İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayasofya Vakfiyesinde Lanetleme Kaynak: Ayasofya Vakfiyesinde Lanetleme

Mükremin Kızılca

Fatih’in Ayasofya Cami Vakfiyesi 11. Bölüm

Vakfın Sahibinin Ücreti ve Lanetleme Ayetleri

Allaha iman eden, onu göreceğine inanan, ahirete ve onun dehşetine itikat eden hiçbir Allah kuluna, kral olsun, Sultan olsun, vezir olsun, şevketli olsun, güçlü olsun, hakim olsun zorba ve diktatör olsun özellikle mütevelli ve Nâzır makamında olanlar olsun bu vakfiye hakkında suiistimalde bulunamaz.

Mütevelli ve Nâzır zalim hükümdarlardan, hakimlerden gelecek batıl ve şart dışı uygulamalara göz yumamazlar. Değişikliğe ve değiştirmeye eksiltmeye ve eksilmesine imkan veremezler.

Vakfiye bütün şartlarıyla uygulanır, asla ara verilemez, ihmal gösterilemez, hiçbir şekilde hariçten müdahaleye gafil duramazlar.

Kim bu vakfiyenin şartlarından birini değiştirmeye kalkarsa, zabıtlarından birisini eksik bırakırsa, bu vakfiyenin iptali, değiştirilmesi yolunda koşarsa, batıl ve geçersiz yorum ve laflarla aslına aykırı uygularsa, asıllarından kendisine bir pay çıkarırsa, ayrıntılarında bir itiraz ortaya koyarsa, şeriat haricinde bir uygulamaya vesile ederse, yanlış yorumlarla tevliyet ve nezaret haklarını ihlal ederse, vakfiyenin eksik ve yanlış tatbikine yol çarsa, yol açanlara yardımda bulunursa, defter kayıtlarında ve hesaplarda en ufak bir yanlış tasarrufta bulunursa harama düşmüş ve günaha batmış olur.

“İşte onların cezası; Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların lânetinin üzerlerine olmasıdır. Bu lânete ebedî gömülüp gidecekler. Onların azapları hafifletilmez; yüzlerine de bakılmaz.” (Ali İmran 87-88)

“Her kim işittikten sonra vasiyeti değiştirirse, günahı ancak onu değiştirenlerin boynunadır. Şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Bakara 181)

Bu vakfiyede zulüm ve zorbalıkla tahrif ve tebdil yoluna gidecekler; ölüm anını, ölümün şiddetini, kabrin karanlığını ve vahşetini, Münker’in heybetini, Nekir’in darbesini, ikisinin beraber saldığı korkuyu, Allah’ın önünde duracağı anı hatırlasın!

“Onlar, büyük bir gün; insanların, âlemlerin Rabbinin huzurunda duracakları gün için diriltileceklerini sanmıyorlar mı?” (Muttaffifin 6)

“O gün hiçbir kimse başkası için bir şey yapamaz. O gün iş Allah’a kalmıştır” (İnfitar 19)

Kim Allah’ın kitabına ve resulünün sünnetine aykırı hareket ederse Allah’ın haram kıldığını helal saymış olur. Müslüman kardeşinin vakfı hakkında suiistimalde bulunmuş olur. Hayratının tahribatına, iyiliklerinin iptaline ve vakfın iyiliklerinin durması için gayret etmiş olur.

“Böyle bir günde her kim onlara arkasını dönerse mutlaka o, Allah’ın gazabına uğramış olur. Onun varacağı yer de cehennemdir. Ne kötü varılacak yerdir orası! (Enfal 16)

Allah ona yetecektir, ona türlü azaplar tattıracak ve cezalandıracaktır.

“O gün zalimlere, mazeretleri fayda vermez. Lânet de onlaradır, kötü yurt da onlaradır.” (Mümin 52)

“Bugün herkese kazandığının karşılığı verilir. Bugün asla zulüm yoktur. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir.” (Mümin 17)

Artık Vakfiye sahibinin ücreti sadece Hay ve Kerim olan Allaha aittir. Vâkıf, Allah’ın derin ihsanlarına, büyük fazlına ve engin rahmetine muhtaçtır.

“Gerçek şu ki, iman edip iyi işler yapanlara gelince, elbette biz iyi iş yapanların ecrini zayi etmeyiz.” (Kehf 30)

Vakfiye üzerinde imzası bulunan hakim, vakfiyenin yazıldığı gibi doğru, şer’i- şerife uygun, şartlarıyla, fasıllarıyla, bütün bölümleriyle ve kıyamete kadar uygulanabilir haliyle kanuna ve nizama mutabık olduğuna hükmetmiştir.

Sağlam ve mazbut şahitlerin huzurunda bu vakfiye Zilhicce ayında yazılmış ve ebediyen uygulamaya konmuştur.

22 (21 boş)

(Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi TKGM-d-02147-0001 / 0141/S. 19-20)

Gelecek Cuma 12. Bölüm: Vakfiye Mülkleri

Kaynak: Ayasofya Vakfiyesinde Lanetleme – Mükremin Kızılca

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın