaycan-ermenistan-geriliminde-astana-benzeri/?fbclid=IwAR1Ao_U4Tc-1abnzVziPToawPzydLIkAMTennLFhcLnSH-cF6sN4mFnrC24

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın